Ιανουαρίου 15, 2019

Και σήμερα κοντά στα παιδιά.

Πριν λίγες ημέρες γράφαμε ότι «Ο καλύτερος τρόπος για να…
Ιανουαρίου 11, 2019

Πάμε στο 2ήμερο Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Ο Γαλλικός κινηματογράφος, είναι μια ξεχωριστή σχολή από μόνος του.…
Ιανουαρίου 10, 2019

Κοντά στα παιδιά την νέα χρονιά.

Ο καλύτερος τρόπος για να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά είναι…

Εχθές τρεις δήμοι με αυτόνομη πορεία και πριν από αυτούς, οι ομώνυμες κοινότητες, η Φιλοθέη, το Ψυχικό και το Νέο Ψυχικό, έγραψαν τη δική τους ιστορία ξεκινώντας από τους οικισμούς που δημιουργήθηκαν στις αρχές του 20ού αι.  Αύριο τι;

Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος και δι­ανοούμενος Ζακ Ατταλί:

«Για να καταλάβουμε τι θα μπορούσε να είναι το μέλλον, θα πρέπει να γνωρίζου­με κάποια ουσιαστικά κομμάτια της Ιστορί­ας του παρελθόντος.

Θα δούμε έτσι ότι το διασχίζουν αμετά­βλητες που δημιουργούν μια τέτοια δομή που επιτρέπει να προβλέψουμε την οργά­νωση των δεκαετιών που θα έλθουν».

Θεωρώ ότι αυτά τα λόγια είναι «οδηγός» για να σχεδιάσουμε το μέλλον μας.

Η ιστορία του τόπου μας είναι ιδιαίτερα ση­μαντική και σχεδιάζουμε μια σειρά δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση για να γνωρίσου­με τις πόλεις μας, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την κοινωνική διαστρωμάτωση, το φυσικό πε­ριβάλλον.

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα του ποι­ητή των παιδικών μας χρόνων Γ. Δροσίνη: «... Ξένε ποιος είναι ο τόπος σου και ποια πατρίδα έχεις...», για να προστατεύσουμε και να υπερα­σπιστούμε τον τόπο μας στην σύγχρονη εποχή, πρέπει να τον αγαπήσουμε, να τον γνωρίσουμε και ίσως μερικοί, να τον ανακαλύψουν από την αρχή.

Τι ξέρουμε για τις πόλεις μας; Ποιος γνω­ρίζει τη Νέα Αλεξάνδρεια, την προγιαγιά της όμορφης Φιλοθέης; Που τοποθετείται και πως δημιουργήθηκε;

Με το σκεπτικό αυτό λάβαμε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με την άδεια του Δ.Σ. των Γενικών Αρχείων του Κράτους τα οποία θα έχουν την επιμέλεια και την εποπτεία, προχωρούμε στην ίδρυση του Ειδικού Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Φιλοθέ­ης – Ψυχικού, το οποίο εντάσσεται στο Δίκτυο Περιφερειακών Αρχείων των ΓΑΚ.

Για την ολοκλήρωση αυτής της προσπά­θειας, η πορεία θα είναι αργή γιατί ο δρόμος δεν είναι πλατύς και ολοφάνερος αλλά ένα δύσβατο μονοπάτι που πρέπει να το χαράξου­με βήμα-βήμα.

Πρώτος σταθμός η έκθεση στο «Καρύδειο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών» του «Αρχείου Λάμπρου».

Όταν ο κ. Λάμπρου με επισκέφθηκε για να μου δείξει τα στοιχεία που είχε συλλέξει επι­μελώς και αφορούν στην ίδρυση της Φιλο­θέης, εντυπωσιάστηκα. Έκτοτε, με την άδεια του Δημάρχου Παντελή Ξυριδάκη, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε αρκετές φορές, να αξιολογήσουμε με τη βοήθεια αρχειονόμου τα έγγραφα και τα τεκμήρια που έχει στην κατο­χή του ο συλλέκτης, να προχωρήσουμε στην απόκτηση του συγκεκριμένου αρχείου και να σχεδιάσουμε την πρώτη έκθεση αυτού.

Είμαστε υπερήφανοι και χαρούμενοι για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης η οποία θα κρατήσει αρκετό καιρό ώστε οι δη­μότες, οι κάτοικοι, όλοι οι ενδιαφερόμενοι και κυρίως τα Σχολεία του τόπου μας να έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν, να δουν και να μελε­τήσουν τα εκθέματα.

Στον κατάλογο της έκθεσης που έχουμε εκδώσει και στον οποίο αναφέρονται τα εκ­θέματα και ένα μικρό ιστορικό, στο εισηγητικό του σημείωμα ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδά­κης, μεταξύ άλλων σημειώνει τα εξής: «...Βρι­σκόμαστε ακόμη στην αρχή αλλά ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια όλων όσοι αγαπούν και ενδιαφέρονται, θα προχωρήσου­με με βήματα σταθερά στην αποτύπωση και την τεκμηρίωση της ιστορίας αυτού του πανέμορ­φου τόπου...»

της Προέδρου του ΟΚΑΠΑ, Νέλλης Λάβδα

DHMOS SHMERA 2

Τότε που η Φιλοθέη ονομαζόταν
ακόμα «Νέα Αλεξάνδρεια»

 

Εισήγηση Δημάρχου Φιλοθέης – Ψυχικού

Σε μια χρονική περίοδο, όπως η σημερινή, που η οικονομική κρίση τσακίζει θεσμούς και αξίες, εμφανίζονται κάποιοι φάροι, οι οποίοι έρ­χονται με το φως τους να κατευθύνουν την πορεία μας, να ποδηγετή­σουν εμάς που ταχθήκαμε να «φυλάξουν Θερμοπύλες».


Εμείς, στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, έχουμε ταχθεί να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, να προφυλάξουμε το αστικό και φυσικό περι­βάλλον του τόπου μας, να διατηρήσουμε φυσιογνωμία των πόλεών μας.

Σε αυτήν την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, έχουμε σύμμαχο και αρωγό τους δημότες, τους κατοίκους, τον κάθε πολίτη.

Πριν από λίγο καιρό, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την άδεια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ιδρύσαμε το «ειδικό ιστορικό Αρχείο του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού» και έτσι ξεκίνησε μια προσπάθεια επίπονη και συ­νάμα κολοσσιαία.

Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή αλλά ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια όλων όσοι αγαπούν και ενδιαφέρονται, θα προχωρήσουμε με βήματα σταθερά στην αποτύπωση και την τεκμηρίωση της ιστορίας αυτού του πανέμορ­φου τόπου. Το αρχειακό, εικαστικό και φωτογραφικό υλικό που με κόπο συγκέ­ντρωσε ο Γιάννης Λάμπρου, διανθισμένο με εύστοχους υπομνηματισμούς, είναι μια απόπειρα ζωντανέματος της τοπικής μας ιστορίας προβάλλοντας σημαντικά στοιχεία του πρόσφατου παρελθόντος της Φιλοθέης.

Η απόκτηση και η έκθεση αυτού του υλικού, είναι μια απόπειρα που στοχεύει σε ένα ταξίδι ρομαντικό, μια συνομιλία με το παρελθόν επάνω στο οποίο θεμελι­ώνεται το παρόν και χτίζεται το μέλλον.

Στην έκθεση του Αρχείου Λάμπρου που παρουσιάζουμε στο «Καρύδειο», υπάρχουν τεκμήρια σχετικά με την ιστορία της Φιλοθέης που φωτίζουν τις απαρχές του προαστίου.

Τα ντοκουμέντα αυτά δε μας κάνουν μόνον υπερήφανους για την ιστορία του τόπου μας, αλλά και τέρπουν και ευχαριστούν τον παρατηρητή θυμίζοντάς του τον άθλο των κατοίκων της Φιλοθέης που οφείλουμε να σεβαστούμε και να συνεχίσουμε.

Παντελής Ξυριδάκης

Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού

 

 DHMOS SHMERA 3

Εθνική Εορτή 25ης Μαρτίου 1936. Τότε τελέσθηκαν και τα Θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγ.
Φιλοθέης. Χαιρετά ο τότε Διοικητής της Εθνικής Τραπέζης Ιωάννης Δροσόπουλος,
ο 
οποίος ήταν ένας εκ των Ιδρυτών του προαστίου Φιλοθέης.

 

 

Πρόλογος Προέδρου ΟΚΑΠΑ

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που προλογίζω την έκθεση και την έκδοση του καταλόγου για την ιστορική διαδρομή της Φιλοθέης.

Η χαρά αυτή προέρχεται επειδή, αφενός ως πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού, συνέβαλα το ελάχιστο κι εγώ σε αυτή την υπέροχη και πλούσια έκθεση και αφετέρου επειδή, είναι αδιάκοπτη η αόρατη γραμμή που συνδέει τις παιδικές μου μνήμες, τη μυρωδιά των βιβλιο­θηκών από τα φοιτητικά μου χρόνια και τώρα, στους χρόνους της ενασχόλησής μου με τα κοινά, συνεχίζει να κατευθύνει τα βήματά μου προς την κατάκτηση της γνώσης.

Η έκθεση του «Αρχείου Λάμπρου», περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από την αγορά του κτήματος «Περσού» από μια ομάδα Αλεξανδρινών Ελλήνων για την ίδρυση Κηπούπολης η οποία θα ονομα­ζόταν «Νέα Αλεξάνδρεια». Λόγω των γεγονότων που ακολούθησαν ο οικισμός αυτός δεν κατασκευάστηκε, με αποτέλε­σμα το 1929 να το αγοράσει ο «Οικοδομι­κός Συνεταιρισμός Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης» ο οποίος και δημιούργησε τη σημερινή Φιλοθέη.

Ο επισκέπτης θα δει τεκμήρια από την κατασκευή κατοικιών και έργων υποδομής, ύδρευσης και ηλεκτροδότη­σης που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, χάρτες της εποχής και υλικό με αναφορές στην Αγία Φιλοθέη και στη το­πική μας Αυτοδιοίκηση.

Στις ημέρες μας, που η σύγχρονη και πολλές φορές αντιαισθητική, ξερή και κρύα δόμηση η οποία καλύπτει τα πάντα χωρίς σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού αποτελεί μια φωτεινή εξαίρεση.

Όλον αυτόν τον μαγικό κόσμο που δημιούργησε το ξεχωριστό αυτό προά­στιο στις αρχές του 20ου αιώνα, εκθέ­τουμε σήμερα και παρουσιάζουμε στους πολίτες του δήμου μας διανθισμένο με κείμενα, επιφυλλίδες και υπομνηματι­σμούς για ποικίλα δημοτικά θέματα για να τα γνωρίσουν οι νεώτεροι, να τα μά­θουν τα παιδιά μας και επιπλέον να ευτυ­χούν διότι ζουν στον όμορφο αυτό, γεμά­το πρασινάδες τόπο που δημιούργησαν οι γονείς και οι παππούδες μας.

Τέτοιου είδους εκθέσεις σπανίζουν κι όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πιο δυσεύρετες.

Ευχαριστούμε τον συλλέκτη κ. Γιάν­νη Λάμπρου και προσδοκούμε, η απόκτη­ση των τεκμηρίων διαρκώς να εμπλουτί­ζεται και πάντα να αυξάνει. Ελάτε λοιπόν να γνωρίσουμε την πόλη μας, να τη διδά­ξουμε στα παιδιά μας, να την αγαπήσου­με, να μην τη χάσουμε.