Ήταν ένα ηλιόλουστο Κυριακάτικο πρωινό, στην Φιλοθέη. Μόνο που αυτή την φορά, η γνωστή ηρεμία… έτρεξε να εξαφανιστεί.

Οι δρόμοι είχαν αρχίσει από νωρίς να γεμίζουν με κόσμο με αθλητική περιβολή που ξεκινούσε το ζέσταμά του, με όλες οι ηλικίες παρούσες… Ε, «κάτι» σημαντικό θα συνέβαινε σε λίγο! Και το σημαντικό, πράγματι υπήρχε και δεν ήταν άλλο από την 29η φορά που οργανώνονταν τα «Κυριακίδεια». 

Όταν ένας αγώνας συμπληρώνει 29 διοργανώσεις, είναι σίγουρο οτι έχει κατακτήσει μία σημαντική θέση στη δρομική κοινότητα. Και αυτό, επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο από τους δρομείς που έλαβαν μέρος στα 29α Κυριακίδεια, που διοργανώθηκαν από τον Αθλητικό Όμιλο Φιλοθέης και τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και κάτω από την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ.

Η εκκίνηση & ο τερματισμός έγιναν στο Γυμναστήριο και περιέλαβαν δύο αγώνες: τον αγώνα  των10 km. για ενήλικες και αυτόν των 1.000 μέτρων για παιδιά. Για να δείτε τα αποτελέσματα των αγώνων και τους νικητές, πατήστε εδώ: http://filothei.org/filothei/apotelesmata_anepisima_kyriakideia2018/

Στους αγώνες του ενός χιλιομέτρου , η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και οι 208 μικροί αθλητές από διάφορους αθλητικούς συλλόγους πέρασαν την γραμμή του τερματισμού . Από τις τέσσερεις κατηγορίες (ΜΙΝΙ 2007-08 , Παμπαίδες Β’ – Παγκορασίδες Β’ ,   Παμπαίδες Α’ – Παγκορασίδες Α’ , Παίδες – Κορασίδες ) αναδείχτηκαν οι αθλητές  στους οποίους απονεμήθηκαν μετάλλια σε βράβευση που έγινε μετά τους αγώνες .

Πριν την εκκίνηση των 10 χλμ, ο γενικός Γραμματέας του συλλόγου "ΣΕΒΑΣ Πάφου Στέλιος Κυριακίδης", πρότεινε επίσημα  την "αδελφοποίηση" των δύο σωματείων, προς τον Πρόεδρο του ΑΟ Φιλοθέης  Γιάννη Προβελέγγιο, προσφέροντας λάβαρο του συλλόγου και "ρέπλικα" της φανέλας του Σ.Κυριακίδη με την οποία αγωνίστηκε στο Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού  κ. Παντελής Ξυριδάκης, ανακοίνωσε την μετονομασία της πλατείας που βρίσκεται η προτομή του Στέλιου Κυριακίδη σε πλατεία "ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ"

Σειρά τώρα, είχαν τα βλέμματα όλων όσοι συγκεντρώθηκαν στην εκκίνηση των 10 χιλιομέτρων, που δόθηκε από τον Δήμαρχο Φιλοθέης-Ψυχικού  κ. Παντελή Ξυριδάκη… Και οι 610 αθλητές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Φιλοθέης με σκοπό – τι άλλο; -  τον τερματισμό . Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές και η άπνοια βοήθησε ώστε να τερματίσουν όλοι οι δρομείς με χαρακτηριστική ευκολία .

Ο Δημοσθένης Μαγγίνας έκοψε το νήμα, σημειώνοντας ρεκόρ διαδρομής με χρόνο 32 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα, ξεσηκώνοντας τους θεατές που βρίσκονταν στο στάδιο, να σημειωθεί πως το προηγούμενο ρεκόρ (32:46 ) κατείχε ο Χ. Πιτσώλης. Την δεύτερη θέση κατέλαβε ο αθλητής του Ολυμπιακού Θεόδωρος Τσολάκης με χρόνο 33:57 και την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε ο Ιωάννης Παπαδόπουλος με χρόνο 34:18 .

Η «ασταμάτητη» Βασιλική Σπάθη ήταν η πρώτη γυναίκα που πέρασε την γραμμή του τερματισμού με χρόνο 39:18 κερδίζοντας για τρίτη συνεχή χρονιά την διοργάνωση , τραβώντας τα βλέμματα των παραβρισκόμενων .

Για μία ακόμη χρονιά η αθλήτρια του Πανελληνίου ανέβηκε στο βάθρο με τις Βίκυ Κολοβού 39:29 και Μέλανι Δαλακούρα . Ακολούθησαν απονομές στους νικητές του αγώνα αλλά και στους πρώτους των ηλικιακών κατηγοριών .

Ο αγώνας αυτός προσέφερε χαρά και όμορφες στιγμές σε όλους όσους έλαβαν μέρος , αλλά και σε όσους παρακολούθησαν από κοντά το γεγονός αυτό . Η συνεισφορά των εθελοντών, των Εργαζόμενων στο Δήμο,  της Ο.ΔΙ.Κ. (Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων), της αστυνομίας (Τροχαία Κηφισιάς, Αστυνομικό Τμήμα Ψυχικού, Ομάδα Ζ, Ομάδα ΔΙΑΣ) ,  τον ΟΑΣΑ, τη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ήταν πολύ σημαντική ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλά ο αγώνας  , στηριζόμενοι στις οδηγίες του Α.Ο. Φιλοθέης που τον οργάνωσε και φρόντισε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Οι χορηγοί ήταν RUNNER STORE, ASICS, ΝΕΡΑ ΒΙΚΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΝ  ΦΑΡΟΣ ΜΠΕΪΚ, RUNNER MAGAZINE, ΣΤΙΒΟΖ, ΕΡΤ

Τους αγώνες τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού κος Παντελής Ξυριδάκης, η Αντιδήμαρχος  Θεμάτων Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας, Υγείας, Αθλητισμού κα Τρέζου - Σκουρογιάννη Μάρω, ο Αντιδήμαρχος Θεμάτων Καθαριότητας κα Αικατερίνη Πετρίτση – Μουράντ, ο  Δημοτικός Σύμβουλος κος Γάτος Αλκβιάδης, η  Αντιπρόεδρος ΔΗ.ΚΕ.ΦΙ.Ψ κα Σόφη Ζαφρακοπούλου,  η  Αντιπρόεδρος  Ο.Κ.Α.Π.Α  κα Άννα Κούμπα – Κομνηνού, ο  Δημοτικός Σύμβουλος κος Γαλάνης Δημήτρης, ο Πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Φιλοθέης  κος Γιάννης Προβελέγγιος, η κα Ελένη Κοντού κόρη του Στέλιου Κυριακίδη, η κα Μαρία Καλοφωλιά - Κυριακίδη κόρη του Στέλιου Κυριακίδη, ο Μαραθωνοδρόμος κος Μιχάλης Καλομοίρης, εκπρόσωπος του Δημήτρη Κυριακίδη, γιού του Σ.Κυριακίδη.

Ο «μεγάλος τιμώμενος», Στέλιος Κυριακίδης, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία του Ελληνικού Κλασσικού Αθλητισμού, καθώς επίσης και νικητής του διεθνούς Μαραθωνίου της Βοστόνης το 1946. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Α.Ο. Φιλοθέης και επί σειρά ετών διευθυντής του Δημοτικού Γυμναστηρίου Φιλοθέης, που σήμερα έχει το όνομά του.

kyriakideia 6

kyriakideia 4

kyriakideia 1

kyriakideia 2

kyriakideia 3

kyriakideia 5