Φεβρουαρίου 08, 2019

Ξάφνιασε ευχάριστα η Επιτροπή Εθελοντισμού.

Αφορμή στάθηκε η κοπή της πίτας, αλλά ήταν πολλά παραπάνω…

Σίγουρα όσοι την παρακολούθησαν, θα συμφωνήσουν ότι ήταν μια πολλαπλά ενδιαφέρουσα συναυλία, αυτή που πραγματοποιήθηκε μέσα στην περίοδο των γιορτών.

Μπορεί βέβαια να συνέπεσε με άλλες, περισσότερο προβεβλημένες εκδηλώσεις αλλά ξεχώρισε και όχι μόνο από το κεντρικό της θέμα.

Ήταν τα «Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια και Παραδοσιακά Κάλαντα στη Φιλοθέη» με την όμορφη Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Σχολείου της Φιλοθέης, σε μουσική διδασκαλία Παναγιώτη Θεοδοσίου και τη Χορωδία Επιστημόνων με μαέστρο το Θωμά Λουζιώτη.

Η συγκεκριμένη συναυλία, πρότεινε στο κοινό ένα ρεπερτόριο που ή έχει σχεδόν εξαφανιστεί εδώ και αρκετό καιρό ή – όπου εμφανίζεται – δεν καταφέρνει να μεταφέρει αυτούσια την φόρμα της παράδοσης και να την εντάξει στο γενικότερο κλίμα των ημερών.

Παραδοσιακά κάλαντα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, λοιπόν!

Από την Σύρο στην Ζάκυνθο και από την Κρήτη στον Μωριά, όλοι οι ακροατές βρήκαν κάπου μέσα στις μελωδίες και την δική τους προσωπική ανάμνηση. Δεν έλειψαν όμως και επιλεγμένες μουσικές από τον όλο τον κόσμο, με τα παραδοσιακά κάλαντα της Κάτω Ιταλίας να κάνουν την διαφορά, θυμίζοντάς μας την Ελληνική «νότα» που παραμένει ζωντανή ύστερα από αιώνες παραμονής της εκεί.

Δύο χαρακτηριστικά μάλιστα, ξεχώρισαν αμέσως, που δεν ήταν άλλα από την αυτοπεποίθηση και την σιγουριά των μουσικών, οι οποίοι έδωσαν ερμηνείες ενημερωμένες, γεμάτες δύναμη και ιδιαίτερο συναίσθημα.

nyxta 2

nyxta 3