Ιανουαρίου 15, 2019

Και σήμερα κοντά στα παιδιά.

Πριν λίγες ημέρες γράφαμε ότι «Ο καλύτερος τρόπος για να…
Ιανουαρίου 11, 2019

Πάμε στο 2ήμερο Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Ο Γαλλικός κινηματογράφος, είναι μια ξεχωριστή σχολή από μόνος του.…
Ιανουαρίου 10, 2019

Κοντά στα παιδιά την νέα χρονιά.

Ο καλύτερος τρόπος για να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά είναι…

Κάποιοι εξαιρετικοί άνθρωποι, αφήνουν την Ελλάδα, αναζητώντας στο εξωτερικό μια καλύτερη τύχη…

Υπάρχουν όμως και χιλιάδες άλλοι, το ίδιο σπάνιοι και εξαιρετικοί, που παραμένουν και επιμένουν χωρίς να δημιουργούν μεγάλο «θόρυβο» γύρω από το όνομά τους. Είναι οι άνθρωποι που – περισσότερο από ποτέ – χρειάζονται σήμερα. Κάποιοι από αυτούς, βρέθηκαν μαζί προχθές την Δευτέρα, με αφορμή την Κοπή της Πίτας του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού. Ανάμεσά τους, τρείς συμπολίτες μας και… ένα σχολείο, που τιμήθηκαν από τον δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελή Ξυριδάκη, για το ιδιαίτερο, σπάνιο και ξεχωριστό τους έργο.

Το πρόγραμμα έδειξε από την αρχή ότι δεν θα ακολουθούσε την τυπική και – πάντοτε πληκτική – διαδικασία: με «μια ομιλία», το κόψιμο της πίτας αμέσως μετά και για το τέλος… μικρές ανεξάρτητες συντροφιές που συζητούν. Η βραδιά είχε αφορμή αλλά το κυριότερο χαρακτηριστικό της, είναι ότι είχε περιεχόμενο. Που δεν ήταν άλλο από αυτό που αναφέρουμε και στην εισαγωγή. Ο δήμαρχος, ήταν χαρακτηριστικός, μιλώντας για την σημερινή κατάσταση που όλοι βιώνουμε:

«…Εδώ και πολλά χρόνια βιώνουμε την ίδια ζοφερή κατάσταση.

Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, οφείλεται κυρίως στο ότι βρεθήκαμε απροετοίμαστοι, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών.

Μείναμε «κολλημένοι» στο μοντέλο ενός κράτους παροχής υπηρεσιών και αφήσαμε τα παιδιά μας να ονειρεύονται μια θέση στο δημόσιο τομέα.

Όλα αυτά, την ώρα που στον υπόλοιπο κόσμο συντελείται η μετάλλαξη που οδηγεί από την Οικονομία των πόρων στην Οικονομία της γνώσης! Την ίδια ώρα, εμείς προμηθεύουμε τα ανεπτυγμένα κράτη με το καλύτερο υλικό: τα παιδιά της Ελλάδας!

Γιατροί, μηχανικοί και οικονομολόγοι… Όλοι οι νέοι επιστήμονες που παράγει η χώρα μας, τα καλύτερα μυαλά της, βρίσκουν «πεδίον δόξης λαμπρόν» στις χώρες που προσφεύγουν. Αρκετά παίξαμε όμως με την Παιδεία στη χώρα μας!...».

 1

 2

Έτσι, όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί, κατάλαβαν καλά το περιεχόμενο που θα είχε και αυτή η ετήσια συνάντηση. Και φέτος – όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια – αυτή η μεγάλη συνάθροιση που γίνεται στην αρχή του χρόνου για την Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, θα ήταν αφιερωμένη στην Επιβράβευση : απέναντι στους συμπολίτες μας που διακρίθηκαν για το ήθος, το έργο και τις πράξεις τους, όπως ανέφερε ο δήμαρχος χαρακτηριστικά πρίν κλείσει την σύντομη ομιλία του:

«…Τώρα πια, τις ελπίδες για την αλλαγή πορείας και την ανάκαμψη της χώρας, την εναποθέτουμε στην πνευματική και όχι στην πολιτική της ηγεσία.

Κυρίως, στους καθηγητές και τους δασκάλους που κατευθύνουν με όραμα και γνώση τα παιδιά μας στη Νέα εποχή. Και μαζί με αυτούς, στους ανθρώπους που διανύουν τη ζωή τους με ήθος και αξίες, με το έργο τους να είναι πρότυπο προς μίμηση».

Αν σε κάποιους δεν είναι γνωστό, να θυμίσουμε ότι από το 2013 έως και σήμερα, τιμήθηκαν συνολικά 20 άτομα και φορείς για την Κοινωνική τους προσφορά, το ερευνητικό και Εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς και άνθρωποι από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών. Στην φετινή συνάντηση λοιπόν, τιμώμενη ήταν η κυρία Σύλβια Ιωαννίδη, μια γυναίκα που αφιέρωσε με αυτοθυσία τη ζωή της στην Πατρίδα. Μαζί της, τιμήθηκε η κυρία Μαρία Λαμπαδαρίδου – Πόθου, που με το συγγραφικό της έργο ανάδειξε τις αξίες του έθνους και ο κύριος Ανδρέας Δεβλέτογλου που ενισχύει οικονομικά, μια σειρά από ιδρύματα που παράγουν Γνώση και Επιστήμη, στηρίζοντας με συνέπεια Πανεπιστήμια, Σχολεία και Βιβλιοθήκες. Και τέλος, τιμήθηκαν οι μαθητές και ο Διευθυντής του Δημόσιου Λυκείου Φιλοθέης, οι οποίοι με τα επιτεύγματά τους και την ομάδα Newgen Motors, διακρίθηκαν δύο φορές μέσα στο 2017: με το Α΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τεχνολογίας και Καινοτομίας και την 6η θέση στον Παγκόσμιο διαγωνισμό Τεχνολογίας και Καινοτομίας, στην Μαλαισία.

 3

 4

 17

Από την συγκέντρωση δεν έλλειψε κανείς, όπως μπορείτε να δείτε στο φωτογραφικό ρεπορτάζ που συνοδεύει αυτό το άρθρο: Δημοτική αρχή, αντιπολίτευση και ο ιερός κλήρος, μαζί με πολλούς άλλους συμπολίτες μας που δήλωσαν ότι θα βρίσκονται πάλι εκεί του χρόνου, αντικρίζοντας ξανά τους ανθρώπους που μας δίνουν ελπίδα με το έργο τους. Αυτούς που προσπαθούν να κάνουν κάτι που – δυστυχώς – για πολλούς άλλους φαίνεται ακατόρθωτο: άριστες πράξεις, ουσιαστικές και παράλληλα μοναδικές. Θα είμαστε και του χρόνου εκεί, λοιπόν… Όλοι μαζί!

 5

 7

 6

 8

 9

 10

 11

 12

 13

 14

 15

 16