• Αιτήσεις για τους Παιδικούς σταθμούς

  Αιτήσεις για τους Παιδικούς σταθμούς

  Στον Δήμο μας λειτουργούν σήμερα 5 παιδικοί σταθμοί με βασικό τους στόχο την «Στήριξη στην οικογένεια και την Υπεύθυνη φροντίδα για το παιδί». Read More
 • Η Επανάσταση του Αυτονόητου_ Μέρος Α

  Η Επανάσταση του Αυτονόητου_ Μέρος Α

  Όσα πρέπει να συμβούν τα επόμενα χρόνια! Κράτος, Αυτοδιοίκηση και τοπικές Κοινωνίες, σε πλήρη «οδικό χάρτη», από το Δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού, Παντελή Ξυριδάκη. Read More
 • «Έναρξη Δράσεων Κουνουποκτονίας»

  «Έναρξη Δράσεων Κουνουποκτονίας»

  Είναι γνωστή η παροιμία «Των φρονίμων τα παιδιά, πρίν πεινάσουν μαγειρεύουν»!... Read More
 • Ας γίνουμε ακόμη πιο υπεύθυνοι, για τους τετράποδους φίλους μας

  Ας γίνουμε ακόμη πιο υπεύθυνοι, για τους τετράποδους φίλους μας

  Όλοι το ξέρουμε οτι ο Δήμος μας έχει μια… ευχάριστη ιδιαιτερότητα: μεγάλος αριθμός από αυλές και - επίσης- μεγάλος είναι και ο αριθμός των σκύλων στην περιοχή μας. Read More
 • Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

  Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

  Σήμερα διανύοντας ήδη το τρίτο μήνα του 2018 προχωρούμε μπροστά σε μια νέα δημιουργική χρoνιά, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο, Read More
 • Ταξιδεύοντας μέσα από τις δημιουργίες !!!

  Ταξιδεύοντας μέσα από τις δημιουργίες !!!

  Τα Εικαστικά εργαστήρια, δίνουν… μαθήματα ! Read More
 • Αντικειμενικές αξίες στην Φιλοθέη: Οι ενέργειες του Δήμου

  Αντικειμενικές αξίες στην Φιλοθέη: Οι ενέργειες του Δήμου

  Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πιο σημαντικά θέματα αυτής της περιόδου. Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κοινοποίησε χθές (8/2) επίσημη ανακοίνωση. Read More
 • Ανάπτυξη επαγγελματικών χρήσεων γης στη Φιλοθέη και στο Ψυχικό.

  Ανάπτυξη επαγγελματικών χρήσεων γης στη Φιλοθέη και στο Ψυχικό.

  Αταλάντευτη η θέση του Δημάρχου κου Ξυριδάκη! «Η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού διαχρονικά υποστηρίζει την άποψη ότι είναι αντίθετη και έχει πετύχει την μη ανάπτυξη επαγγελματικών χρήσεων στο Ψυχικό και την Φιλοθέη σε πολλές περιπτώσεις. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Αλεξοπούλου σας ενημερώνει για τις σημαντικότερες αποφάσεις

Άρχισε η μείωση των αντικειμενικών αξιών στο δήμο μας. Όπως πληροφορηθήκαμε από το Υπουργείο Οικονομικών υπε­γράφη η απόφαση για την μείωση των υψηλών και απαραδέκτων αντικειμενικών αξιών. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της απόφασης καθόσον μας παρέπεμψαν στην επικείμενη έκδοση του ΦΕΚ..

Παρά το γεγονός, ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών, θέλω να τονίσω ότι ως Δημοτική αρχή έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, με πολλούς δικαστικούς αγώνες, πολιτικές παρεμβάσεις, τεκμηριωμένες αποφάσεις - προτάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, και ιδιαίτερα έντονες πιέσεις στις αρμόδιες αρχές για την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να συμβάλλουμε στη λύση και να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.

Στις μέρες μας, που η χώρα βιώνει μια μεγάλη οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, επιβάλλεται ο δήμος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα επίπεδα.

Ως εκ τούτου το Δημοτικό Συμβούλιο με μια σειρά αποφάσεων, όχι μόνο συμπαράστασης, αλλά και έμπρακτης υποστήριξης, στέκεται κοντά στον δημότη.
 

Συγκεκριμένα:

 • ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΓΝΩΜΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙ­ΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 261 ΠΑΡ.4 ΤΟΥ Ν.3852/2010 Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗ­ΘΕΙΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 41 ΤΟΥ Ν.1249/1982 ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟ­ΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙ­ΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΨΥΧΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ.

Πρόκειται για την απόφαση 114/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου για τον επαναπροσδι­ορισμό των τιμών των ακινήτων της χωρικής αρμοδιότητος της Δημοτικής Κοινότητας Ψυ­χικού που υλοποιήθηκε στο ίδιο πλαίσιο δρά­σης με την προγενέστερη απόφαση 26/2017 της Δημοτική Κοινότητα Φιλοθέης.

Δυο αποφάσεις-γνώμες του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθησαν μετά από τεκμη­ριωμένες εισηγήσεις, με εμπεριστατωμένα συγκριτικά στοιχεία αγοραπωλησιών ετών 2014, 2015, 2016 που συνέλεξα λεπτομερώς ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και έκθεση προσδιορισμού της πραγματικής αγο­ραίας αξίας των ακινήτων ανεγνωρισμένης εκτιμήτριας, για μείωση τιμών κατά ποσοστό 37% περίπου σε Φιλοθέη και Ψυχικό.

Η παραπάνω απόφαση-γνώμη 114/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου βασίστηκε στην έκθεση γνωμοδότησης, της πιστοποιημένης εκτιμήτριας Ακίνητης περιουσίας Μαρίας Αυ­τιά, MRICS-Τοπογράφου Μηχανικού (ΑΠΘ) MSC in Real Estate Economics και Finance (LSE) στην οποία ελήφθησαν υπόψη, εκτός των παραπάνω στοιχείων , το πολεοδομικό καθεστώς, τα χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης που επηρεάζουν την αξία των ακινή­των, οι δημοσιευμένες αγγελίες, η έκθεση της Τραπέζης Ελλάδος Δεκεμβρίου 2016 σχετικά με την αγορά κατοικιών, η ετήσια έκθεση της Eurobank που αναφέρεται συγκεκριμένα στα ακίνητα της περιοχής Ψυχικού, καθώς και η εκτεταμένη έρευνα και η αντίστοιχη ανάλυ­ση σχετικά με τις συνθήκες και τις τάσεις της κτηματαγοράς που επικρατούν την αντίστοιχη περίοδο.

Ως εκ τούτου προτάθηκαν στην Επιτροπή οι εξής τιμές ανά ζώνη για τα ακίνητα της Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού:

 1. Προτεινόμενη τιμή Ζώνης για την Α΄ Ζώνη Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού 3.450,00€/ ανά τμ (παλαιά τιμή 6.250,00€ ανά τμ)
 2. Προτεινόμενη τιμή Ζώνης για την Β΄ Ζώνη Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού 3.450,00€/ ανά τμ (παλαιά τιμή 5.150,00€ ανά τμ)
 3. Προτεινόμενη τιμή Ζώνης για την Γ΄ Ζώνη Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού 3.050,00€/ ανά τμ (παλαιά τιμή 4.700,00€ ανά τμ)
 4. Προτεινόμενη τιμή Ζώνης για την Δ΄ Ζώνη Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού 3.050,00€/ ανά τμ (παλαιά τιμή 4.700,00€ ανά τμ) λήψης των αποφάσεων, οδηγεί με ασφάλεια την πόλη μας μπροστά.
 5. Προτεινόμενη τιμή Ζώνης για την Ε΄ Ζώνη Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού 2.600,00€/ ανά τμ (παλαιά τιμή 3.500,00€ ανά τμ)
 6. Προτεινόμενη τιμή Ζώνης για την ΣΤ΄ Ζώνη Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού 2.800,00€/ανά τμ (παλαιά τιμή 4.300,00€ ανά τμ)
 7. Προτεινόμενη τιμή Ζώνης για την Ζ΄ Ζώνη Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού 2.300,00€/ανά τμ (παλαιά τιμή 2.950,00€ ανά τμ)


Επιπλέον με την ίδια απόφαση προτάθηκαν στην Επιτροπή τα παρακάτω:

α) Η κατάργηση της Α΄ Ζώνης και η ενσωμά­τωση αυτής στη Β΄ Ζώνη, σύμφωνα και με το αίτημα κατοίκων, όπως αυτό κατατέθηκε και επισυνάφθηκε στα Πρακτικά, για τους παρα­κάτω λόγους:

α.1) Οι δύο Ζώνες Α΄ και Β΄ ταυτίζονται απολύτως και δεν υφίσταται καμία διαφο­ροποίηση μεταξύ των αξιών των ακινήτων, που να δικαιολογεί την αυξημένη τιμή της Α΄ Ζώνης.

α.2) Ουδείς λόγος ύπαρξης δύο (2) ζω­νών υφίσταται, αφού η Α΄ Ζώνη περιλαμβά­νει 4-5 ακίνητα.

β) Η κατάργηση της Γ΄ Ζώνης και η ενσω­μάτωση αυτής στη Δ΄ Ζώνη, δοθέντος ότι οι ζώνες αυτές έχουν ίδια τιμή ζώνης και σ’ αυ­τές υπάγονται πολύ λίγα ακίνητα και

γ) Η εξαίρεση της οδού Δάφνης (στο τμήμα από την πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου (οδό Χλόης) μέχρι την διασταύρωση με την οδό 28ης Οκτωβρίου) από την Β΄ Ζώνη και η δημιουργία γραμμικής ζώνης Β1, σύμφωνα με την με αριθμ. 2020/2012 απόφαση του ΣτΕ και με την υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1156/2013 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 1627/Β΄/1-7-2013), η οποία στη συνέχεια καταργήθηκε με νέα Υπουργική Απόφαση. Οι λόγοι δε είναι, σύμφωνα και με τα διαληφθέ­ντα στην υπ’ αριθμ. 2020/2012 απόφαση του Σ.τ.Ε., ότι η οδός αυτή αποτελεί το μοναδικό δρόμο ολόκληρου του Ψυχικού με αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση, διότι χρησιμοποιείται καθημερινά από ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής αποτελούσα τη μοναδική δίοδο προς το Γαλάτσι, τα Δικαστήρια, το Κέντρο της Αθήνας, τα Βόρεια και Νότια Προάστια και επιπλέον διέρχονται καθημερινά λεωφορεία δύο (2) γραμμών και συγκεκριμένα η τοπική 651 και η 036 του Ο.Α.Σ.Α.

Τέλος επισημάνθηκε στην Επιτροπή να λάβει σοβαρά υπόψη της την έντονη πτωτική πορεία της κτηματαγοράς ως αποτέλεσμα της συνεχώς επιδεινούμενης κρίσης, όπως αυτή αποτυπώνεται και στις προβλέψεις της Τρα­πέζης της Ελλάδος για το έτος 2017.

koinoniko pantopoleio2

Το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού

Το Δημοτικό Συμβούλιο με τις αποφάσεις 207/2017, 209/2017 και 242/2017 προ­χωρεί εντατικά στις απαραίτητες διαδικασίες για την λειτουργιά του Κοινωνικό Παντο­πωλείο που θα λειτουργήσει ο Δήμος Φιλο­θέης-Ψυχικού και θα διανέμει, σε ωφελού­μενα άτομα, είδη τριών κατηγοριών:

 • Τρόφιμα και είδη παντοπωλείου συσκευα­σμένα, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα
 • Είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικια­κού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. καινούρια ή «δεύτερο χέρι»
 • Είδη ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd - dvd, για την κάλυψη αναγκών μάθησης και πολι­τισμού

Η διανομή των ειδών θα γίνεται σε στα­θερή και τακτική βάση στους ωφελούμενους που τα έχουν ανάγκη. Ωφελούμενοι των υπη­ρεσιών που παρέχει η δομή είναι μεμονωμέ­να άτομα και νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια (άτομα/νοικοκυριά που διαμένουν στον Δήμο που λειτουργεί η δομή, συμπερι­λαμβανομένων των νόμιμα διαμενόντων των χωρών και ανιθαγενών, καθώς και οι δικαι­ούχοι / αιτούντες διεθνούς προστασίας).

Επιπλέον με την 207/2017 ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου προχωρεί στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης της στο ΕΣΠΑ 2014-2020 στην κατηγορία Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνι­κό Παντοπωλείο Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού που αφορά στη χρηματοδότηση λειτουργίας της Δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου για τρία (3) έτη από το Ε.Π. Αττικής το οποία πρόκειται να λειτουργήσει σε ιδιόκτητο χώρο επιφάνειας 450 τ.μ., στην διεύθυνση Παρίτση 101-103, πλήρως εξοπλισμένο με ράφια, πάγκους, αποθήκη, επαγγελματικό ψυγείο τύ­που ντουλάπα, με εύκολη και άνετη πρόσβα­ση για ηλικιωμένους ΑμεΑ και κάθε πολίτη με δυσκολία στη κίνηση.

Επιπροσθέτως για την εξασφάλιση της λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου, ο Δήμος θα υλοποιεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίζει χο­ρηγίες, δωρεές (όπως εισφορές πολιτών σε είδος, εισφορές συλλογικών φορέων, από εταιρείες στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνι­κής ευθύνης τους, πλεονάζοντα τρόφιμα κ.α.).

 

Ενημέρωση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για τις Ενστάσεις του Ελληνικού Δημοσίου κατά των Πολιτών και του Δήμου.

Πρόσφατα οι πολίτες μας ενημέρωσαν ότι το Ελληνικό Δη­μόσιο τους κοινοποίησε ενστάσεις με τις οποίες προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί των ακινήτων τους, χωρίς όμως να τους γνωστοποιεί τον τόπο και τον χρόνο της Συνε­δρίασης των Επιτρόπων Εκδίκασης των ενστάσεων αυτών. Δεδομένου ότι ο Νόμος δεν ορίζει προθεσμία για την γνω­στοποίηση της ένστασης, έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα οι ενδιαφερόμενοι να λαμβάνουν γνώση ακόμη και μία ημέ­ρα προ της εκδίκασης.

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, προκειμένου να βοηθή­σει τους πολίτες του, γνωστοποιεί περαιτέρω, τα στοιχεία των ημερομηνιών συνεδριάσεων των Επιτροπών Εξέτασης και Εκδίκασης των Ενστάσεων κατά των Προσωρινών Κτη­ματολογικών Πινάκων και Διαγραμμάτων του Εθνικού Κτη­ματολογίου με τους παρακάτω τρόπους:

 1. Αναρτά στην ιστοσελίδα www.philothei-psychico.gr συνημμένα αρχεία, ανά ημερομηνία εκδίκασης των αναγρα­φομένων υποθέσεων στα πινάκια, προκειμένου να λάβουν γνώση οι εμπλεκόμενοι ηλεκτρονικά.
 2. Τοιχοκολλεί τα πινάκια εκδίκασης στην είσοδο του Δημαρχείου, (οδός Μαραθωνοδρόμου 95, Ψυχικό) για όσους δημότες δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Κάθε δημότης που έχει λάβει ένσταση θα πρέπει να αναζητά στα πινάκια τον αριθμό πρωτοκόλλου ένστασης που αναφέ­ρεται στο έγγραφό του για να ενημερωθεί για την ημέρα, ώρα και τόπο διεξαγωγής της συζήτησης ένστασης που τον αφορά.