30

 

Φίλες και φίλοι

31

Το περιβάλλον στο οποίο καλούνται όλοι οι Δήμοι της χώρας να ασκήσουν την πολιτική τους, τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό.

Η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί δραστικά, ενώ στους Δήμους έχουν μεταφερθεί δεκάδες νέες αρμοδιότητες στους Δήμους, χωρίς τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων. 

Οι Δήμοι, επίσης, έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε και στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού.

Το κράτος,μέσω των ΚΑΠ, καλύπτει μόλις το 24% των λειτουργικών μας δαπανών, ενώ το μόνιμο προσωπικό του Δήμου έχει μειωθεί από 278 άτομα το 2011, σε 219 το 2017.

Ουσιαστικά, όλα αυτά τα χρόνια, καλούμαστε να στηριχθούμε αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις. Κι αυτό το καταφέρνουμε, με κύριο όχημα την άσκηση μιας υπεύθυνης και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής.

Σε αντίθεση με τη λογική που εφάρμοσε το πολιτικό σύστημα της χώρας, εμείς ποτέ δεν υπονομεύσαμε το μέλλον της πόλης μας για να εξαγοράσουμε το παρόν. Ηεπιλογή μας να καταρτίζουμε και να υλοποιούμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς δικαιώνεται. Γιατί τώρα, σε μια δύσκολη περίοδο για όλους τους Δήμους, καταφέρνουμε να παραμένουμε οικονομικά υγιείς και να επιστρέφουμε στους πολίτες τους καρπούς της χρηστής διαχείρισης.

Χάρη στις επιλογές μας:

• Πετύχαμε όχι μόνο να μην καταργηθεί καμία κοινωνική δομή, κανένα πρόγραμμα στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και των κοινωνικών υπηρεσιών,αλλά και – επιπλέον – να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, πάντα στο μέτρο του δυνατού.

• Πετύχαμε να κρατήσουμε την πόλη μας πράσινη και καθαρή .

• Μειώσαμε τα Δημοτικά και ανταποδοτικά τέλη, αντί να τα αυξήσουμε, όπως υποχρεώθηκαν να κάνουν αρκετοί Δήμοι της χώρας .

• Χρηματοδοτήσαμε με ίδιους πόρους έργα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ατ οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της πόλης .

• Με δικούς μας πόρους διορθώνουμε τις ζημιές που προκάλεσε στην πόλη μας η υπερχείλιση του Ποδονίφτη στο Αθλητικό Κέντρο Κυριακίδης και στο ΔημοτικόΣχολείο Φιλοθέης.

• Προετοιμάσαμε μια σειρά από ώριμες μελέτες για έργα και παρεμβάσεις, ύψους 8 εκατ. ευρώ, ώστε να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση τους όταν επιτέλους θα ανοίξουν τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα.

• Στηρίξαμε αποτελεσματικά τον αγώνα των Δημοτών για μειωμένο ΕΝΦΙΑ και ΤΑΠ, λόγω πλασματικών αντικειμενικών αξιών.

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, παρά τις αντιξοότητες, πετύχαμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την συγχώνευση των τριών Δήμων, σύμφωνα με τον Καλλικράτη και να διατηρήσουμε το Δήμο μας οικονομικά υγιή και ανεξάρτητο, στη διάρκεια της κρίσης.

Τώρα, έχουμε μπροστά μας την πρόκληση του Κλεισθένη: μιας μεταρρύθμισης που απειλεί τους Δήμους με ακυβερνησία και διάλυση.

Για να τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά, χρειάζεται γνώση, πείρα, αποτελεσματικότητα και σιχυρή πλειοψηφία.

Εμείς Μπορούμε.

 

Παντελής Ξυριδάκης

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Συμμαχία Πολιτών
Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού