• «Έπαινος» σημαίνει αναγνώριση της αξίας!

  «Έπαινος» σημαίνει αναγνώριση της αξίας!

  Χθές το απόγευμα, το Γυμνάσιο & Λύκειο του Ψυχικού, ήταν ολόφωτο! Read More
 • Η Επανάσταση του Αυτονόητου_ Μέρος Β

  Η Επανάσταση του Αυτονόητου_ Μέρος Β

  Μέρος Β _Συνέχεια. "Σήμερα, είναι - δυστυχώς - επίκαιρη η λαϊκή φράση «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και απόλυτα ορατό το ότι δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να χάσουμε και άλλο χρόνο. Read More
 • Στη «Γιορτή του Μάη» στο άλσος Ψυχικού

  Στη «Γιορτή του Μάη» στο άλσος Ψυχικού

  H γιορτή του Μάη, είναι… ότι λέει το όνομά της… Γιορτή! Read More
 • Στον Άγιο Γεώργιο του Νέου Ψυχικού!

  Στον Άγιο Γεώργιο του Νέου Ψυχικού!

  Χθές Κυριακή, η πλατεία μπροστά από τον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό, ήταν κάτι παραπάνω από προφανές ότι είχε γιορτή! Read More
 • Αιτήσεις για τους Παιδικούς σταθμούς

  Αιτήσεις για τους Παιδικούς σταθμούς

  Στον Δήμο μας λειτουργούν σήμερα 5 παιδικοί σταθμοί με βασικό τους στόχο την «Στήριξη στην οικογένεια και την Υπεύθυνη φροντίδα για το παιδί». Read More
 • Η Επανάσταση του Αυτονόητου_ Μέρος Α

  Η Επανάσταση του Αυτονόητου_ Μέρος Α

  Όσα πρέπει να συμβούν τα επόμενα χρόνια! Κράτος, Αυτοδιοίκηση και τοπικές Κοινωνίες, σε πλήρη «οδικό χάρτη», από το Δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού, Παντελή Ξυριδάκη. Read More
 • «Έναρξη Δράσεων Κουνουποκτονίας»

  «Έναρξη Δράσεων Κουνουποκτονίας»

  Είναι γνωστή η παροιμία «Των φρονίμων τα παιδιά, πρίν πεινάσουν μαγειρεύουν»!... Read More
 • Ας γίνουμε ακόμη πιο υπεύθυνοι, για τους τετράποδους φίλους μας

  Ας γίνουμε ακόμη πιο υπεύθυνοι, για τους τετράποδους φίλους μας

  Όλοι το ξέρουμε οτι ο Δήμος μας έχει μια… ευχάριστη ιδιαιτερότητα: μεγάλος αριθμός από αυλές και - επίσης- μεγάλος είναι και ο αριθμός των σκύλων στην περιοχή μας. Read More
 • Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

  Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

  Σήμερα διανύοντας ήδη το τρίτο μήνα του 2018 προχωρούμε μπροστά σε μια νέα δημιουργική χρoνιά, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο, Read More
 • Αντικειμενικές αξίες στην Φιλοθέη: Οι ενέργειες του Δήμου

  Αντικειμενικές αξίες στην Φιλοθέη: Οι ενέργειες του Δήμου

  Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πιο σημαντικά θέματα αυτής της περιόδου. Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κοινοποίησε χθές (8/2) επίσημη ανακοίνωση. Read More
 • Ανάπτυξη επαγγελματικών χρήσεων γης στη Φιλοθέη και στο Ψυχικό.

  Ανάπτυξη επαγγελματικών χρήσεων γης στη Φιλοθέη και στο Ψυχικό.

  Αταλάντευτη η θέση του Δημάρχου κου Ξυριδάκη! «Η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού διαχρονικά υποστηρίζει την άποψη ότι είναι αντίθετη και έχει πετύχει την μη ανάπτυξη επαγγελματικών χρήσεων στο Ψυχικό και την Φιλοθέη σε πολλές περιπτώσεις. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11

Μέρος Β _Συνέχεια.

ήμερα, είναι - δυστυχώς - επίκαιρη η λαϊκή φράση «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και απόλυτα ορατό το ότι δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να χάσουμε και άλλο χρόνο.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια, ούτε μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς να εγκαταλείπουν την Ελλάδα τα καλύτερα μυαλά της νέας γενιάς, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παρατηρούμε την Πατρίδα μας να φθίνει δημογραφικά και να μην κάνουμε τίποτε γι αυτό, αφήνοντας την φτώχεια να στερεί - από όλο και περισσότερους Έλληνες - την αξιοπρέπεια και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επιτρέπουμε να υπονομεύεται συστηματικά η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης, από την απουσία πολιτικής συναίνεσης στον τρόπο αντιμετώπισης της. Πρόκειται για μια υπονόμευση που στηρίζεται στο λαϊκισμό - δεξιό κι αριστερό - που επικρατεί στη σημερινή πολιτική ζωή αλλά και στο φαινόμενο μιας μικροκομματικής θεώρησης στον χειρισμό των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στην κοινωνία και το Κράτος μας. 

aftonoito 1

H κατάσταση αυτή, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο γι΄αυτό και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι χρειάζεται μια αναδόμηση «από πάνω προς τα κάτω» με ένα νέο μοντέλο Τοπικής Διακυβέρνησης, με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και ουσιαστική Αποκέντρωση.

Για εμένα, είναι αυτονόητο ότι οι αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα πρέπει να λαμβάνονται όσο το δυνατόν εγγύτερα προς τις τοπικές κοινωνίες, γιατί μόνο εμείς γνωρίζουμε - καλύτερα από κάθε άλλον - τα προβλήματά μας. Θεωρώ αυτονόητο ότι, μόνο οι Δήμοι πρέπει να έχουν την ευθύνη για το προσωπικό και να αποφασίζουν με βάση τις ανάγκες τους – κάτι που οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα – και με βάση τις πραγματικές Οικονομικές τους δυνατότητες, όπως – για παράδειγμα – το πόσο προσωπικό χρειάζονται και για ποιο χρονικό διάστημα.  

Όσο όμως θεωρώ αυτονόητα όλα τα παραπάνω, άλλο τόσο δεν αντιλαμβάνομαι το γιατί θα πρέπει ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών ή Εσωτερικών να αποφασίζει για το αν θα αυξήσει ή θα μας μειώσει τους ΚΑΠ, όταν το ποσό που δικαιούνται οι Δήμοι είναι απολύτως ξεκαθαρισμένο, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία!

Κανένας εκπρόσωπος της κεντρικής εξουσίας δεν μας έχει απαντήσει ακόμη, με ποιο δικαίωμα το Κεντρικό Κράτος σφετερίζεται τα χρήματα των πολιτών και τα διαχειρίζεται με τρόπο που παραβαίνει συνεχώς τις συνταγματικές αρχές, που οριοθετούν την έννοια και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης.

Για εμένα, η «Επανάσταση του αυτονόητου» επιβάλλει την πιστή εφαρμογή των νόμων, κι όχι την επιλεκτική. Για εμένα, είναι αυτονόητο ότι το Κεντρικό Κράτος οφείλει να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του, όπως ακριβώς απαιτεί να είναι συνεπείς και οι πολίτες απέναντι σε αυτό.Θεωρώ ότι είναι αυτονόητη ανάγκη, να διασφαλίσουμε οι Δήμοι την Κοινωνική ειρήνη και την Πολιτική σταθερότητα των τοπικών μας κοινωνιών κάτι που έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Αφενός γιατί - ως θεσμός - διαθέτουμε κουλτούρα συνεννόησης και συναίνεσης και αφετέρου, γιατί συμπεριφερόμαστε με βάση τις ανάγκες των πολιτών, από τους οποίους κρινόμαστε καθημερινά.

Για όλους εμάς που υπηρετούμε την Αυτοδιοίκηση, είναι θέμα απλής λογικής το να μπορούμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, έχοντας μάθει να λειτουργούμε με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της αναλογικότητας, χωρίς αυτό να είναι κάτι που μας επιβάλλεται «από πάνω».

aftonoito 2

Έχουμε μάθει επίσης, να υλοποιούμε τις αποφάσεις τις πλειοψηφίας, πάντοτε όμως σεβόμαστε και τις απόψεις της μειοψηφίας. Και αυτό, δεν είναι ζήτημα ενός εκλογικού συστήματος ή της απλής αναλογικής… Είναι ζήτημα απλής λογικής! «Λογική» και «Συναίνεση» - στοιχεία που λείπουν από το κεντρικό πολιτικό μας σύστημα - αποτελούν τον μόνο τρόπο που υπάρχει και λειτουργεί, προκειμένου να προχωρήσουν εμπρός οι κοινωνίες.

Χωρίς να παραβλέπω τα όποια αρνητικά μπορεί να περιέχει το πλειοψηφικό σύστημα που ισχύει σήμερα στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, δεν μπορώ να μην παραδεχθώ το ότι έχει καταφέρει να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των Δήμων μας. Και μάλιστα, σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θεωρώ λοιπόν, ότι η όλη συζήτηση που γίνεται για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, είναι και άκαιρη και άσκοπη.

aftonoito 4

Το πρόβλημα των Δήμων μας, δεν είναι το εκλογικό σύστημα, αλλά κάτι απόλυτα πρακτικό: το πώς θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο αποδοτικά, προς όφελος των πολιτών! Για εμένα, ζήτημα προτεραιότητας είναι το πώς θα μπορούμε να κάνουμε έργα, να χρηματοδοτούμε τις Κοινωνικές μας δομές και Υπηρεσίες ή να κατασκευάζουμε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και παιδικές χαρές.

Αυτή η αυτονόητη ανάγκη, θα πρέπει να αποτελεί και αυτονόητη προτεραιότητα της Μεταρρύθμισης στο Κράτος και όχι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος , που δεν συνιστά μεταρρύθμιση σε κανένα μέρος του κόσμου. Και είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν θα αποτελέσει μεταρρύθμιση ούτε στην Πατρίδα μας.

Μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί εμμονή, αλλά όχι ανάγκη !

 

Παντελής Ξυριδάκης 

Δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού