Το περιμέναμε έναν ολόκληρο χρόνο!

Ήμασταν εκεί από νωρίς το πρωί, με αγωνία για τον καιρό, που τελικά μας έκανε τη χάρη, και με άπειρη περιέργεια για κάθε άφιξη.

Αγωνιζόμενοι «παλιοί» και νέοι, και «αγωνιζόμενες» μοτοσυκλέτες, παλιές και ΠΟΛΥ παλιές

Τρείς κατηγορίες με βάση την ηλικία των μοτοσυκλετών και όχι τα κυβικά. 1η δεκαετίες 60-70, 2η 40-50 3η οι προπολεμικές ως πίσω στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Και ψιθυριστά, αυτός είναι ο… που έτρεχε στο Τατόι το 70, εκείνος ο ασπρομάλλης με τη δερμάτινη φόρμα είναι ο… που είχε πάρει 6-7 Πανελλήνια ταχύτητας. Και αυτή είναι η μοτοσυκλέτα του…, που την τρέχει ο εγγονός του και πώωω-πώ, πως τα οδηγούν αυτά και φωτογραφίες και …κοίτα περίεργα φρένα και να σκεφτείς ότι στη δεκαετία του 30, 80 χρόνια πριν, γινόταν εδώ κανονικός αγώνας ταχύτητας και το μισό Ψυχικό ήταν χωματόδρομοι…   

 

Με προετοιμασία 2 μηνών, και με τις φιλότιμες προσπάθειες εργαζομένων και εθελοντών, την Κυριακή το Πρωί ήταν όλα στη θέση τους.

Και οι «επίσημοι»: Δήμαρχος, Δημοτικοί σύμβουλοι, Μουσείο Μοτοσυκλέτας, ΦΙΛΠΑ,

Και οι ανεπίσημοι: δεκάδες εθελοντές που έστησαν το “camp” του αγώνα και απλώθηκαν σε όλα τα κρίσιμα σημεία της διαδρομής για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή. 

Και ο Κόσμος. Κατά τις 10:00, οι περισσότεροι έχουν μαζευτεί στην πλατεία, λίγο πιο πέρα στην εκκίνηση, αλλά και κατά μήκος της διαδρομής. Ξαφνιασμένοι κάτοικοι, χαμογελαστοί με την ανατροπή της Κυριακάτικης ρουτίνας τους, ξανά έμπαιναν στα σπίτια για τη φωτογραφική μηχανή.

Ανάμεσα στους αγωνιζόμενους, «δικοί μας» Δημότες, ακόμα και Δημοτικοί σύμβουλοι όπως ο κος Σαμαρόπουλος, παράγοντες του Μουσείου (Μαργιολόπουλος – Τόγελος) αλλα κι άλλοι «επίσημοι» τελευταία στιγμή φόρεσαν κράνος και γάντια και πήραν θέση στην αφετηρία.

Γύρω στις 10:20, δόθηκε η εκκίνηση της πρώτης κατηγορίας, ο πρώτος γύρος με μπροστά αυτοκίνητο - πλοηγό και μετά οι χρονομετρημένοι, και μετά από ένα εύλογο διάλειμμα, οι επόμενες κατηγορίες.

Δεν έχει νόημα καμία αναμετάδοση, οι φωτογραφίες κάπως μπορούν να μεταφέρουν την εικόνα και το κλίμα, αλλά ο ήχος από τις αρχαίες εξατμίσεις και η μυρωδιά από τα καμένα λάδια ανακατεμένη με το βρεμένο χώμα δεν μεταφέρονται.

 

 

Στις απονομές

Με τη σειρά ανέβηκαν στο βάθρο οι 3 καλύτεροι κάθε κατηγορίας, βραβεύτηκε χωριστά καλύτερη γυναίκα αναβάτης και η «καλύτερη εμφάνηση Αναβάτη» και οι «επίσημοι» ήταν εκεί για να τους τιμήσουν  και να παραδώσουν τα «βαρύτιμα» κύπελλα.

Κορυφαία στιγμή η βράβευση τριών Βετεράνων (Τόγελος- Γουρουνάς- Γεωργακόπουλος). Πρωταγωνιστούσαν συναγωνιζόμενοι στους των Ελληνικούς αγώνες ταχύτητας του 60 και του 70, έτρεξαν πάλι μαζί στην ίδια διαδρομή και ανέβηκαν ξανά στο ίδιο βάθρο, μετά από 4 δεκαετίας

Νικητές ανά κατηγορία

Κατηγορία Α΄

1ος Δημόπουλος Λεωνίδας

2ος Βαζαίος Ευάγγελος

3ος Ξυνίδης Ανδρέας

 
Κατηγορία B΄

1ος Δρουλίσκος Αλέξανδρος

2ος Αυγουστίνος Δημήτριος

3ος Καραγεώργιος Νικόλαος

Κατηγορία Γ΄

1ος Ντουμάνης Χρήστος

2ος Παπουτσάς Δημήτριος

3ος Καψανάκης Γεώργιος

Γυναίκα Αναβάτης

1η  Αλεξάνδρα Βουλπιώτη με το Νο 81

Κατηγορία Ωραιότερη Μοτοσυκλέτα

1η θέση Νο 31, Τόγελος Γιάννης

2η θέση Νο 51, Πουρνατζής Ιορδάνης

3η θέση Νο 68, Μπάκας Πέτρος

Κατηγορία Καλύτερη Εμφάνιση Αναβάτη

Νο 31, Τόγελος Γιάννης

 

Η Ιστορία και το σήμερα με δυό λόγια.

Στη δεκαετία του 20 και 30 έγινε εδώ, με αρκετές επαναλήψεις ο πρώτος αγώνας «σιρκουί» (σε κλειστή κυκλική διαδρομή) μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα. Ήταν καθαρόαιμος αγώνας ταχύτητας και πολλές μοτοσυκλέτες που συμμετείχαν ήταν καθαρώς αγωνιστικά μοντέλα της εποχής. Ο αγώνας ατόνησε στη δεκαετία του 30, και παρά τις κάποιες προσπάθειες να επαναληφθεί, τελικά ξεχάστηκε.

Πριν μερικά χρόνια, ευτυχής συγκυρία έφερε στο «Ελληνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας» ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας αυτού του αγώνα, με αρχεία συμμετεχόντων και νικητών, αριθμούς συμμετοχής (όπως φτιάχνονταν «τότε» και ξαναφτιάχτηκαν τώρα),κάποια καλογυαλισμένα κύπελλα και ακόμα και μια ερασιτεχνική κινηματογραφική ταινία.

Το Υλικό ήταν αρκετό για να ανοίξει την όρεξη των «σωστών ανθρώπων, στη σωστή θέση, τη σωστή στιγμή» το Ελληνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας  και ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού το πήραν προσωπικά, και ο πρώτος αγώνας - αναβίωση στήθηκε το 2016 με μεγάλη επιτυχία.

Οι Παλιοί αγωνιζόμενοι αγκάλιασαν την προσπάθεια, και οι συλλέκτες παλαιών μοτοσυκλετών, πρόθυμοι να συμμετέχουν, έβγαλαν τις ώριμες καλλονές τους από τα υπόγεια.

Το Ψυχικό όμως είναι πλέον μια πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή , οι δρόμοι είναι γεμάτοι παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν αγώνα ταχύτητας σε δρόμους του αστικού ιστού. Και οι περισσότερες από τις παλιές μοτοσυκλέτες δεν θα χαίρονταν την πίεση ενός τόσο απαιτητικού αγώνα.

Το ΤΤ από αγώνας ταχύτητας, έγινε αγώνας ακρίβειας ή “regularity” (όπως είναι ο διεθνής όρος των πολύ δημοφιλών αυτών αγώνων):

Οι αγωνιζόμενοι κάνουν έναν αναγνωριστικό κύκλο (ακολουθώντας αυτοκίνητο – πλοηγό), μετά ένα γύρο βασικής χρονομέτρησης, που μετριέται ως «ιδανικός» χρόνος του καθενός. Μετά, συνεχίζουν και σε κάθε γύρο, προσπαθεί καθένας να πλησιάζει τον ιδανικό του χρόνο με ακρίβεια δευτερολέπτου ή δεκάτου. Ο καλύτερος είναι ο ακριβέστερος στις επαναλήψεις, και όχι ο ταχύτερος!