• 2017: Ετήσιος Απολογισμός Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού_ μέρος Α

  2017: Ετήσιος Απολογισμός Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού_ μέρος Α

   Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις με σχέδιο και αφοσίωση! Αναλυτικά παρουσιάστηκε ο Απολογισμός άλλης μιας επιτυχημένης χρονιάς για την δημοτική αρχή. Το 2017, ήταν άλλος ένας χρόνος γεμάτος δυσκολίες, αν και όλα όσα διαβάσετε παρακάτω, δείχνουν ότι η επιλογή της για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς ήταν σοφή. Read More
 • Χριστούγεννα χωρίς δέντρο δεν έρχονται!

  Χριστούγεννα χωρίς δέντρο δεν έρχονται!

  Είναι γνωστό από παλιά, ότι τα Χριστούγεννα, χωρίς δένδρο δεν έρχονται! Read More
 • Ανανέωση στο Νέο Ψυχικό: Πλατεία Αγίας Σοφίας!

  Ανανέωση στο Νέο Ψυχικό: Πλατεία Αγίας Σοφίας!

  Είναι σίγουρα μια από τις πιο όμορφες πλατείες του Δήμου μας! Read More
 • Aνοίγει τις πόρτες του μέσα στον Σεπτέμβρη, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νόσου Alzheimer.

  Aνοίγει τις πόρτες του μέσα στον Σεπτέμβρη, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νόσου Alzheimer.

  Την είπαν ασθένεια του 21ου αιώνα αν και για πολλούς είναι απλά η εικόνα ενός δικού σου ανθρώπου που αρχίζει να αλλάζει… Ένα ουσιαστικό «φώς» είναι και ο σταθμός που βοηθάει αυτούς τους ανθρώπους. Ελάτε να δούμε τι γίνεται εκεί και ποιους αφορά… Read More
 • H πρώτη ημέρα στα σχολεία!

  H πρώτη ημέρα στα σχολεία!

  Και οι δρόμοι γέμισαν μαθητές… Μετά από περίπου τρείς μήνες διακοπών, η επιστροφή στα θρανία έκανε το κουδούνι να χτυπήσει, όχι όμως για την αίθουσα αλλά για τον καθιερωμένο αγιασμό, σε όλα τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου μας. Read More
 • Ακόμη πιο κοντά στο Δημότη με Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου_2018

  Ακόμη πιο κοντά στο Δημότη με Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου_2018

  Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Αλεξοπούλου σας ενημερώνει για τις σημαντικότερες αποφάσεις Read More
 • Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη, είναι για όλους!

  Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη, είναι για όλους!

  Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού: Η πρώτη στην Ελλάδα. Read More
 • Ο Δήμος υποστηρίζει οικονομικά την μεγαλύτερη περιουσία για το Μέλλον…!

  Ο Δήμος υποστηρίζει οικονομικά την μεγαλύτερη περιουσία για το Μέλλον…!

  Ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική διάσταση που έχει η συντήρηση και η λειτουργία όλων των σχολείων του Δήμου μας. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Για μια ακόμη χρονιά η Διοίκηση του Δήμου Φιλοθέης -Ψυχικού έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε τη χρονιά που μας πέρασε, το 2015.


oikonomikos1

 

Τα στοιχεία που θα σας δώσω παρακάτω, αποτυπώνουν για μια ακόμη χρονιά σε αριθμούς:

• Την οικονομική ανεξαρτησία και χαμηλή εξάρτηση της λειτουργίας του Δήμου μας από την κρατική χρηματοδότηση

• Την αποτελεσματικότητά μας να εισπράττουμε σε πολύ υψηλό ποσοστό τα έσοδά μας, παρά τη γενικότερη δυσμενή    οικονομική κατάσταση

• Την ικανότητά μας να αξιοποιούμε μέχρι το τελευταίο ευρώ τα χρήματά που μας εμπιστεύονται οι συμπολίτες μας

• Την προσήλωσή μας στις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης.

Τα οικονομικά μας στοιχεία αποτελούν για μια ακόμη χρονιά την απόδειξη ότι και το 2015 ήταν για το Δήμο Φιλοθέης -Ψυχικού,μια χρονιά παραγωγής έργου, που στηρίχτηκε σε στέρεες, υγιείς οικονομικές βάσεις.

Αποδεικνύουν για μια ακόμη χρονιά ότι ως Δήμος αποτελούμε πρότυπο οικονομικής διαχείρισης κι αποτελεσματικότητας. Ότι για μια ακόμη χρονιά καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας μια δύσκολη αποστολή, σε μια πραγματικά ιδιαίτερα δυσμενή για την Αυτοδιοίκηση χρονική συγκυρία.

2

Γιατί και το 2015, όπως και τα προηγούμενα χρόνια,ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Αυτοδιοίκηση. Μια χρονιά λιτότητας και περικοπών όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση. Μια χρονιά που δεν υπήρξε χρηματοδότηση έργων μέσα από το ΕΣΠΑ.

Μια ακόμη χρονιά υποχώρησης των δημόσιων επενδύσεων,αλλά και των δημόσιων δαπανών που αφορούν την κοινωνική προστασία. Όμως εμείς τα καταφέραμε. Και τα καταφέραμε αφενός χάρη στο πετυχημένο όπως έχει αποδειχθεί μοντέλο οικονομικής διαχείρισης που εφαρμόζουμε με συνέπεια, αφετέρου, γιατί το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας -και ιδιαίτερα το προσωπικό της οικονομικής μας υπηρεσίας, για μια ακόμη χρονιά δούλεψε με συνέπεια και υπευθυνότητα. Και θέλω να τους ευχαριστήσω για την απόδοσή τους, όπως θέλω να ευχαριστήσω με την ευκαιρία αυτή το σύνολο των εργαζομένων μας, οι οποίοι παρά τις μεγάλες περικοπές που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους, εξακολουθούν να προσφέρουν το έργο και τις υπηρεσίες τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Πλεονάσματα κι όχι ελλείμματα

Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για την πόλη, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, να διαθέτει ο Δήμος μας ισχυρή οικονομική θέση.

Να μην χρωστά,

• Να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

• Να μπορεί να κάνει έργα.

• Να μην είναι υποχρεωμένος να αυξάνει τα ανταποδοτικά τέλη, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.

• Να μην περνά ο Δήμος μας τις δύσκολες κι αδιέξοδες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα άλλοι Δήμοι, οι οποίοι εξαιτίας των χρεών που έχουν δημιουργήσει,υποχρεώνονται από τη νομοθεσία να αυξήσουν από 50 ως και 100 % τα ανταποδοτικά τους τέλη για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση ως Δήμος όχι μόνον να μην επιβαρύνουμε με αυξημένα ανταποδοτικά τέλη τους συμπολίτες μας όπως γίνεται σε άλλους Δήμους, αλλά να εφαρμόζουμε μια πολιτική μείωσης ή παγώματος των τελών αυτών τα τελευταία χρόνια.

Εμείς όλα αυτά τα χρόνια είμαστε περήφανοι γιατί εφαρμόζουμε ένα μοντέλο που μας επιτρέπει:

• Και να δημιουργούμε πλεονάσματα κι όχι ελλείμματα ή χρέη


• Και να μειώνουμε ή να παγώνουμε τις επιβαρύνσεις στους συμπολίτες μας.

• Και να διασφαλίζουμε την ομαλή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών μας.

• Και να στηρίζουμε στην πράξη μέσα από τις κοινωνικές μας υπηρεσίες τους συνανθρώπους μας που μας έχουν πραγματική ανάγκη.

• Και να δίνουμε λογαριασμό στους συμπολίτες μας για το πού έχουμε ξοδέψει και το τελευταίο ευρώ που μας εμπιστεύθηκαν από το υστέρημά τους

• Και να πρωταγωνιστούμε στον αγώνα που δίνουμε τα τελευταία χρόνια για να μειωθεί η άδικη φορολογία που έχει επιβληθεί στις περιουσίες των κατοίκων του προαστίου μας, φορολογία που αγγίζει τα όρια της δήμευσης

Αριθμοδείκτες κι όχι κούφια λόγια

Το αποδοτικό μοντέλο που ακολουθούμε φαίνεται στην πράξη με αριθμοδείκτες απόδοσης, κι όχι κούφια λόγια. Τα οικονομικά στοιχεία που αποτυπώνονται στον απολογισμό του 2015, αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού πατούσε την περσινή χρονιά γερά στα πόδια του.

Εξακολουθήσαμε και το 2015 να εμφανίζουμε πλεόνασμα στα οικονομικά μας αποτελέσματα.

Όπως άλλωστε συμβαίνει από την πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου ενιαίου Δήμου.

2011: 3.500.000 €

2012: 1.200.000 €


2013: 1.300.000 €

2014: 800.000 €

2015: 550.000 €

Το 2015 ο προϋπολογισμός ως προς τα συνολικά του έσοδα, εκτελέστηκε κατά 90, 45%, όταν το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 84,26%.

Συνολικά εισπράχθηκαν 27.138.175 ευρώ. Το υψηλό ποσοστό αυτό, 90,45% αποτελεί στοιχείο που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα μας ως προς την είσπραξη των εσόδων μας. Και μάλιστα σε μια περίοδο σαν αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια.

Τακτικά κι έκτακτα έσοδα

Ως προς τα τακτικά έσοδα χρήσης 2015, εισπράχθηκαν 15.726.365,80 ευρώ έναντι των 17.022.713 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, φτάνοντας σε ποσοστό εκτέλεσης 92,38%.

Παρουσιάζεται αύξηση κατά 0,89% στα τακτικά έσοδα του 2015,σε σχέση με τα αντίστοιχα τακτικά έσοδα του έτους 2014,όταν το 2014 το αντίστοιχο μέγεθος εμφανιζόταν μειωμένο σε σχέση με το 2013.

Έστω και σε χαμηλό ποσοστό, αυξήσαμε την είσπραξη των τακτικών μας εσόδων τη χρονιά που μας πέρασε,αντιστρέφοντας την πορεία μείωσης που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τα ανταποδοτικά τέλη και παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί η ΔΕΗ να μας αποδίδει τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη με καθυστέρηση, εξαιτίας του γεγονότος ότι όλο και περισσότερα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις του προαστίου μας προχωρούν σε διακανονισμό των οφειλών τους, κι αυτό επηρεάζει επακόλουθα τους ρυθμούς είσπραξης των δικών μας εσόδων.


43


Όσον αφορά τα έκτακτα έσοδα του Δήμου μας, εισπράξαμε το 2015 : 3.792.613 ευρώ έναντι 5.361.974 ευρώ που είχαμε προϋπολογίσει.

Αριθμοδείκτες και Συμπεράσματα

Η συνολική οικονομική μας διαχείριση, αποτυπώνεται σε μια σειρά από αριθμοδείκτες που αφορούν την περίοδο που εξετάζουμε. Αριθμοδείκτες - που αναδεικνύουν την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού - είναι οι αριθμοί που λένε την αλήθεια για τα οικονομικά του Δήμου μας.

Ας δούμε λοιπόν εν συντομία τι αποτυπώθηκαν μέσω των αριθμοδεικτών το 2015.

Καταρχήν, ο Αριθμοδείκτης Τακτικών Εσόδων / Συνολικά Έσοδα, ο οποίος εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής των τακτικών εσόδων στο σύνολο των εσόδων του Δήμου. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή τουΔείκτη Τακτικών Εσόδων, τόσο μεγαλύτερη είναι η αυτονομία που διαθέτει ο Δήμος αφού στηρίζεται σε τακτικά έσοδα. Σύμφωνα λοιπόν με τα νούμερα του απολογισμού ο Αριθμοδείκτης του απολογισμού του 2015 για το Δήμο μας είναι 57,95%,όταν το 2014 ήταν 55 %. Η βελτίωση αυτή αποδεικνύει ότι ο Δήμος μας πέτυχε όχι μόνον να διατηρήσει μια αυτονομία που συναντάς σε ελάχιστους Δήμους σε όλη τη χώρα, αλλά και να ενισχύσει την αυτονομία αυτή, σε σχέση με το 2014.

Υπάρχει ο Αριθμοδείκτης Εκτάκτων Εσόδων / Συνολικά έσοδα, αυτός εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής των εκτάκτων εσόδων στο σύνολο των εσόδων του Δήμου. Όσο μικρότερη είναι η τιμή του Δείκτη Εκτάκτων Εσόδων, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα αυτόνομης δράσης του Δήμου αφού δεν στηρίζεται σε έκτακτα έσοδα.

Για το Δήμο μας το 2015, ο Αριθμοδείκτης του απολογισμού ήταν μόλις 13,98 %,μειωμένος κατά 4 σχεδόν μονάδες σε σχέση με το 2014 που ήταν 17,83 %, ποσοστό πολύ χαμηλό, που αποδεικνύει ότι δεν εξαρτόμαστε από την εισροή έκτακτων εσόδων.

Ένας άλλος σημαντικός δείκτης, είναι αυτός που εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής των ίδιων τακτικών εσόδων στο σύνολο των τακτικών εσόδων του Δήμου. Είναι ο Αριθμοδείκτης Ίδιων Εσόδων, όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του Δείκτη Ίδιων Εσόδων,τόσο μικρότερη είναι η εξάρτηση του Δήμου από τις τακτικές επιχορηγήσεις της Κεντρικής Διοίκησης γεγονός που συμβάλλει στην ανεξάρτητη δράση του.

Το 2015, ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης απολογισμού για το Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού ήταν 77,13%. Το νούμερο αυτό φανερώνει την αυξημένη δυνατότητα του Δήμου να βασίζεται στη συλλογή των δικών του εσόδων για την κάλυψη των αναγκών του. Ο Δήμος μας εξακολουθούσε και το 2015 να έχει μικρή εξάρτηση από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης. Θέλω να σταθώ λίγο στον τομέα τακτικά έσοδα. Το 2015 από το ποσό των 15.726.365,80 ευρώ, που ήταν τα τακτικά μας έσοδα

• τα 7.115.56,92 ευρώ αφορούν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, (ποσοστό 45,24%)

• τα 1.679.458 ευρώ αφορούν το τέλος ακίνητης περιουσίας (ποσοστό 10,78%)

• τα 3.992.946 ευρώ αφορούν τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους,(ποσοστό 25,39%)

• και τα 852,097 ευρώ αφορούν την εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων (ποσοστό 5,42%)

Ένας ακόμη αριθμοδείκτης που αποδεικνύει την οικονομική μας ανεξαρτησία, είναι ο αριθμοδείκτης ΚΑΠ. Ο αριθμοδείκτης που εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής των επιχορηγήσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών του Δήμου μας.

Ο αριθμοδείκτης Κ.Α.Π. του απολογισμού 2015 είναι μόλις 26,24%. Τι λέει αυτός ο αριθμός; Πολύ απλά ότι ουσιαστικά το Κράτος καλύπτει μόλις το 1/4 των λειτουργικών μας δαπανών, για να μπορέσουμε εμείς στη συνέχεια να ασκήσουμε τις δεκάδες νέες αρμοδιότητες που μας μετέφερε:

Για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τις δημοτικές δομές για τη φύλαξη των παιδιών μας,
Για να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική,
Για να λειτουργήσουμε τα δημοτικά μας ιατρεία, να βελτιώσουμε τις σχολικές υποδομές της πόλης μας,να προσφέρουμε ποιοτικές επιλογές στους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Καλούμαστε να καλύψουμε τα κενά ενός Κράτους που υποχωρεί κι αποχωρεί από κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας,επιβάλλει ληστρική φορολογία στους πολίτες και ταυτόχρονα απαιτεί από την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις δικές του ευθύνες χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και προσωπικό.

Αυτή είναι η πραγματικότητα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

5


Εισπραχθέντα προς βεβαιωθέντα.


Ένας άλλος δείκτης, που αποδεικνύει τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι οικονομικές μας υπηρεσίες το 2015, είναι ο δείκτης που αποτυπώνει τα εισπραχθέντα έσοδα, σε σχέση με τα βεβαιωθέντα. Και στον τομέα αυτό σχεδόν αριστεύσαμε, αφού πιάσαμε επίδοση 95,08%. Εισπράχθηκε δηλαδή σχεδόν το σύνολο των εσόδων που βεβαιώθηκε.

Η επίδοση αυτή είναι πολύ σημαντική,γιατί στην επίτευξη του στόχου της είσπραξης των εσόδων στηρίζεται όλο το οικοδόμημα του Δήμου. Χωρίς έσοδα δεν μπορεί να υπάρξει έργο, δεν μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες, δεν μπορούμε να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας που μας χρειάζονται.

 

Μείωση δαπανών 

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι είχαν αρχικά προϋπολογιστεί, κατά 34,7% περίπου ανήλθαν στα 19,592,044 ευρώ, έναντι των 30,003,884 που είχαν προϋπολογιστεί. 

Το κόστος της μισθοδοσίας των υπηρεσιών του Δήμου, ήτοι υπηρεσίες διοικητικές και οικονομικές, πολιτισμού, αθλητισμού και κοινωνικής πολιτικής, τεχνικών έργων, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, και αποχέτευσης, πρασίνου, και λοιπών υπηρεσιών, ανήλθε στα 6.085,806 ευρώ, έναντι των 6,837,790 που είχαν προϋπολογιστεί. Πληρωμές για την εξυπηρέτησητης δημόσιας πίστης. Θέλω να τονίσω ένα ακόμη διαχρονικό στοιχείο που αποδεικνύει πόσο υγιής οικονομικά Δήμος είμαστε: οι πληρωμές δηλαδή που αφορούν δάνεια για κάλυψη λειτουργικών και ως επί το πλείστον δάνεια για κάλυψη επενδυτικών δαπανών τα οποία εξυπηρετήθηκαν κανονικά, ανήλθαν σε 540.482,51 ευρώ, κι αποτελούν μόλις το 2.64% των συνολικών δαπανών του Δήμου. Χρηματικό υπόλοιπο . Το χρηματικό υπόλοιπο που μεταφέρθηκε στην επόμενη χρήση έτους 2016, ανήλθε στο ποσό των 7.546,130 ευρώ, Πολύ σημαντικό στις σημερινές συνθήκες, που τις χαρακτηρίζει η αστάθεια και η αβεβαιότητα. Σε μια περίοδο που άλλοι Δήμοι αναγκάζονται να αυξάνουν την επιβάρυνση στους δημότες τους για να τα βγάλουν πέρα, εμείς στο Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού μπορούμε να κάνουμε για άλλη μια φορά τη διαφορά.

 

Επίλογος

Ο δημόσιος απολογισμός του 2015 αποτυπώνει την προσπάθεια της σημερινής Διοίκησης του Δήμου να εφαρμόσει τη χρονιά που μας πέρασε, μια ορθολογική οικονομική πολιτική, που θα διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου μας. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο δύσκολη για την Αυτοδιοίκηση και την Πατρίδα.

…Σε οικονομικό επίπεδο, αφού εξακολουθούμε να λειτουργούμε δημιουργώντας πλεονάσματα, χωρίς να επιβαρύνουμε τους συμπολίτες μας.

Σε επίπεδο υπηρεσιών, στο διάστημα αυτό όχι μόνον δεν καταργήσαμε καμία υπηρεσία, αλλά αντίθετα τις ενισχύσαμε.

Και σε επίπεδο έργων, σήμερα δεν υπάρχει μέρα που να μην γίνεται έστω και ένα έργο σε κάποια γειτονιά του προαστίου μας.

Είναι τεράστια επιτυχία για το Δήμο, την πόλη και τους πολίτες ότι είμαστε ένας νοικοκυρεμένος και οικονομικά ισχυρός Δήμος.