• «Έπαινος» σημαίνει αναγνώριση της αξίας!

  «Έπαινος» σημαίνει αναγνώριση της αξίας!

  Χθές το απόγευμα, το Γυμνάσιο & Λύκειο του Ψυχικού, ήταν ολόφωτο! Read More
 • Η Επανάσταση του Αυτονόητου_ Μέρος Β

  Η Επανάσταση του Αυτονόητου_ Μέρος Β

  Μέρος Β _Συνέχεια. "Σήμερα, είναι - δυστυχώς - επίκαιρη η λαϊκή φράση «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και απόλυτα ορατό το ότι δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να χάσουμε και άλλο χρόνο. Read More
 • Στη «Γιορτή του Μάη» στο άλσος Ψυχικού

  Στη «Γιορτή του Μάη» στο άλσος Ψυχικού

  H γιορτή του Μάη, είναι… ότι λέει το όνομά της… Γιορτή! Read More
 • Στον Άγιο Γεώργιο του Νέου Ψυχικού!

  Στον Άγιο Γεώργιο του Νέου Ψυχικού!

  Χθές Κυριακή, η πλατεία μπροστά από τον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό, ήταν κάτι παραπάνω από προφανές ότι είχε γιορτή! Read More
 • Αιτήσεις για τους Παιδικούς σταθμούς

  Αιτήσεις για τους Παιδικούς σταθμούς

  Στον Δήμο μας λειτουργούν σήμερα 5 παιδικοί σταθμοί με βασικό τους στόχο την «Στήριξη στην οικογένεια και την Υπεύθυνη φροντίδα για το παιδί». Read More
 • Η Επανάσταση του Αυτονόητου_ Μέρος Α

  Η Επανάσταση του Αυτονόητου_ Μέρος Α

  Όσα πρέπει να συμβούν τα επόμενα χρόνια! Κράτος, Αυτοδιοίκηση και τοπικές Κοινωνίες, σε πλήρη «οδικό χάρτη», από το Δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού, Παντελή Ξυριδάκη. Read More
 • «Έναρξη Δράσεων Κουνουποκτονίας»

  «Έναρξη Δράσεων Κουνουποκτονίας»

  Είναι γνωστή η παροιμία «Των φρονίμων τα παιδιά, πρίν πεινάσουν μαγειρεύουν»!... Read More
 • Ας γίνουμε ακόμη πιο υπεύθυνοι, για τους τετράποδους φίλους μας

  Ας γίνουμε ακόμη πιο υπεύθυνοι, για τους τετράποδους φίλους μας

  Όλοι το ξέρουμε οτι ο Δήμος μας έχει μια… ευχάριστη ιδιαιτερότητα: μεγάλος αριθμός από αυλές και - επίσης- μεγάλος είναι και ο αριθμός των σκύλων στην περιοχή μας. Read More
 • Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

  Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

  Σήμερα διανύοντας ήδη το τρίτο μήνα του 2018 προχωρούμε μπροστά σε μια νέα δημιουργική χρoνιά, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο, Read More
 • Αντικειμενικές αξίες στην Φιλοθέη: Οι ενέργειες του Δήμου

  Αντικειμενικές αξίες στην Φιλοθέη: Οι ενέργειες του Δήμου

  Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πιο σημαντικά θέματα αυτής της περιόδου. Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κοινοποίησε χθές (8/2) επίσημη ανακοίνωση. Read More
 • Ανάπτυξη επαγγελματικών χρήσεων γης στη Φιλοθέη και στο Ψυχικό.

  Ανάπτυξη επαγγελματικών χρήσεων γης στη Φιλοθέη και στο Ψυχικό.

  Αταλάντευτη η θέση του Δημάρχου κου Ξυριδάκη! «Η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού διαχρονικά υποστηρίζει την άποψη ότι είναι αντίθετη και έχει πετύχει την μη ανάπτυξη επαγγελματικών χρήσεων στο Ψυχικό και την Φιλοθέη σε πολλές περιπτώσεις. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11

ygeia poleis
Το θέμα του διήμερου Συνεδρίου έφερε τον τίτλο: «Πρόληψη στην Υγεία με πρωταγωνιστές τους Δήμους. Υγιείς και Ανθεκτικές Κοινότητες», ενώ παράλληλα εντάχθηκε και ειδική θεματική ενότητα για την Ανακύκλωση, το Περιβάλλον και την Υγεία.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν η διάδοση και προώθηση του μηνύματος της πρόληψης για την ποιοτική διατήρηση της υγείας των δημοτών, που αποτελεί προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού.

Στο ετήσιο Συνέδριο μετείχαν εκπρόσωποι από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεργάτες των Δήμων που πλαισιώνουν τις κοινωνικές υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής Υγείας, εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων υγείας και επιστήμονες υγείας.

Εκ μέρους του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού παρέστη η εντεταλμένη σύμβουλος κυρία Νέλλη Λάβδα, η οποία κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, και στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα τις «Υγιείς και Ανθεκτικές Κοινότητες» -που συνδιοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησηςανέγνωσε το λόγο του Δημάρχου Παντελή Ξυριδάκη με τίτλο: «Παρουσίαση Προφίλ Υγείας του Δήμου».

 2

Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού: Υγιής και Ανθεκτική Κοινότητα

«...οι πόλεις δεν είναι το πρόβλημα, οι πόλεις είναι η λύση...» δηλώνει ο Παντελής Ξυριδάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στο στρογγυλό τραπέζι της ΚΕΔΕ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει, μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των πολιτών, ενώ είναι σε θέση να σχεδιάσει δράσεις για την Υγεία με ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης.

Να σημειώσουμε ότι η εναρκτήρια φράση της ομιλίας του ήταν η τελευταία φράση που είπε πριν από δυόμισι χρόνιαστο Διεθνές Συνέδριο Υγιών Πόλεων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2014 απόν Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) και που έληξε με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών ένα σημαντικότατο πολιτικό κείμενο Δημάρχων, από τις πέντε ηπείρους.

Υπενθύμισε ότι ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού, στο Διεθνές Συνέδριο του 2014, έλαβε -σε ειδική τελετή, την Πιστοποίηση ως Υγιής Πόλη και εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγειών Πόλεωνεκφράζοντας, έτσι, ρητά την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής να εργασθεί για την προαγωγή της Υγείας των πολιτών και τη βελτίωση ποιότητας της ζωής τους, σύμφωνα με την φιλοσοφία, τις αρχές, τις αξίες και την μεθοδολογία του Π.Ο.Υ.

Τόνισε ότι ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού είναι πλέον ισότιμο μέλος αυτού του μεγάλου ευρωπαϊκού οργανισμού που με τις προτάσεις και τις εργασίες των μελών του ανοίγει νέους δρόμους για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα προαγωγής της υγείας των πολιτών.

Ενεργός συμμετοχή του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ

Ολοκληρώθηκε, στις 9 Ιουλίου, το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Μήλου και το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Διευκρίνισε ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται από μια Υγιή Πόλη προγραμματίζουν τη διοίκηση και τη λειτουργία της, καθώς προωθούν την καινοτομία και την αλλαγή στις πολιτικές υγείας, υποστηρίζουν νέες προσεγγίσεις για τη δημόσια υγεία και διερευνούν αποτελεσματικούς τρόπους για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος.

Ανέφερε αναλυτικά τις δεσμεύσεις οι οποίες τιτλοφορούνται ως εξής: Δέσμευση για την Υγεία, Διαδικασία Λήψης Πολιτικών Αποφάσεων, Διατομεακή Δράση (όπου ο όρος περιλαμβάνει το συντονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, από όλους όσους εργάζονται παράπλευρα με τον τομέα Υγείας, ώστε να συμβάλλουν άπαντες στην ίδια κατεύθυνση) Συμμετοχή της Τοπικής Κοινωνίας, Καινοτομία και Υγιής Δημόσια Πολιτική.

Συμπερασματικά κατέληξε ότι: οι παρεμβάσεις στις Υγιείς Πόλης κρίνονται επιτυχείς στο βαθμό που οι πολιτικές ισχύουν σε όλο το φάσμα της διοίκησης της πόλης. Θα επιτύχουμε τους στόχους μας, τόνισε, όταν τα σπίτια, τα σχολεία, οι χώροι εργασίας και το αστικό περιβάλλον στο σύνολό του, θα γίνουν πιο συμβατά με την υγιεινή διαβίωση των κατοίκων.

Προφίλ Υγείας της Πόλης

Πρόκειται για την αναλυτική περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης της πόλης που ερευνά και αποτυπώνει τις συνθήκες υγείας του πληθυσμού, της ποιότητας ζωής του και γενικά των παραγόντων που επιδρούν στην υγεία του. Περιλαμβάνει αναλυτικά δημογραφικά στοιχεία, στατιστικές Υγείας και την περιγραφή του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, όπως επίσης κοινωνικοοικονομικά στοιχεία και περιγραφή τρόπων και συνηθειών ζωής.

Όπως επεσήμανε ο Παντελής Ξυριδάκης αποτελεί το προοίμιο και τη βάση δεδομένων, για τον ορθό σχεδιασμό της πολιτικής από τη Δημοτική Αρχήκαι για την προαγωγή της Υγείας, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα κριτήρια. Επίσης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη διατομεακής συνεργασίας καθώς και για την ανάπτυξη σχέσεων με φορείς της πόλης.

Να τονίσουμε ότι η μελέτη του «Προφίλ Υγείας της Πόλης» απορρέει, σαν υποχρέωση, αλλά και σαν απαραίτητη προϋπόθεση για τον σχεδιασμό της περαιτέρω πολιτικής και των προγραμμάτων της Δημοτικής Αρχής, από την πιστοποίηση του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού ως Project City του WHO European Healthy Cities Network.

Η συγκεκριμένη μελέτη εκπονήθηκε από Ελληνικό Δίκτυο υγειών Πόλεων και για την ολοκλήρωσή της συνεργάσθηκαν στελέχη του Δήμου, εξωτερικοί συνεργάτες και εθελοντές, ενώ την ευθύνη για το σχεδιασμό και την εκτέλεση της έρευνας ανέλαβε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ).

Υποδομές και δράσεις

Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε επιγραμματικά, στα ευρήματα της έρευνας ο Δήμαρχος τόνισε ότι «Πολιτισμός είναι η τέχνη να ζεις σε πόλη σε αρμονική συνύπαρξη με τους άλλους πολίτες», κάνοντας παράλληλα, σαφή αναφορά στις επενδύσεις της Διοίκησης, ως προς τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τονίζοντας ότι διατίθενται χώροι και στις τρεις Κοινότητες όπου δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να καλλιεργούν το πνεύμα και τις δεξιότητές τους.

Ανέφερε, επίσης, τις υπάρχουσες υποδομές του Δήμου που προσφέρουν: διεξόδους για ψυχαγωγία, δημιουργική απασχόληση, εκπαίδευση και επιμόρφωση των κατοίκων του, ενώ διευκρίνισε ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει την πολιτιστική δραστηριότητα φορέων, σωματείων και ομίλων παρέχοντάς τους χώρους και υποδομή.

Έκανε λόγο, επίσης, για την τελευταία ενότητα του «Προφίλ Υγείας» που περιλαμβάνει τις Αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου και τους ανοιχτούς χώρους συνάθροισης και περιπάτου που προσφέρονται για φυσική άσκηση· τονίζοντας ότι: ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού διαθέτει αξιόλογες υποδομές και έχει αναπτύξει μια σειρά δράσεων προκειμένου να προωθήσει το μαζικό αθλητισμό και τη φυσική άσκηση σε όλες τις ηλικίες.

Τελειώνοντας ο Παντελής Ξυριδάκης είπε: «Βρισκόμαστε στη Μήλο, σε αυτό το προαιώνιο περιβάλλον, για να συζητήσουμε τα καυτά θέματα του σήμερα· δηλαδή, πως θα θωρακιστούν οι πόλεις μας, πως οι κοινωνίες μας θα γίνουν ανθεκτικές, πως οι πολίτες θα απολαμβάνουν μακροβιότητα με υγεία. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Δήμαρχοι που είναι τόσο κοντά στον πολίτη, με σύνεση και γνώση θα βρούμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αλλά και τις λύσεις για μια καλύτερη διαβίωση, όπως αρμόζει στην Ελλάδα του σήμερα».