• Χριστούγεννα χωρίς δέντρο δεν έρχονται!

  Χριστούγεννα χωρίς δέντρο δεν έρχονται!

  Είναι γνωστό από παλιά, ότι τα Χριστούγεννα, χωρίς δένδρο δεν έρχονται! Read More
 • Το δέντρο μας ανάβει την Παρασκευή!

  Το δέντρο μας ανάβει την Παρασκευή!

  Γιορτές στον Δήμο, σημαίνει και ένα oλοφώτιστο και καταπράσινο δέντρο! Read More
 • 41ος Αγώνας Δρόμου Φιλοθέης Ψυχικού

  41ος Αγώνας Δρόμου Φιλοθέης Ψυχικού

  Όπως κάθε χρόνο, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, σας περιμένουμε στο άλσος Ψυχικού. Read More
 • Το 3ο Tourist Trophy του Δήμου Ψυχικού: Μια Κυριακή πρωί τόσο διαφορετική!

  Το 3ο Tourist Trophy του Δήμου Ψυχικού: Μια Κυριακή πρωί τόσο διαφορετική!

  Η περασμένη Κυριακή, ξημέρωσε με έναν απίθανο ήλιο, με ιδανική θερμοκρασία και μεγάλη όρεξη για ένα ταξίδι… στον χρόνο! Read More
 • Εικόνες της δικής μας Ελλάδας !

  Εικόνες της δικής μας Ελλάδας !

  Η 28η Οκτωβρίου, εκτός από μια ματιά στην Ιστορία, είναι η γιορτή μιας Ελλάδας όπως την θέλουμε. Read More
 • 3ο ΤΤ Ψυχικού: Ετοιμαστείτε, γιατί…. Έρχεται!

  3ο ΤΤ Ψυχικού: Ετοιμαστείτε, γιατί…. Έρχεται!

  Το Ψυχικό θα γεμίσει ξανά από αυτές τις γοητευτικές «κυρίες»! Με περίεργους ήχους από εξατμίσεις, γυαλιστερό χρώμιο, και χιλιάδες κόσμο στα πεζοδρόμια. Read More
 • Ανανέωση στο Νέο Ψυχικό: Πλατεία Αγίας Σοφίας!

  Ανανέωση στο Νέο Ψυχικό: Πλατεία Αγίας Σοφίας!

  Είναι σίγουρα μια από τις πιο όμορφες πλατείες του Δήμου μας! Read More
 • Επετειακή Μουσικοχορευτική Εκδήλωση Στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας

  Επετειακή Μουσικοχορευτική Εκδήλωση Στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας

  Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, παρευρεθήκαμε για μια ακόμα φορά, μαζί με πλήθος κόσμου στην επετειακή μουσικοχορευτική εκδήλωση, που γίνεται κάθε χρόνο στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό. Read More
 • Aνοίγει τις πόρτες του μέσα στον Σεπτέμβρη, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νόσου Alzheimer.

  Aνοίγει τις πόρτες του μέσα στον Σεπτέμβρη, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νόσου Alzheimer.

  Την είπαν ασθένεια του 21ου αιώνα αν και για πολλούς είναι απλά η εικόνα ενός δικού σου ανθρώπου που αρχίζει να αλλάζει… Ένα ουσιαστικό «φώς» είναι και ο σταθμός που βοηθάει αυτούς τους ανθρώπους. Ελάτε να δούμε τι γίνεται εκεί και ποιους αφορά… Read More
 • H πρώτη ημέρα στα σχολεία!

  H πρώτη ημέρα στα σχολεία!

  Και οι δρόμοι γέμισαν μαθητές… Μετά από περίπου τρείς μήνες διακοπών, η επιστροφή στα θρανία έκανε το κουδούνι να χτυπήσει, όχι όμως για την αίθουσα αλλά για τον καθιερωμένο αγιασμό, σε όλα τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου μας. Read More
 • Ακόμη πιο κοντά στο Δημότη με Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου_2018

  Ακόμη πιο κοντά στο Δημότη με Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου_2018

  Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Αλεξοπούλου σας ενημερώνει για τις σημαντικότερες αποφάσεις Read More
 • Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη, είναι για όλους!

  Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη, είναι για όλους!

  Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού: Η πρώτη στην Ελλάδα. Read More
 • Ο Δήμος υποστηρίζει οικονομικά την μεγαλύτερη περιουσία για το Μέλλον…!

  Ο Δήμος υποστηρίζει οικονομικά την μεγαλύτερη περιουσία για το Μέλλον…!

  Ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική διάσταση που έχει η συντήρηση και η λειτουργία όλων των σχολείων του Δήμου μας. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Βρισκόμαστε για μια ακόμη χρονιά στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε

ως Διοίκηση του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, τα πεπραγμένα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε τη χρονιά που μας πέρασε, το 2016. 

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί από τα οικονομικά μας στοιχεία προκύπτει ξεκάθαρα κι αδιαμφισβήτητα ότι :

Πρώτον, εξακολουθούμε να παραμένουμε ένας Δήμος οικονομικά υγιής. Δήμος οικονομικά ανεξάρτητος, που στηρίζεται στις δικές του κατά κύριο λόγο δυνάμεις. Σε μια περίοδο οικονομικής αστάθειας κι ανασφάλειας, σε μια περίοδο που η βιωσιμότητα των Δήμων έχει μπει στο κόκκινο, σε μια συγκυρία όπου η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται όλο και περισσότερο, εμείς κρατάμε γερά.

Αποτελούμε Δήμο παράδειγμα οικονομικής σταθερότητας. Δεύτερο συμπέρασμα, είμαστε ένας Δήμος αποτελεσματικός. Και η ισχυρή βάση που ενισχύει την αποτελεσματικότητα μας, σε όλα τα πεδία άσκησης δημοτικής πολιτικής, είναι το μοντέλο λειτουργίας των οικονομικών μας υπηρεσιών. Μοντέλο λειτουργίας που διασφαλίζει καταρχήν την πολύ υψηλή εισπραξιμότητα των εσόδων μας, παρά τη γενικότερη δυσμενή οικονομική κατάσταση και κυρίως παρά το γεγονός, ότι αποτελεί επιλογή μας ως Διοίκηση να προχωρούμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις όσον αφορά την επιβάρυνση των συμπολιτών
μας. 

Μοντέλο λειτουργίας των οικονομικών μας υπηρεσιών που στηρίζεται στις αρχές της στοχοθέτησης, της διαφάνειας και της ορθής διαχείρισης προς όφελος των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι

Θα σας παρουσιάσω παρακάτω μια σειρά από αριθμοδείκτες, που αποδεικνύουν όλα όσα σας ανέφερα παραπάνω. Όμως θα ήθελα πριν την παρουσίαση αυτή, να σταθώ σε δύο τρία ποιοτικά στοιχεία της οικονομικής μας αντίληψης, που δεν αναδεικνύονται από τους συγκεκριμένους αριθμούς και δείκτες.

Το πρώτο στοιχείο είναι η εμμονή μας ως Διοίκηση να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Να επιμένουμε όλα αυτά τα χρόνια να μην δανειζόμαστε για να εκτελούμε έργα βιτρίνας. Να επιμένουμε να μην δανειζόμαστε για να προσφέρουμε υπηρεσίες που εξυπηρετούν μόνον και μόνον μικροπολιτικά συμφέροντα. 

Αντίθετα, επιλέγουμε να στηρίζουμε στην πράξη τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη, απλώνοντας ένα αποτελεσματικό δίκτυ κοινωνικής προστασίας. Επιλέγουμε να αξιοποιούμε τα χρήματα των συμπολιτών μας για να διατηρήσουμε τον πράσινο χαρακτήρα των προαστίων μας. Επιλέγουμε να επενδύουμε στα σχολεία και τη νέα γενιά του Δήμου μας, γιατί γνωρίζουμε ότι η επένδυση στη γνώση και τη νέα γενιά, είναι η καλύτερη επιλογή για ένα Δήμο που ξεχωρίζει.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι για μας αποτελεί όλα τα τελευταία χρόνια, και το 2016, σταθερή μας επιλογή να επιμένουμε να προχωρούμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις των νοικοκυριών της πόλης μας, μέχρι το σημείο βέβαια που αντέχει το ταμείο μας, προκειμένου σε αυτή τη δύσκολη για όλους συγκυρία να μην είναι ο Δήμος ένας ακόμη παράγοντας που βάζει το χέρι του στην τσέπη των πολιτών.

Είμαστε ένας Δήμος του οποίου οι κάτοικοι κι επαγγελματίες πληρώνουν ήδη πολύ υψηλούς φόρους, για το εισόδημα και την ακίνητη περιουσία τους. Και εισπράττουμε ως τοπική κοινωνία σε σχέση με αυτά που πληρώνουμε όλοι μας ελάχιστα! Το Κεντρικό Κράτος εισπράττει από όλους μας πολλά. Και μας επιστρέφει πίσω ελάχιστα.! Εμείς ως Δήμος δεν θέλουμε να έχουμε την ίδια συμπεριφορά. Θέλουμε να εισπράττουμε από λίγα από όλους. Και να επιστρέφουμε σε όλους πολλά. Σε υπηρεσίες ποιότητας, σε κοινωνικές παροχές, σε επενδύσεις που αυξάνουν την αξία της πόλης και των περιουσιών μας. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Τα όρια των αντοχών μας είναι συγκεκριμένα. Απόλυτα συγκεκριμένα Αν δεν θέλουμε να ανατραπεί η σημερινή υγιής οικονομική μας κατάσταση, δεν μπορούμε και στο μέλλον να προχωρήσουμε σε μεγάλες ελαφρύνσεις. 

Μπορούμε να κρατήσουμε σταθερό το ύψος των ανταποδοτικών τελών, χωρίς να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών ή ελάχιστα να τα μειώσουμε. Μπορούμε να διεκδικούμε από την Πολιτεία πόρους για έργα και παρεμβάσεις που έχουμε ανάγκη για να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητά μας. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε  περισσότερα από όσα μας επιτρέπουν οι οικονομικές μας δυνατότητες. 

Την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας την επιβαρύνουν μια σειρά από επιλογές κι αποφάσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης. Αποφάσεις σαν αυτή που μας υποχρέωσε να ανανεώσουμε τις συμβάσεις εργαζομένων μας που έληγαν, η μισθοδοσία των οποίων δεν είχε αρχικά υπολογιστεί. Πρόκειται για μια ακόμη πρακτική που ανατρέπει το σχεδιασμό μας, την οποία όμως έχουμε και το σχέδιο και την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε. 

Κυρίες και κύριοι 

Τα οικονομικά μας στοιχεία αποτελούν για μια ακόμη χρονιά την απόδειξη ότι και το 2016 ήταν για το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, μια χρονιά παραγωγής έργου, που στηρίχτηκε σε στέρεες, υγιείς οικονομικές βάσεις. Αλλά το κυριότερο, υποστηρίχθηκε από το πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας, το προσωπικό της οικονομικής μας υπηρεσίας, που για μια ακόμη χρονιά εργάστηκε με συνέπεια, υπευθυνότητα κι αποτελεσματικότητα.

Στους συνεργάτες μου αυτούς, που εργάζονται όλα αυτά τα χρόνια με αυταπάρνηση και υποαμειβόμενοι , θέλω να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Γνωρίζω καλά ότι για τους περισσότερους σε αυτή την αίθουσα θεωρείται αυτονόητο να διαθέτουμε ως Δήμος υγιή οικονομικά. Σας έχουμε συνηθίσει άλλωστε σε θετικά
οικονομικά αποτελέσματα όλα αυτά τα χρόνια. Όμως το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια.
Γνωρίζω καλά πως κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν την αξία της προσπάθειας που έχει γίνει. Θέλουν να μειώσουν ότι είμαστε νοικοκυρεμένος Δήμος!! Υποτιμούν όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Και παρουσιάζουν κάποιες άλλες ιδέες και οράματα, που για να υλοποιηθούν όμως απαιτούν υγιείς οικονομικές βάσεις. Γιατί είναι εύκολο να τάζεις λαγούς με πετραχήλια. Το είδαμε αυτό ήδη να συμβαίνει στην Πατρίδα μας, και το πληρώνουμε ακριβά. Αλλά όταν έρχεται η ώρα της αλήθειας, η ώρα της ευθύνης, η ώρα να πάρεις δύσκολες αποφάσεις, η ώρα να εφαρμόσεις πολιτικές που θα είναι και εφικτές και ρεαλιστικές, εκεί οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Εμείς, ως Διοίκηση του Δήμου, τα πάμε καλά και με τους αριθμούς αλλά και με τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Είμαστε αποδοτικοί και αποτελεσματικοί Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοδείκτες απόδοσης μας. Τα οικονομικά στοιχεία που αποτυπώνονται στον απολογισμό του 2016, αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού πατούσε και την περσινή χρονιά, πολύ γερά στα πόδια του.

Εξακολουθήσαμε και το 2016 να εμφανίζουμε πλεόνασμα στα οικονομικά μας αποτελέσματα. Όπως άλλωστε συμβαίνει από την πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου ενιαίου Δήμου.

2011: 3.500.000 €
2012: 1.200.000 €
2013: 1.300.000 €
2014: 800.000 €
2015: 550.000 €
2016: 700.000 €

Το 2016 ο προϋπολογισμός ως προς τα συνολικά του έσοδα, εκτελέστηκε κατά 92, 78%, όταν το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 84,26% Συνολικά εισπράχθηκαν  6.275.980,23 ευρώ.

Το υψηλό ποσοστό αυτό, αποτελεί στοιχείο που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα μας ως προς την είσπραξη των εσόδων μας. Και μάλιστα σε μια περίοδο σαν αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια. Ως προς τα τακτικά έσοδα χρήσης 2016, εισπράχθηκαν 15.571.087,16 ευρώ έναντι των 16.616.386,28 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, φτάνοντας σε ποσοστό εκτέλεσης 93,70 %, έναντι 92,38% το 2015. Όσον αφορά τα έκτακτα έσοδα του Δήμου μας, εισπράξαμε το 2016, 3.158.762 ευρώ έναντι 4.155.539  ευρώ που είχαμε προϋπολογίσει. 

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το χρηματικό υπόλοιπο που μεταφέρθηκε από το 2016 στην επόμενη χρήση του 2017, ανήλθε στο ποσό των 7.579.371 ευρώ. Κι είναι σημαντικό αυτό το ποσό, γιατί στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην Αυτοδιοίκηση, εμείς καταφέραμε για μια ακόμη φορά να ανταποκριθούμε θετικά και στις ανελαστικές μας δαπάνες, αλλά και να διασφαλίσουμε χρήματα που μπορούν με σωστό προγραμματισμό, να διατεθούν για έργα και επενδύσεις στα προάστιά μας.

Η πετυχημένη οικονομική μας διαχείριση, αποτυπώνεται σε μια σειρά από αριθμοδείκτες. Αριθμοδείκτες που αναδεικνύουν την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού. Είναι οι αριθμοί που λένε την αλήθεια για τα οικονομικά του Δήμου μας. Ας δούμε λοιπόν εν συντομία τι αποτυπώθηκαν μέσω των αριθμοδεικτών το 2016. Καταρχήν, ο Αριθμοδείκτης Τακτικών Εσόδων / Συνολικά Έσοδα, ο οποίος εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής των τακτικών εσόδων στο σύνολο των εσόδων του Δήμου. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του Δείκτη Τακτικών Εσόδων, τόσο μεγαλύτερη είναι η αυτονομία που διαθέτει ο Δήμος αφού στηρίζεται σε τακτικά έσοδα. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία μας, ο Αριθμοδείκτης του απολογισμού του 2016 για το Δήμο μας είναι 59,26%, Όταν το 2015 ήταν 58,5 %. 
oikonomikos 720 320 2
Η βελτίωση αυτή αποδεικνύει ότι ο Δήμος μας πέτυχε όχι μόνον να διατηρήσει μια αυτονομία που συναντάς σε ελάχιστους Δήμους σε όλη τη χώρα. Αλλά και να ενισχύσει την αυτονομία αυτή, έστω και οριακά , σε σχέση με το 2015. Υπάρχει ο Αριθμοδείκτης Εκτάκτων Εσόδων / Συνολικά έσοδα . Αυτός εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής των εκτάκτων εσόδων στο σύνολο των εσόδων του Δήμου. Όσο μικρότερη είναι η τιμή του Δείκτη Εκτάκτων Εσόδων, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα αυτόνομης δράσης του Δήμου αφού δεν στηρίζεται σε έκτακτα έσοδα. Για το Δήμο μας το 2016, ο Αριθμοδείκτης του απολογισμού ήταν μόλις 12,02%, μειωμένος κατά 2 σχεδόν μονάδες σε σχέση με το 2015 που ήταν 13,98 %, είναι ένα ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό, που αποδεικνύει ότι δεν εξαρτόμαστε από την εισροή έκτακτων εσόδων.

Ένας άλλος σημαντικός δείκτης, είναι αυτός που εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής των ίδιων τακτικών εσόδων στο σύνολο των τακτικών εσόδων του Δήμου. Είναι ο Αριθμοδείκτης Ίδιων Εσόδων . Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του Δείκτη Ίδιων Εσόδων, τόσο μικρότερη είναι η εξάρτηση του Δήμου από τις τακτικές επιχορηγήσεις της Κεντρικής Διοίκησης γεγονός που συμβάλλει στην ανεξάρτητη δράση του. Το 2016, ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης απολογισμού για το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού ήταν 76,30%. 

Το νούμερο αυτό φανερώνει την αυξημένη δυνατότητα του Δήμου να βασίζεται στη συλλογή των δικών του εσόδων για την κάλυψη των αναγκών του. Ο Δήμος μας εξακολουθούσε και το 2016, όπως τα προηγούμενα χρόνια, να έχει μικρή εξάρτηση από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης. Θέλω να σταθώ λίγο στον τομέα τακτικά έσοδα.

Το 2016 από το ποσό των 15.571.087 ευρώ, που ήταν τα τακτικά μας έσοδα

• τα 7.205.194 ευρώ αφορούν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, (ποσοστό 46,27%),

• τα 1.662.212 ευρώ αφορούν το τέλος ακίνητης περιουσίας (ποσοστό 10,67%), 

• τα 4.012.991 ευρώ αφορούν τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, (ποσοστό 25,77%)

• τα 526.629 ευρώ αφορούν την εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων (ποσοστό 3,38%),

• τα 1.550.000 ευρώ αφορούν τους Δημοτικούς φόρους (ποσοστό 10%),

• και τα 600.000 ευρώ αφορούν Λοιπά έσοδα (ποσοστό 4%).


Ένας ακόμη αριθμοδείκτης που αποδεικνύει την οικονομική μας ανεξαρτησία, είναι ο αριθμοδείκτης ΚΑΠ. Ο αριθμοδείκτης που εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής των επιχορηγήσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών του Δήμου μας. 

Ο αριθμοδείκτης Κ.Α.Π. του απολογισμού 2016 είναι 28,60%. Τι λέει αυτός ο αριθμός. Πολύ απλά, ότι ουσιαστικά το Κράτος καλύπτει λιγότερο από το 1/3 των λειτουργικών μας δαπανών, για να μπορέσουμε εμείς στη συνέχεια να ασκήσουμε τις δεκάδες νέες αρμοδιότητες που μας έχουν μεταφερθεί , 

Να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική. Να στηρίξουμε τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις οικογένειες του Δήμου. Να λειτουργήσουμε τα δημοτικά μας ιατρεία, να βελτιώσουμε τις σχολικές υποδομές της πόλης μας. Ουσιαστικά ο δείκτης αυτός αποδεικνύει ότι στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις.

Αποδεικνύει ότι είμαστε αποτελεσματικοί κι ότι δικαιούμαστε να διεκδικούμε από το Κεντρικό Κράτος, στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης για την αλλαγή της Δημόσιας  Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, και τους πόρους, αλλά και τις αρμοδιότητες, για να δίνουμε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Αποδεικνύουμε με πράξεις, κι όχι με λόγια, ότι μπορούμε να καλύψουμε τα κενά ενός Κράτους που υποχωρεί κι αποχωρεί από κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, επιβάλλει ληστρική φορολογία
στους πολίτες και ταυτόχρονα απαιτεί από την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

Ένας άλλος δείκτης, κυρίες και κύριοι, που αποδεικνύει τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι οικονομικές μας υπηρεσίες το 2016, είναι ο δείκτης που αποτυπώνει τα εισπραχθέντα έσοδα, σε σχέση με τα βεβαιωθέντα. Και στον τομέα αυτό σχεδόν αριστεύσαμε, αφού πιάσαμε επίδοση 94,84%. Εισπράχθηκε δηλαδή σχεδόν το σύνολο των εσόδων που βεβαιώθηκε. Η επίδοση αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί στην επίτευξη του στόχου της είσπραξης των εσόδων στηρίζεται όλο το οικοδόμημα του Δήμου. Όσον αφορά τις δαπάνες, το 2016 έγινε μια σημαντική προσπάθεια μείωσης των εξόδων του Δήμου.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι είχαν αρχικά προϋπολογιστεί , κατά 33,98% περίπου. 

• ανήλθαν στα 18,696,266 ευρώ, έναντι των 28,318,057 που είχαν προϋπολογιστεί.

• Το κόστος της μισθοδοσίας των υπηρεσιών του Δήμου, ήτοι υπηρεσίες διοικητικές και οικονομικές, πολιτισμού, αθλητισμού και κοινωνικής πολιτικής, τεχνικών έργων, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, και αποχέτευσης, πρασίνου, και λοιπών υπηρεσιών, ανήλθε στα 5.607,587 ευρώ, έναντι των 6,840,496 που είχαν  προϋπολογιστεί.

Ο αριθμοδείκτης των δαπανών μισθοδοσίας σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες ανήλθε στο 29,99%. Ποσοστό πολύ ικανοποιητικό. Θέλω να τονίσω ένα ακόμη διαχρονικό
στοιχείο που αποδεικνύει πόσο υγιής οικονομικά Δήμος είμαστε. Το στοιχείο αυτό είναι οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση των δανείων του Δήμου μας, οι πληρωμές δηλαδή που αφορούν δάνεια για κάλυψη λειτουργικών και ως επί το πλείστον δάνεια για κάλυψη επενδυτικών δαπανών τα οποία εξυπηρετήθηκαν κανονικά, ανήλθαν σε 540.482,51 ευρώ, κι αποτελούν μόλις το 2.35% των συνολικών δαπανών του Δήμου, από 2,64% που ήταν πέρσι. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Δε θέλω να σας κουράσω με άλλα νούμερα. Θα σας πω ότι όλα όσα σας παρουσίασα, αναδεικνύουν τη συστηματική προσπάθεια της Διοίκησης μας να εφαρμόσουμε για μια ακόμη χρονιά μια ορθολογική οικονομική πολιτική, που θα διασφαλίζει σε βάθος χρόνων, κι ανεξάρτητα από τις όποιες συγκυρίες, την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου μας. Τη σταθερή πορεία του σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Θέλουμε ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού να παραμείνει Δήμος πρότυπο, προάστιο πρότυπο, προάστιο που αξίζει να ζεις.

Και για να πετύχουμε το στόχο αυτό, χρειάζονται ισχυρές βάσεις. Χρειάζεται οικονομική δύναμη. Χρειάζεται αλληλεγγύη μεταξύ των συμπολιτών μας. Απαιτείται ειλικρινής διάθεση για διάλογο και συνεργασία μεταξύ όλων των υγιών δυνάμεων της πόλης μας. Απαιτείται υπευθυνότητα και ρεαλισμός. Απαιτείται να ορθώσουμε τείχη στον έρποντα λαϊκισμό που αρχίζει δειλά - δειλά να κάνει την εμφάνισή του και στο Δήμο μας, από ανθρώπους και παρατάξεις που υπόσχονται μαγικές συνταγές κι εύκολες λύσεις. Γνωρίζω καλά ότι απευθύνομαι σε νοήμονες ανθρώπους.
oikonomikos 720 320 3
Σας ανέφερα στην περσινή μου τοποθέτηση, στη διάρκεια του απολογισμού του 2015, ένα οικονομικό στοιχείο, που ήταν ενδεικτικό της νέας πραγματικότητας. Πριν ξεσπάσει η κρίση, οι προϋπολογισμοί των τριών Δήμων που ενώθηκαν, αθροιστικά έφθαναν στα 90 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, επτά χρόνια μετά την συνένωση μας, ο προϋπολογισμός του ενιαίου Δήμου είναι κάτω από τα 30 εκατομμύρια. Κάτω από το 1/3 σε σχέση με το παρελθόν. Όμως παρόλη τη μείωση του προϋπολογισμού μας,  εμείς καταφέραμε να παραμείνουμε Δήμος πρότυπο. Σε όλα τα επίπεδα. Σε οικονομικό επίπεδο, αφού εξακολουθούμε να λειτουργούμε δημιουργώντας πλεονάσματα, χωρίς να επιβαρύνουμε τους συμπολίτες μας.

Σε επίπεδο υπηρεσιών. Και σε επίπεδο έργων, σήμερα δεν υπάρχει μέρα που να μην γίνεται έστω και ένα έργο σε κάποια γειτονιά του προαστίου μας. Μικρό ή μεγάλο. Είναι τεράστια επιτυχία για το Δήμο, την πόλη και τους πολίτες ότι είμαστε ένας νοικοκυρεμένος και οικονομικά ισχυρός Δήμος. Αυτή την επιτυχία δεν πρέπει να την υποτιμούμε. Πρέπει η προσπάθεια μας να συνεχιστεί γιατί είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για να παραμείνουμε και στο μέλλον Δήμος πρότυπο, σε μια πόλη που ξεχωρίζει.

Σας ευχαριστώ.