• 3ο ΤΤ Ψυχικού: Ετοιμαστείτε, γιατί…. Έρχεται!

  3ο ΤΤ Ψυχικού: Ετοιμαστείτε, γιατί…. Έρχεται!

  Το Ψυχικό θα γεμίσει ξανά από αυτές τις γοητευτικές «κυρίες»! Με περίεργους ήχους από εξατμίσεις, γυαλιστερό χρώμιο, και χιλιάδες κόσμο στα πεζοδρόμια. Read More
 • Ανανέωση στο Νέο Ψυχικό: Πλατεία Αγίας Σοφίας!

  Ανανέωση στο Νέο Ψυχικό: Πλατεία Αγίας Σοφίας!

  Είναι σίγουρα μια από τις πιο όμορφες πλατείες του Δήμου μας! Read More
 • Επετειακή Μουσικοχορευτική Εκδήλωση Στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας

  Επετειακή Μουσικοχορευτική Εκδήλωση Στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας

  Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, παρευρεθήκαμε για μια ακόμα φορά, μαζί με πλήθος κόσμου στην επετειακή μουσικοχορευτική εκδήλωση, που γίνεται κάθε χρόνο στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό. Read More
 • Aνοίγει τις πόρτες του μέσα στον Σεπτέμβρη, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νόσου Alzheimer.

  Aνοίγει τις πόρτες του μέσα στον Σεπτέμβρη, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νόσου Alzheimer.

  Την είπαν ασθένεια του 21ου αιώνα αν και για πολλούς είναι απλά η εικόνα ενός δικού σου ανθρώπου που αρχίζει να αλλάζει… Ένα ουσιαστικό «φώς» είναι και ο σταθμός που βοηθάει αυτούς τους ανθρώπους. Ελάτε να δούμε τι γίνεται εκεί και ποιους αφορά… Read More
 • H πρώτη ημέρα στα σχολεία!

  H πρώτη ημέρα στα σχολεία!

  Και οι δρόμοι γέμισαν μαθητές… Μετά από περίπου τρείς μήνες διακοπών, η επιστροφή στα θρανία έκανε το κουδούνι να χτυπήσει, όχι όμως για την αίθουσα αλλά για τον καθιερωμένο αγιασμό, σε όλα τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου μας. Read More
 • Ακόμη πιο κοντά στο Δημότη με Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου_2018

  Ακόμη πιο κοντά στο Δημότη με Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου_2018

  Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Αλεξοπούλου σας ενημερώνει για τις σημαντικότερες αποφάσεις Read More
 • Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη, είναι για όλους!

  Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη, είναι για όλους!

  Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού: Η πρώτη στην Ελλάδα. Read More
 • Ο Δήμος υποστηρίζει οικονομικά την μεγαλύτερη περιουσία για το Μέλλον…!

  Ο Δήμος υποστηρίζει οικονομικά την μεγαλύτερη περιουσία για το Μέλλον…!

  Ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική διάσταση που έχει η συντήρηση και η λειτουργία όλων των σχολείων του Δήμου μας. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Φίλες και φίλοι,

Η σχέση εμπιστοσύνης της σημερινής Δημοτικής Αρχής, με την τοπική κοινωνία του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις, που έχουν μπει εδώ και πολλά χρόνια και δεν είναι δυνατόν να διαταραχθούν από «σκιές», που σκόπιμα επιθυμούν να ρίξουν στη σχέση αυτή πρόσωπα που τρέφουν προσωπικές φιλοδοξίες, που σχετίζονται με το Δήμο και τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Το ζήτημα της επιστροφής των χρημάτων από το ΤΑΠ στους κατοίκους της Β’ Ζώνης Ψυχικού, σε εφαρμογή της απόφασης 2333/2016 του ΣτΕ, δεν είναι ένα ζήτημα που προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Ιδίως από ανθρώπους που έχουν ασκήσει τα τελευταία χρόνια Διοίκηση στο Δήμο και γνωρίζουν από πρώτο χέρι, τόσο το ήθος της σημερινής Δημοτικής Αρχής, όσο και το δημοτικό μηχανισμό.

Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω τα εξής 

Πρώτον, πρόθεση του Δήμου είναι να εφαρμόσει απαρέγκλιτα την απόφαση του ΣτΕ και να αποδώσει στους κατοίκους της Β’ Ζώνης Ψυχικού, τα επιπλέον χρήματα που κατέβαλλαν για την πληρωμή του ΤΑΠ, με βάση την τιμή ζώνης των αντικειμενικών αξιών που στη συνέχεια ακυρώθηκαν. Αυτή η πρόθεση είναι αδιαμφισβήτητη και ειλικρινής. 

Δεύτερον, προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη αποσταλεί έγγραφες ειδοποιήσεις στο σύνολο των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας, όπου τους ζητούμε την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν οι συμπολίτες μας. Από όλους τους παρόχους, έχουν ανταποκριθεί ελάχιστοι.


Τρίτον, ο ακριβής επιμερισμός των χρημάτων που πρέπει να επιστραφούν, είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Εκτελείται από υπαλλήλους του Δήμου, ενώ η ολοκλήρωσή της λαμβάνει υπόψη μια σειρά από παραμέτρους. Π.χ. Υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτησιών που ο υπολογισμός του ΤΑΠ που πρέπει να επιστραφεί είναι διαφορετικός από χρό νο σε χρόνο, γιατί μεσολάβησε η νομιμοποίηση κάποιων αυθαίρετων χώρων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιστροφή του ΤΑΠ να μην αφορά το σύνολο της σημερινής ιδιοκτησίας, αλλά και της παλιότερης που ήταν μικρότερη. Σε αυτή την ιδιοκτησία δεν μπορεί να επιστραφεί ΤΑΠ με βάση τα σημερινά στοιχεία, άρα πρέπει να αναζητηθούν στοιχεία του παρελθόντος και στη βάση αυτή να γίνει ο υπολογισμός.

Ο λόγος λοιπόν που καθυστερεί η διαδικασία επιστροφής είναι καθαρά λειτουργικός και είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης λογικής, με την οποία επιβάλλεται η φορολογία στην ακίνητη περιουσία στη χώρα μας. Είναι ένα ακόμη πρόβλημα που κληρονομεί στην αυτοδιοίκηση, ο τρόπος που λειτουργεί το Κεντρικό Κράτος στην Ελλάδα. Το παράδειγμα με τον ΤΑΠ στο Ψυχικό αναδεικνύει πόσο επίκαιρη και ρεαλιστική είναι η πρόταση που ως Διοίκηση υποστηρίζουμε, σχετικά με τη φορολογική αποκέντρωση και την ανάγκη μεταβίβασης της αρμοδιότητας και των πόρων από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, από το Κεντρικό Κράτος στους Δήμους.

Αν ισχύσει τελικά η πρόταση αυτή, οι Δήμοι θα γνωρίζουν ακριβώς πόσα χρήματα θα εισπράττουν, η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τα χρήματα αυτά θα πιάνουν τόπο, αφού θα κατευθύνονται σε έργα τοπικής ανάπτυξης. Ενώ και οι πολίτες θα γνωρίζουν από πρώτο χέρι πού πάνε τα χρήματα πού πληρώνουν, αφού σε αυτούς οι Δήμοι λογοδοτούν καθημερινά.

Υποστηρίζουμε μια νέα υγιή σχέση συνεργασίας με την τοπική κοινωνία, χωρίς ενδιάμεσους, χωρίς αυθαιρεσίες στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων, με διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων των δημοτών και διαρκή λογοδοσία. Όλα όσα υποστηρίζουμε σήμερα, τα εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια. Οι συμπολίτες μας γνωρίζουν ότι είμαστε η Διοίκηση που όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, εφάρμοσε μια συνεπή πολιτική μείωσης των ανταποδοτικών τελών.

Είμαστε η Διοίκηση που εφαρμόζει ένα πετυχημένο οικονομικό μοντέλο διαχείρισης που φέρνει αποτελέσματα. Είμαστε ένας οικονομικά υγιής και ισχυρός Δήμος, που δεν στηρίζεται στην υπερ-φορολόγηση των δημοτών του, αλλά στη συνετή κι αποτελεσματική διαχείριση των χρημάτων που μας εμπιστεύονται οι συμπολίτες μας. Την πραγματικότητα αυτή, καμία σκιά δεν μπορεί να την ανατρέψει.

Παντελής Ξυριδάκης
Δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού