Δεκεμβρίου 11, 2018

Χριστουγεννιάτικο Γεύμα αγάπης 2018

Την Τρίτη 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα τα Χριστούγεννα είναι ημέρα χαράς και…
Δεκεμβρίου 11, 2018

Χριστούγεννα χωρίς δέντρο δεν έρχονται!

Είναι γνωστό από παλιά, ότι τα Χριστούγεννα, χωρίς δένδρο δεν…
Δεκεμβρίου 05, 2018

Το δέντρο μας ανάβει την Παρασκευή!

Γιορτές στον Δήμο, σημαίνει και ένα oλοφώτιστο και καταπράσινο δέντρο!

Έχουν περάσει ήδη 5 χρόνια, από την πρώτη φορά που ξεκίνησαν τα Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Οικο­λογικό Πάρκο Νέου Ψυχικού...

τα οποία σχεδίασε και οργάνωσε ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού και η ΔΗ.Κ.Ε. ΦΙ.Ψ. Η ιδέα ήταν η συνεργασία μας με Μη Κερδοσκο­πικές Οργανώσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα, που μέσω των προγραμμάτων τους θα δώσουν τη δυνατό­τητα στα παιδιά-με τη βοήθεια εξειδικευμένων εθελο­ντών- να κατανοήσουν την ιδέα της Οικολογίας, μέσα από δράσεις στις οποίες θα συμμετέχουν. Η εφαρμογή της ιδέας αυτής έκανε το φιλόξενο χώρο του Οικολο­γικού Πάρκου να γεμίσει με παιδικά χαμόγελα.

DSC 0532

Πολλές φορές, η ανάγκη μας να μιλήσουμε με τα παιδιά και να τα καθοδηγήσουμε, κρύβει και την παγίδα να το κάνου­με με τέτοιο «μεγαλίστικο» τρόπο που τελικά να μην μας πιστέψουν ή να μην ταυτιστούν με αυτά που θα τους πού­με. Ίσως φταίει το γεγονός ότι δεν είμαστε πια παιδιά… Οτι έχουν περά­σει πολλά χρόνια από τότε που είμαστε και εμείς μικροί και ξεχάσαμε τι να πούμε στα παιδιά και πώς.

DSC 0586

Τα προγράμματα σχεδιάστηκαν έτσι ώστε οι αυριανοί πολίτες να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση από την παιδική τους ηλικία. Παράλ­ληλα όμως, επιδίωξή μας είναι η γνώση να περνά μέσα από την ψυχα­γωγία έτσι ώστε τα παιδιά να μη νοιώθουν ούτε μια στιγμή ότι «κάνουν μάθημα».

Οι μαθητές που επισκέπτονται το Οικολογικό Πάρκο, έχουν τη δυνα­τότητα –με τη βοήθεια εμψυχωτών- εθελοντών από τις οργανώσεις,- ν’ ανακαλύψουν μυστικά της φύσης, και μέσα από ποικίλα διαδραστικά παιχνίδια, ερωτήσεις, κατασκευές και προβολές ταινιών μικρού μήκους να μάθουν πώς να αναπτύσσουν μια σωστή σχέση με τα ζώα συντρο­φιάς, να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλ­λοντος, της ανακύκλωσης και της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και να εξοικειωθούν με την αξία της εθελοντικής προσφοράς. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν τους χώρους του Οικολογικού Πάρ­κου ταξιδεύοντας με το τρενάκι.

DSC 0637

DSC 0632

DSC 0624

Ας δούμε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που συνεργάζονται φέ­τος με τη ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. καθώς και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα ένα-ένα, ως περιεχόμενο αλλά και ως κεντρική ιδέα:

mporoume picΤο πρόγραμμα της «Μπορούμε στο Σχολείο» έχει σχεδιαστεί για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μας φίλους σχετικά με το θέμα της σπατάλης του φαγητού, ενώ μέσα από τις δραστηριότητες, τα παιδιά ανακαλύπτουν συγχρόνως έννοιες όπως ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά.

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ποιο είναι το πρόβλημα της σπατάλης φαγητού, να διερευνήσουν και να γνωρίσουν τα αίτια του, αλλά και να μάθουν ποιες είναι οι πιθανές λύσεις και οι τρόποι αντιμε­τώπισης του προβλήματος.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση και γνωριμία των παιδιών με τα κατοικίδια ζώα. Μέσα από οπτικό υλικό, προβολή video, και διαδρα­στικό παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν για τα δικαιώματά των ζώων και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους, αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη σχετικά με προβλήματα όπως η εγκατάλειψη, παραμέληση-κακοποίηση των ζώων, και διαμορφώνουν την συμπεριφορά τους προς αυτά.

Επιπλέον, τα παιδιά θα γνωρίσουν τα ζώα συντροφιάς, θα αντιμετω­πίσουν τους πιθανούς φόβους τους, θα μάθουν τους τρόπους ασφαλούς επαφής, και πως να γίνουν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες!

Η Φιλοζωική Ένωση Προστασίας Αδέσποτων Δήμου Φιλοθέ­ης-Ψυχικού, (ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ.) ιδρύθηκε το 2011 και είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, που αποτελείται μόνο από εθελοντές.

zofipsi 1

Το WWF Ελλάς είναι μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις για την προ­στασία του περιβάλλοντος και έχει στόχο ο Άνθρωπος και η Φύση να συνυπάρχουν αρμονικά στο παρόν και στο μέλλον.

WWF

Το ζώο-σύμβολο του WWF, το Πάντα, υποδέχεται τους μαθητές για να τους ξεναγήσει σε μία ιδιαίτερη και μυστηριώδη διαδρομή! Παρέα με τους φίλους του, εξερευνούν τα ζώα που είναι κρυμμένα στο Λαβύρινθο του Πάρκου, αλλά και όλα τα ζώα και φυτά του πλανήτη που έχουν ανά­γκη να προστατευτούν. Ερευνούν το φαγητό των ζώων αλλά και των αν­θρώπων, το μυστικό των Χρωματιστών Κάδων και ανακαλύπτουν πώς όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Αποστολή τους: να ανακαλύψουν τη βιώσιμη διατροφή για ένα υγιή πλανήτη!

DSC 0599

 

Το πρόγραμμα, στηρίζεται στο παιδαγωγικό υλικό ‘Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης’, που έχει στόχο οι μαθητές να αποκτήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες που δεν επιβαρύνουν τον πλανήτη.

Tο πρόγραμμά περιλαμβάνει 2 βιωματικές δραστηριότητες: «Πόσο νερό έχει η πίτσα που τρως» και «Εξερευνώντας το ρύζι!»

Ο Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την κα­τανάλωση του νερού στον πλανήτη, τη βιοποικιλότητα, τον αντίκτυπο της παραγωγής τροφής στο περιβάλλον & τους καλλιεργητές και η εξοικεί­ωσή τους με την αλληλεξάρτηση τροφής & περιβάλλοντος.

Μέσα από παιχνίδι τα παιδιά θα μάθουν πώς αυτά που μπαίνουν κα­θημερινά στο πιάτο μας έχουν άμεση σχέση με την προέλευση της τροφή μας, τον τρόπο με τον οποίο παράχθηκε, τους πόρους που χρησιμοποι­ήθηκαν και συνεπώς τη σημασία των επιλογών τους στο φαγητό και θα πάρουν χρήσιμες γνώσεις που μπορούν να υλοποιήσουν στο σπίτι και στο σχολείο ώστε να γίνουν πιο υπεύθυνοι καταναλωτές σεβόμενοι το περιβάλλον!

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που με τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα συμβάλλουν καταλυτικά στην ευαισθητοποίηση των παιδιών μας σε θέματα περιβάλλοντος.

 

 

Της Αντιπροέδρου της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ., Σόφης Ζαφρακοπούλου