Είσαι ένα παιδί απο 5 μέχρι και 12 χρονών... Τι άλλο μπορεί να χρειάζεσαι αν όχι παιχνίδι, ξεγνοιασιά, και συναναστροφή με τους συνομήλικους σου;

Όταν μάλιστα αυτές οι ανάγκες συνδυάζονται με την ενασχόληση με τον αθλητισμό, την υγιεινή ζωή, τις τέχνες και τη γνώση, τότε το καλοκαίρι στην πόλη μπορεί να είναι ταυτόχρονα τόσο ευχάριστο όσο και δημιουργικό.

Ένα ακόμη χαρούμενο και δημιουργικό Καλοκαίρι στην πόλη...Με αθλητικές, καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Αυτή είναι η ευκαιρία που δίνει σε κάθε παιδί το πρόγραμμα Αθλοπαιχνιδιές! Μια απόλαυση που είναι αφιερωμένη στα παιδιά μας, μέσα απο τη λειτουργίας των Καλοκαιρινών προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης. Αθλοπαιχνιδιές στο Νέο Ψυχικό, Χαρούμενες Διακοπές στη Φιλοθέη και Δημιουργικές Επιλογές στο Ψυχικό...
athlopaixnidies 3 720Χ320
O Δήμαρχος, Παντελής Ξυριδάκης, είναι ένας άνθρωπος που αντιλαμβάνεται απόλυτα τον κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, παράλληλα, έχει απέραντη αγάπη για τα παιδιά. Τα παιδιά που δεν έχουν την πολυτέλεια των καλοκαιρινών διακοπών μετά το κλείσιμο των σχολείων τον Ιούνιο, στην συγκεκριμένη περίπτωση. Έτσι, συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο τη λειτουργία αυτών των προγραμμάτων που διοργανώνει η ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. σε ετήσια βάση. Ναι, η οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη
για πολλούς και κανένας δεν διαφωνεί σε αυτό. Τι γίνεται απο εκεί και μετά όμως; Ο Δήμαρχος λοιπόν, αποφάσισε να διατηρήσει το κόστος συμμετοχής στο ελάχιστο δυνατό και για τους κατοίκους του Δήμου εξασφάλισε έκπτωση 10 ευρώ, φροντίζοντας όμως να παραμείνει σταθερή η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών.

Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ καταλαβαίνουν απόλυτα την αναγκαιότητα του να υπάρχουν αυτά τα προγράμματα. Η Σόφη Ζαφρακοπούλου (Δημοτική Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ.) είναι σαφής: «Μπορεί να είμαι υπεύθυνη για τη λειτουργία των προγραμμάτων, αλλά αυτό – αρχικά - είναι ένα τυπικό καθήκον. Το θέμα είναι να δεί κανείς τι κάνει απο εκεί και μετά...» Για να συνεχίσει: «η όλο και αυξανόμενη συμμετοχή των παιδιών σε αυτά, είναι η καλύτερη απόδειξη για τη χρησιμότητά τους.

Εμείς, δεν έχουμε άλλο ρόλο, πέρα απο το να φροντίζουμε για τον καλό σχεδιασμό και την οργάνωσή τους έτσι ώστε να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες των παιδιών, ενώ παράλληλα να διασφαλίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσής τους και κυρίως η ασφάλειά τους.»

Στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, η παράλληλη λειτουργία των τριών προγραμμάτων, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να επιλέγει αυτό που ταιριάζει απόλυτα στα ενδιαφέροντά αλλά και στο χαρακτήρα του.

Οι Αθλοπαιχνιδιές, διαρκούν 6 εβδομάδες, λειτουργούν εδώ και 10 χρόνια και απευθύνονται σε παιδιά 6 έως12 ετών. Το πρόγραμμα στηρίζεται κυρίως στις αθλητικές δραστηριότητες και το δημιουργικό παιχνίδι και βοηθάει ιδιαίτερα να μυηθούν τα παιδιά στην ιδέα της υγιεινής ζωής. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η καθημερινή απασχόληση περιελάμβανε διάφορα αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπωλ, τοξοβολία, ρυθμική, ενόργανη και κολύμβηση. Μόνο; Όχι βέβαια... Σημειώστε επίσης μουσικοκινητική, τζαζ, μοντέρνο χορό και ελληνικούς χορούς. Από το ημερήσιο πρόγραμμα δεν έλειπαν η ζωγραφική, τα επιτραπέζια παιχνίδια και η προβολή εκπαιδευτικών βίντεο.

Επίσης κάθε Τετάρτη επισκέπτονταν Πολιτιστικά και Εκπαιδευτικά Πάρκα ή Μουσεία εκτός Δήμου, συνδυάζοντας έτσι το παιχνίδι με τη δράση και την εκπαίδευση. Οι Χαρούμενες Διακοπές στη Φιλοθέη και οι Δημιουργικές Επιλογές στο Ψυχικό έχουν διάρκεια 4 εβδομάδων και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5 έως12 ετών. Στη διάρκεια των προγραμμάτων, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και την ευγενή άμιλλα. 

Φέτος είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ομαδικά αθλήματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις. Αλλά και σε ατομικά όπως η τοξοβολία, το TAE KWON DO & το JUDO, βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής, θεατρικής και μουσικής και σωματικής υγιεινής. Πρωτότυπη αλλά και απόλυτα χρήσιμη, ήταν και η προστασία και αυτοάμυνα απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως και η γνωριμία με τις ξένες γλώσσες μέσα από ένα πλήθος θεματικών παιχνιδιών και θεατρικών δρώμενων. Τα παιδιά απασχολήθηκαν ακόμα και με κατασκευές και χειροτεχνίες, εξασκήθηκαν σε παιχνίδια μνήμης και κάθε Τετάρτη επισκέπτονταν την πισίνα του Αθλητικού Κέντρου ή κάποιο άλλο χώρο εκπαίδευσης μέσα ή εκτός των ορίων του Δήμου.

Στις Χαρούμενες Διακοπές στη Φιλοθέη τα παιδιά ταξίδεψαν στην Ελλάδα, μαθαίνοντας τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη δραστηριότητα, ενώ στις Δημιουργικές Επιλογές στο Ψυχικό, μέσα από δράσεις εμπνευσμένες από τις Ηπείρους και τις διαφορετικές χώρες του κόσμου, ανακάλυψαν ήθη και έθιμα, παραδοσιακά και γλωσσικά παιχνίδια, χορούς και μουσικές απο αυτές τις χώρες µε στόχο τη γνωριμία και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Για να υλοποιηθούν και να έχουν επιτυχημένη έκβαση τα προγράμματα αυτά, δεν αρκεί μόνο η θέληση... Πρέπει να προηγηθεί ένας λεπτομερής και εφαρμόσιμος προγραμματισμός και η συνεργασία πολλών υπηρεσιών του Δήμου. Η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή που διαθέτουν τους χώρους των Δημοτικών Σχολείων Φιλοθέης και Ψυχικού, η Υπηρεσία Καθαριότητας που ανά πάσα στιγμή καλύπτει όποια ανάγκη προκύπτει, αλλά και ο ΟΚΑΠΑ που διαθέτει τους αναγκαίους χώρους στο Αθλητικό Κέντρο και στο ΚΑΠΗ και τους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής Βιβή Κώτσου και Θοδωρής Λιακόπουλος που συμβάλλουν καταλυτικά στη λειτουργία του προγράμματος των Αθλοπαιχνιδιών!

Αναπόφευκτα, κατά τη λειτουργία των προγραμμάτων προέκυψαν προβλήματα, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα, αντιμετωπίστηκαν όμως πάντα με σεβασμό και αγάπη για τα παιδιά και έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι η απασχόλησή τους ευχάριστη και δημιουργική.