• Παντελής Ξυριδάκης:

  Παντελής Ξυριδάκης: "Το 2019 ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, για τους κατοίκους των προαστίων μας"!

  Η φετινή κοπή της πίτας του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, κάθε άλλο παρά μια τυπική εκδήλωση ήταν. Read More
 • Κοπή της Πίτας του Δήμου: μια εξαιρετική ευκαιρία επαφής με το Αύριο!

  Κοπή της Πίτας του Δήμου: μια εξαιρετική ευκαιρία επαφής με το Αύριο!

  Όπως ακριβώς συμβαίνει κάθε χρόνο, ένας μεγάλος θεσμός επιστρέφει και φέτος. Ελάτε να βρεθούμε όλοι μαζί, εκεί που μαθαίνουμε για νέους δρόμους… Read More
 • Στα «30α Κυριακίδεια» και την τελετή εγκαινίων της ανακατασκευής του σταδίου.

  Στα «30α Κυριακίδεια» και την τελετή εγκαινίων της ανακατασκευής του σταδίου.

  Ήταν ένας εξαιρετικός καιρός και μια διοργάνωση με ιδιαίτερα πολλές συμμετοχές από δρομείς. Οι θεατές δεν περιορίστηκαν στις κερκίδες, καλύπτοντας και τον χώρο του στίβου. Ήταν τα 30ά – και επετειακά - «ΚΥΡΙΑΚΙΔΕΙΑ, στο Δημοτικό Στάδιο Φιλοθέης «Σ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ». Read More
 • 2017: Ετήσιος Απολογισμός Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού_ μέρος Α

  2017: Ετήσιος Απολογισμός Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού_ μέρος Α

   Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις με σχέδιο και αφοσίωση! Αναλυτικά παρουσιάστηκε ο Απολογισμός άλλης μιας επιτυχημένης χρονιάς για την δημοτική αρχή. Το 2017, ήταν άλλος ένας χρόνος γεμάτος δυσκολίες, αν και όλα όσα διαβάσετε παρακάτω, δείχνουν ότι η επιλογή της για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς ήταν σοφή. Read More
 • Χριστούγεννα χωρίς δέντρο δεν έρχονται!

  Χριστούγεννα χωρίς δέντρο δεν έρχονται!

  Είναι γνωστό από παλιά, ότι τα Χριστούγεννα, χωρίς δένδρο δεν έρχονται! Read More
 • Ανανέωση στο Νέο Ψυχικό: Πλατεία Αγίας Σοφίας!

  Ανανέωση στο Νέο Ψυχικό: Πλατεία Αγίας Σοφίας!

  Είναι σίγουρα μια από τις πιο όμορφες πλατείες του Δήμου μας! Read More
 • Aνοίγει τις πόρτες του μέσα στον Σεπτέμβρη, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νόσου Alzheimer.

  Aνοίγει τις πόρτες του μέσα στον Σεπτέμβρη, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νόσου Alzheimer.

  Την είπαν ασθένεια του 21ου αιώνα αν και για πολλούς είναι απλά η εικόνα ενός δικού σου ανθρώπου που αρχίζει να αλλάζει… Ένα ουσιαστικό «φώς» είναι και ο σταθμός που βοηθάει αυτούς τους ανθρώπους. Ελάτε να δούμε τι γίνεται εκεί και ποιους αφορά… Read More
 • H πρώτη ημέρα στα σχολεία!

  H πρώτη ημέρα στα σχολεία!

  Και οι δρόμοι γέμισαν μαθητές… Μετά από περίπου τρείς μήνες διακοπών, η επιστροφή στα θρανία έκανε το κουδούνι να χτυπήσει, όχι όμως για την αίθουσα αλλά για τον καθιερωμένο αγιασμό, σε όλα τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου μας. Read More
 • Ακόμη πιο κοντά στο Δημότη με Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου_2018

  Ακόμη πιο κοντά στο Δημότη με Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου_2018

  Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Αλεξοπούλου σας ενημερώνει για τις σημαντικότερες αποφάσεις Read More
 • Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη, είναι για όλους!

  Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη, είναι για όλους!

  Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού: Η πρώτη στην Ελλάδα. Read More
 • Ο Δήμος υποστηρίζει οικονομικά την μεγαλύτερη περιουσία για το Μέλλον…!

  Ο Δήμος υποστηρίζει οικονομικά την μεγαλύτερη περιουσία για το Μέλλον…!

  Ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική διάσταση που έχει η συντήρηση και η λειτουργία όλων των σχολείων του Δήμου μας. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11

 Σε ανοικτή αντιπαράθεση, μεταξύ ΚΕΔΕ και Υπουργείου Εσωτερικών, μετατρέπεται ο διάλογος για την επικείμενη Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.

Νέα θέση στη διοικητική κλίμακα για την Αυτοδιοίκηση με περισσότερες αρμοδιότητες και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ υποστηρίζει ο Παντελής Ξυριδάκης. Φορολογική αποκέντρωση. Να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Ξεκινάμε τη διοικητική μας αναδιάρθρωση με προχειρότητες.

Μεγάλες, βαθιές και ριζοσπαστικές αλλαγές που θα εισάγουν μια νέα εποχή στην Αυτοδιοίκηση, εξαγγέλλει ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης -παρουσιάζοντας το πόρισμα της Επιτροπής, για τις αλλαγές στον Καλλικράτη ενώ τονίζει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στα μέσα της χρονιάς.

«Ο Υπουργός Εσωτερικών δεν επιθυμεί πραγματικά να προχωρήσει σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, δεν επιθυμεί το διάλογο, δεν έχει θέσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν» δηλώνει η ΚΕΔΕ και αποχωρεί από το τραπέζι του διαλόγου. Περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, αρχίζοντας από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ξεκίνησε ο υπουργός για ένα κατευθείαν διάλογο με Δήμους και Περιφερειάρχες, σχετικά με τις θεσμικές αλλαγές που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, μοιράζοντας παράλληλα χρήματα σε μικρούς μειονεκτικούς Δήμους.

Την ίδια ώρα η ΚΕΔΕ –δια του προέδρου της Γ. Πατούλη, ξεκινά κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων, σε όλη τη χώρα –αρχίζοντας από την Αλεξανδρούπολη, για την προωθούμενη από την κυβέρνηση Διοικητική Μεταρρύθμιση. Πιο τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΚΕΔΕ δε θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς οι εντάσεις-που απορρέουν από τις διαφορετικές απόψεις και θέσεις, καταργούν το διάλογο και κλιμακώνουν τις αντιπαραθέσεις.

Όμως, τι συμβαίνει πραγματικά;
Τι αλλαγές επιχειρεί η κυβέρνηση;
Τι απαιτεί η ΚΕΔΕ;
Τι επιπτώσεις θα έχει η απουσία ουσιαστικού διαλόγου; 


Ο Παντελής Ξυριδάκης μιλά στο «Παράθυρο» και δίνει απαντήσεις στα καυτά θέματα της Αυτοδιοικητικής επικαιρότητας, έτσι ως προκύπτει, από τις οργανωτικές και θεσμικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Το τοπίο
Το πόρισμα της Επιτροπής (Επιτροπή που σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.4368/2015, υπέβαλλε προτάσεις για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης) που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης αιρετών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων προτείνοντας την απλή αναλογική, τη μείωση της διάρκειας της θητείας των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –από πέντε σε τέσσερα χρόνια, τη θεσμοθέτηση τοπικών δημοψηφισμάτων και τη δημιουργία «Συμβουλίων Γειτονιάς» με διευρυμένες αρμοδιότητες.

Στις 11 Μαρτίου επίκαιρη ερώτηση, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αττικής Μάκης Βορίδης, για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου ρωτά ποιες από τις προτάσεις της Επιτροπής υιοθετεί, εάν έχει προχωρήσει σε διάλογο για τα θέματα αυτά με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ αλλά και πότε θα παρουσιάσει τις θέσεις της η Κυβέρνηση.

kallikratis2

Η συνομιλία
Πιο γκρίζο τοπίο, από αυτό που διαμορφώθηκε, δε θα μπορούσε να υπάρχει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι όμως η Διοικητική Μεταρρύθμιση ήταν το ζητούμενο της Αυτοδιοίκησης. Πού σκόνταψε ο διάλογος με το Υπουργείο Εσωτερικών; «Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση χωρίς οικονομική αυτοτέλεια και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να υπάρξει. Η προώθηση της φορολογικής αποκέντρωσης είναι πάγιο αίτημά μας, -τι προτίθενται να κάνουν με αυτό; Στον προϋπολογισμό του 2017 το ποσό που προβλέπεται για την Αυτοδιοίκηση είναι το χαμηλότερο των τελευταίων ετών –και μιλάμε για περικοπές πόρων, στα επτά χρόνια, που ξεπερνούν το 60%! Δεν έχει καν ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση της νέας γενιάς των παρακρατηθέντων (σ.σ. πρόκειται για τα χρήματα που εισπράττει έμμεσα από τη φορολογία το κράτος στο όνομα των Δήμων) ενώ η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού δεν έχει πρόσβαση στα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Πώς να προχωρήσει ο διάλογος όταν αγνοούνται οι βασικές παράμετροι που καθορίζουν τη λειτουργία των Δήμων μας;».

Η ΚΕΔΕ, ωστόσο, έφυγε από το τραπέζι του διαλόγου. «Ως ΚΕΔΕ μετέχουμε, από την πρώτη στιγμή, στο διάλογο για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, καταθέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών, όμως, δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής τις δικές του θέσεις. Εκτός ίσως από το πολυσέλιδο πόρισμα της Επιτροπής -που, όπως παραδέχθηκαν, δε δεσμεύει την κυβέρνηση.
Για ποιό διάλογο μιλάμε όταν δεν έχουμε στη διάθεσή μας τις επίσημες κυβερνητικές θέσεις;».

quote kallikrati


Τι ζητάτε;
«Είμαστε απόλυτα σαφείς· η μεταρρύθμιση θα πρέπει να αντιμετωπίζει συνολικά όλα τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και να συνοδεύεται με την κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με ταυτόχρονη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και οικονομικών πόρων καθώς και με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός ισχυρού επιτελικού κράτους με αναβαθμισμένο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με μελέτες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) το 70% των δημόσιων επενδύσεων, στις χώρες-μέλη του,
υλοποιούνται από τις αποκεντρωμένες δομές διοίκησης του κράτους και από την Αυτοδιοίκηση, ενώ το υπόλοιπο 30% από την Κεντρική Διοίκηση. Όσο πιο ανεπτυγμένη είναι μια χώρα τόσο μεγαλύτερη είναι κι αυτή η αναλογία. Στην Ελλάδα οι δομές οργάνωσης διοίκησης του κράτους χαρακτηρίζονται από έντονο συγκεντρωτισμό, ενώ η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στις δημόσιες επενδύσεις μάς κατατάσσει στην τελευταία θέση της κλίμακας, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η Αυτοδιοίκηση, λοιπόν, και λόγω των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει –απέναντι στην Ε.Ε, αλλά και λόγω της ανάγκης βελτίωσης της λειτουργίας του κράτους θα πρέπει να βρει μια νέα θέση στη διοικητική κλίμακα, με περισσότερες αρμοδιότητες και εμπλοκή στις δημόσιες πολιτικές. Προς αυτή την κατεύθυνση περιμέναμε να διαμορφωθούν και οι προτάσεις του υπουργείου».

Τι εννοείτε;
«Οι βασικές κατευθύνσεις των θεμάτων, που επεξεργάστηκε η Επιτροπή του άρθρου 5, εστιάζονταν στη δημιουργία επιτελικού κράτους και στην αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας και τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών των τοπικών αρχών, με βάση τις αρχές της επικουρικότητας, της λειτουργικότητας, καθώς και της εγγύτητας στη λήψη αποφάσεων και στην παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Αντ’ αυτών έχουμε την αίσθηση ότι το μόνο που έχει να αντιτάξει η κυβέρνηση και το μόνο που την απασχολεί είναι η αλλαγή του συστήματος εκλογής των αιρετών! ».

kallikratis3

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής βρίσκει αντίθετη την ΚΕΔΕ.
Προσωπικά πώς τοποθετείστε απέναντι στην ενδεχόμενη αλλαγή εκλογικού συστήματος;
«Αναρωτιέμαι, τι θέλουν να κάνουν; Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου; Με το ισχύον εκλογικό σύστημα δημιουργείται ένα ποσοστιαίο «κατώφλι» –που ορίζεται με βάση το ποσοστό που παίρνει η πρώτη παράταξη, την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Όσο κατεβαίνει το «κατώφλι», τόσο μπαίνουν μέσα περισσότερες ομάδες από μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς. Αυτό στη δημοκρατία δεν είναι κακό· στην ουσία, όμως, κομματικοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση –ίσως αυτός να είναι ο στόχος... Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με όποιο εκλογικό σύστημα και πιστεύω ότι δε θα έχουν όλοι όσοι μπορούν να συσπειρώνουν δίπλα τους τον κόσμο.

Τελικά, όμως, αυτό είναι το ζητούμενο; Στην παρούσα κοινωνικοοικονομική φάση –που περνάει η χώρα, το κυρίαρχο στοιχείο της Αυτοδιοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής; Ας είμαστε σοβαροί! Κι ας μας πουν πρωτίστως αν έχουν αξιολογήσει το κόστος της Μεταρρύθμισης.

Το 2015 ο τότε υπουργός Νίκος Βούτσης την υπολόγιζε στα τρία δις! Υπάρχουν αυτά τα χρήματα; Πώς είναι δυνατόν να μπαίνουμε στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων όταν δεν έχουμε εξασφαλίσει το κόστος της; Κι ο υπουργός δεν έχει κάνει καμιά σχετική αναφορά. Κι ας μας πουν, επίσης, τον τρόπο χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης! Θα προχωρήσουν στην φορολογική αποκέντρωση; Με ποιους τρόπους σκοπεύουν να εξασφαλίσουν την ομαλή οικονομική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης; Ο Καποδίστριας κι ο Καλλικράτης γι αυτό ακριβώς το λόγο απέτυχαν· γιατί δεν είχαν επαρκή χρηματοδότηση! Θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη;».

Υπάρχουν, όντως, αναπάντητα ερωτήματα που δημιουργούν προβληματισμούς για την επιτυχία της Μεταρρύθμισης. «Ακριβώς! Ως ΚΕΔΕ έχουμε θέσει επισήμως ερωτήματα, προς τον κύριο Σκουρλέτη και περιμένουμε απαντήσεις. Και ως Δημοτική Αρχή, όμως, διατηρούμε τις αμφιβολίες μας ακόμα και ως προς τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο υπουργός· αφού για να επιτευχθεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση –με ανακατανομή αρμοδιοτήτων και πόρων- θα πρέπει να έχουν προηγηθεί συνεργασίες με τα συναρμόδια υπουργεία; Έχουν γίνει; Πώς είναι δυνατόν να προωθείται νομοσχέδιο προς ψήφιση στα μέσα της χρονιάς, όπως εξαγγέλλει ο υπουργός, χωρίς τις απαραίτητες συνεργασίες; Πολύ φοβάμαι ότι ξεκινάμε την αναδιάρθρωση του διοικητικού μας συστήματος με προχειρότητες».

Πώς σχολιάζετε τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με τους Δημάρχους της χώρας -που κάνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αλλά και την περιοδεία του υπουργού σε όλη την Ελλάδα, για κατευθείαν συνεννοήσεις με Δημάρχους και Περιφερειάρχες;
«Η ΚΕΔΕ οφείλει να ενενημερώσει τα μέλη της –εν προκειμένω τους Δημάρχους της χώρας, για την πορεία των εξελίξεων στη συζήτηση για την Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση, όπως επίσης και να συζητήσει μαζί τους το πλαίσιο των αντιδράσεων απέναντι στις κυβερνητικές επιταγές. Ο υπουργός, όμως, στην ουσία παραμέρισε την ΚΕΔΕ και ξεκίνησε μόνος του διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, και μάλιστα με το δέλεαρ της επιπλέον χρηματοδότησης, για μικρούς μειονεκτικούς Δήμους! Οφείλει να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου με το κυρίαρχο όργανο εκπροσώπησης της Αυτοδιοίκησης».

kallikratis1

Η απουσία ουσιαστικού διαλόγου θα έχει επιπτώσεις στη Μεταρρύθμιση που προωθείται;
«Ασφαλώς. Δεν μπορεί να υπάρξει διοικητική αναδιοργάνωση χωρίς διάλογο και χωρίς συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Αν γίνει –που το απεύχομαι,- οι επιπτώσεις θα φανούν στην πορεία και στην πρακτική εφαρμογή των επιλογών της κυβέρνησης. Όλοι γνωρίζουμε ότι με τις σημερινές συνθήκες και για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές, χρειάζεται μια ριζική στροφή στις ακολουθούμενες μέχρι σήμερα πολιτικές. Στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται η αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, εφόσον φυσικά η δημόσια πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει στην τοπική ανάπτυξη –που για εμάς είναι το ζητούμενο».