Όλα τα σχολεία του Δήμου μας, από τις 26 έως και τις 30 Μαρτίου, ήρθαν κοντά με την έννοια της ασφάλειας στην οδήγηση, με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα ζωντανής προσομοίωσης ατυχημάτων! Γιατί, καλή η θεωρία, αλλά καλύτερα από την… ασφαλή πράξη, δεν υπάρχει!

Στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό, βρέθηκαν και εκπρόσωποι της Δημοτικής αρχής. Για να παρακολουθήσουν και να δουν από «πρώτο χέρι» την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές των σχολείων του Δήμου μας. Και φυσικά, συγχαρητήρια στην Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας , Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού και στην συνεργασία με το Σύνδεσμο (21 ΟΤΑ) για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων.

Στην πλατεία, μας περίμενε ένα πολύ «περίεργο» αυτοκίνητο! Μαζί του, μια περίεργη κατασκευή με ένα κάθισμα οδηγού αλλά και τα… επίσης περίεργα γυαλιά που όταν τα φορέσαμε, είχαμε μια αίσθηση… Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή…

Το αυτοκίνητο, δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά μια ειδική κατασκευή, που προσομοίωνε ένα αυτοκίνητο που μόλις γύρισε ανάποδα! Ναι, ακριβώς αυτό που καταλάβατε. Ο «οδηγός» και ο «συνοδηγός», έπαιρναν την θέση τους με την βοήθεια των εκπροσώπων του «Ινστιτούτου Οδικής ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς». Ζώνη δεμένη φυσικά, οι πόρτες κλείνουν και… Το αυτοκίνητο γυρίζει – στην κυριολεξία «τα πάνω κάτω» μένοντας για κάποια λεπτά αναποδογυρισμένο! Μετά το αρχικό σοκ όμως, καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταλάβει κανείς το τεράστιο ποσοστό ασφάλειας που σου εξασφαλίζει η ζώνη ασφαλείας, ακόμα και σε αυτή την συνθήκη.  

DSC 0138

DSC 0146

Η συνέχεια, μας οδήγησε στο κάθισμα του οδηγού που μας περίμενε στην μέση της πλατείας. Πάλι δέσιμο της ζώνης και… Τρία…. Δύο…. Ένα! Εκσφενδονιστήκαμε με δύναμη μπροστά για να… τρακάρουμε, αλλά χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο! Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές του τι έγινε, τι σήμαινε και τι έμαθαν οι μικροί μαθητές που παραβρέθηκαν στην συγκεκριμένη δράση..

Τέλος, φορώντας κάποιος τα ειδικά γυαλιά και προσπαθώντας να περπατήσει ανάμεσα από τις κορίνες, έπαιρνε μια ιδέα για το τι αισθάνεται αλλά και τι πραγματικά κάνει στον δρόμο ένας απερίσκεπτος μεθυσμένος οδηγός.

Την προσομοίωση παρακολούθησαν αλλά και συμμετείχαν σε αυτήν, ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Μάρω Τρέζου, η αντιπρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ., Σόφη Ζαφρακοπούλου και o Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πρόνοιας του Δήμου, Στάθης Ρεστέμης. 

DSC 0153

DSC 0159

DSC 0164