• Χριστούγεννα χωρίς δέντρο δεν έρχονται!

  Χριστούγεννα χωρίς δέντρο δεν έρχονται!

  Είναι γνωστό από παλιά, ότι τα Χριστούγεννα, χωρίς δένδρο δεν έρχονται! Read More
 • Το δέντρο μας ανάβει την Παρασκευή!

  Το δέντρο μας ανάβει την Παρασκευή!

  Γιορτές στον Δήμο, σημαίνει και ένα oλοφώτιστο και καταπράσινο δέντρο! Read More
 • 41ος Αγώνας Δρόμου Φιλοθέης Ψυχικού

  41ος Αγώνας Δρόμου Φιλοθέης Ψυχικού

  Όπως κάθε χρόνο, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, σας περιμένουμε στο άλσος Ψυχικού. Read More
 • Το 3ο Tourist Trophy του Δήμου Ψυχικού: Μια Κυριακή πρωί τόσο διαφορετική!

  Το 3ο Tourist Trophy του Δήμου Ψυχικού: Μια Κυριακή πρωί τόσο διαφορετική!

  Η περασμένη Κυριακή, ξημέρωσε με έναν απίθανο ήλιο, με ιδανική θερμοκρασία και μεγάλη όρεξη για ένα ταξίδι… στον χρόνο! Read More
 • Εικόνες της δικής μας Ελλάδας !

  Εικόνες της δικής μας Ελλάδας !

  Η 28η Οκτωβρίου, εκτός από μια ματιά στην Ιστορία, είναι η γιορτή μιας Ελλάδας όπως την θέλουμε. Read More
 • 3ο ΤΤ Ψυχικού: Ετοιμαστείτε, γιατί…. Έρχεται!

  3ο ΤΤ Ψυχικού: Ετοιμαστείτε, γιατί…. Έρχεται!

  Το Ψυχικό θα γεμίσει ξανά από αυτές τις γοητευτικές «κυρίες»! Με περίεργους ήχους από εξατμίσεις, γυαλιστερό χρώμιο, και χιλιάδες κόσμο στα πεζοδρόμια. Read More
 • Ανανέωση στο Νέο Ψυχικό: Πλατεία Αγίας Σοφίας!

  Ανανέωση στο Νέο Ψυχικό: Πλατεία Αγίας Σοφίας!

  Είναι σίγουρα μια από τις πιο όμορφες πλατείες του Δήμου μας! Read More
 • Επετειακή Μουσικοχορευτική Εκδήλωση Στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας

  Επετειακή Μουσικοχορευτική Εκδήλωση Στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας

  Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, παρευρεθήκαμε για μια ακόμα φορά, μαζί με πλήθος κόσμου στην επετειακή μουσικοχορευτική εκδήλωση, που γίνεται κάθε χρόνο στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό. Read More
 • Aνοίγει τις πόρτες του μέσα στον Σεπτέμβρη, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νόσου Alzheimer.

  Aνοίγει τις πόρτες του μέσα στον Σεπτέμβρη, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νόσου Alzheimer.

  Την είπαν ασθένεια του 21ου αιώνα αν και για πολλούς είναι απλά η εικόνα ενός δικού σου ανθρώπου που αρχίζει να αλλάζει… Ένα ουσιαστικό «φώς» είναι και ο σταθμός που βοηθάει αυτούς τους ανθρώπους. Ελάτε να δούμε τι γίνεται εκεί και ποιους αφορά… Read More
 • H πρώτη ημέρα στα σχολεία!

  H πρώτη ημέρα στα σχολεία!

  Και οι δρόμοι γέμισαν μαθητές… Μετά από περίπου τρείς μήνες διακοπών, η επιστροφή στα θρανία έκανε το κουδούνι να χτυπήσει, όχι όμως για την αίθουσα αλλά για τον καθιερωμένο αγιασμό, σε όλα τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου μας. Read More
 • Ακόμη πιο κοντά στο Δημότη με Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου_2018

  Ακόμη πιο κοντά στο Δημότη με Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου_2018

  Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Αλεξοπούλου σας ενημερώνει για τις σημαντικότερες αποφάσεις Read More
 • Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη, είναι για όλους!

  Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη, είναι για όλους!

  Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού: Η πρώτη στην Ελλάδα. Read More
 • Ο Δήμος υποστηρίζει οικονομικά την μεγαλύτερη περιουσία για το Μέλλον…!

  Ο Δήμος υποστηρίζει οικονομικά την μεγαλύτερη περιουσία για το Μέλλον…!

  Ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική διάσταση που έχει η συντήρηση και η λειτουργία όλων των σχολείων του Δήμου μας. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13

Μέρος Β _Συνέχεια.

ήμερα, είναι - δυστυχώς - επίκαιρη η λαϊκή φράση «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και απόλυτα ορατό το ότι δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να χάσουμε και άλλο χρόνο.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια, ούτε μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς να εγκαταλείπουν την Ελλάδα τα καλύτερα μυαλά της νέας γενιάς, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παρατηρούμε την Πατρίδα μας να φθίνει δημογραφικά και να μην κάνουμε τίποτε γι αυτό, αφήνοντας την φτώχεια να στερεί - από όλο και περισσότερους Έλληνες - την αξιοπρέπεια και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επιτρέπουμε να υπονομεύεται συστηματικά η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης, από την απουσία πολιτικής συναίνεσης στον τρόπο αντιμετώπισης της. Πρόκειται για μια υπονόμευση που στηρίζεται στο λαϊκισμό - δεξιό κι αριστερό - που επικρατεί στη σημερινή πολιτική ζωή αλλά και στο φαινόμενο μιας μικροκομματικής θεώρησης στον χειρισμό των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στην κοινωνία και το Κράτος μας. 

aftonoito 1

H κατάσταση αυτή, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο γι΄αυτό και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι χρειάζεται μια αναδόμηση «από πάνω προς τα κάτω» με ένα νέο μοντέλο Τοπικής Διακυβέρνησης, με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και ουσιαστική Αποκέντρωση.

Για εμένα, είναι αυτονόητο ότι οι αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα πρέπει να λαμβάνονται όσο το δυνατόν εγγύτερα προς τις τοπικές κοινωνίες, γιατί μόνο εμείς γνωρίζουμε - καλύτερα από κάθε άλλον - τα προβλήματά μας. Θεωρώ αυτονόητο ότι, μόνο οι Δήμοι πρέπει να έχουν την ευθύνη για το προσωπικό και να αποφασίζουν με βάση τις ανάγκες τους – κάτι που οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα – και με βάση τις πραγματικές Οικονομικές τους δυνατότητες, όπως – για παράδειγμα – το πόσο προσωπικό χρειάζονται και για ποιο χρονικό διάστημα.  

Όσο όμως θεωρώ αυτονόητα όλα τα παραπάνω, άλλο τόσο δεν αντιλαμβάνομαι το γιατί θα πρέπει ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών ή Εσωτερικών να αποφασίζει για το αν θα αυξήσει ή θα μας μειώσει τους ΚΑΠ, όταν το ποσό που δικαιούνται οι Δήμοι είναι απολύτως ξεκαθαρισμένο, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία!

Κανένας εκπρόσωπος της κεντρικής εξουσίας δεν μας έχει απαντήσει ακόμη, με ποιο δικαίωμα το Κεντρικό Κράτος σφετερίζεται τα χρήματα των πολιτών και τα διαχειρίζεται με τρόπο που παραβαίνει συνεχώς τις συνταγματικές αρχές, που οριοθετούν την έννοια και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης.

Για εμένα, η «Επανάσταση του αυτονόητου» επιβάλλει την πιστή εφαρμογή των νόμων, κι όχι την επιλεκτική. Για εμένα, είναι αυτονόητο ότι το Κεντρικό Κράτος οφείλει να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του, όπως ακριβώς απαιτεί να είναι συνεπείς και οι πολίτες απέναντι σε αυτό.Θεωρώ ότι είναι αυτονόητη ανάγκη, να διασφαλίσουμε οι Δήμοι την Κοινωνική ειρήνη και την Πολιτική σταθερότητα των τοπικών μας κοινωνιών κάτι που έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Αφενός γιατί - ως θεσμός - διαθέτουμε κουλτούρα συνεννόησης και συναίνεσης και αφετέρου, γιατί συμπεριφερόμαστε με βάση τις ανάγκες των πολιτών, από τους οποίους κρινόμαστε καθημερινά.

Για όλους εμάς που υπηρετούμε την Αυτοδιοίκηση, είναι θέμα απλής λογικής το να μπορούμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, έχοντας μάθει να λειτουργούμε με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της αναλογικότητας, χωρίς αυτό να είναι κάτι που μας επιβάλλεται «από πάνω».

aftonoito 2

Έχουμε μάθει επίσης, να υλοποιούμε τις αποφάσεις τις πλειοψηφίας, πάντοτε όμως σεβόμαστε και τις απόψεις της μειοψηφίας. Και αυτό, δεν είναι ζήτημα ενός εκλογικού συστήματος ή της απλής αναλογικής… Είναι ζήτημα απλής λογικής! «Λογική» και «Συναίνεση» - στοιχεία που λείπουν από το κεντρικό πολιτικό μας σύστημα - αποτελούν τον μόνο τρόπο που υπάρχει και λειτουργεί, προκειμένου να προχωρήσουν εμπρός οι κοινωνίες.

Χωρίς να παραβλέπω τα όποια αρνητικά μπορεί να περιέχει το πλειοψηφικό σύστημα που ισχύει σήμερα στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, δεν μπορώ να μην παραδεχθώ το ότι έχει καταφέρει να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των Δήμων μας. Και μάλιστα, σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θεωρώ λοιπόν, ότι η όλη συζήτηση που γίνεται για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, είναι και άκαιρη και άσκοπη.

aftonoito 4

Το πρόβλημα των Δήμων μας, δεν είναι το εκλογικό σύστημα, αλλά κάτι απόλυτα πρακτικό: το πώς θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο αποδοτικά, προς όφελος των πολιτών! Για εμένα, ζήτημα προτεραιότητας είναι το πώς θα μπορούμε να κάνουμε έργα, να χρηματοδοτούμε τις Κοινωνικές μας δομές και Υπηρεσίες ή να κατασκευάζουμε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και παιδικές χαρές.

Αυτή η αυτονόητη ανάγκη, θα πρέπει να αποτελεί και αυτονόητη προτεραιότητα της Μεταρρύθμισης στο Κράτος και όχι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος , που δεν συνιστά μεταρρύθμιση σε κανένα μέρος του κόσμου. Και είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν θα αποτελέσει μεταρρύθμιση ούτε στην Πατρίδα μας.

Μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί εμμονή, αλλά όχι ανάγκη !

 

Παντελής Ξυριδάκης 

Δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού