Φέτος συμπληρώνονται 95 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας

και πάνω από 450 χρόνια από τη θεμελίωση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στα Βουρλά της Σμύρνης, γενέτειρας πολλών προσφύγων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Νέο Ψυχικό. Οι περισσότεροι από εμάς, γνωρίζουμε τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, μέσα από τα ιστορικά γεγονότα της στρατιωτικής εκστρατείας και της καταστροφής που ολοκλήρωσε τα σχεδόν 3 χρόνια αυτής της μάχης. Γνωρίζουμε το ρεμπέτικο, τις λογοτεχνικές σελίδες μέσα από τα κείμενα του Βενέζη και τις ιστορικές αναφορές των ιστορικών. Υπήρξε πράγματι ένας πολιτισμός που καταστράφηκε το ΄22 ή συνεχίζει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα; Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που έζησαν εκεί, ποιες οι ασχολίες, ποια η κουλτούρα τους; Και ακόμα… Πόσο σημαντική για τον «εδώ» πολιτισμό στάθηκε η έλευση των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων προσφύγων της Μικράς  Ασίας; Όλα αυτά και πολλά ακόμη, επιχειρεί να καλύψει το 2ο Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού, στο διήμερο των εκδηλώσεων (το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου) στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και προγραμματίστε την παρουσία σας σε αυτό. Ζούμε, δεν ξεχνάμε και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε γι΄αυτό το τόσο ιδιαίτερο κομμάτι του Ελληνισμού…  

  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 9/9 (Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου)

19:30 - Χαιρετισμοί – Σύντομες Ομιλίες

20:00 - Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ ‘ΣΜΥΡΝΗ: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922’  (Σενάριο-σκηνοθεσία: Μαρία Ηλιού)

Κυριακή 10/9 (Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου)

09:30 - Εορτή Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης & Μνημόσυνο Μικρασιατών

19:30 ( Πλατεία Αγίου Γεωργίου) - «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ»:  Ένα μουσικό σεργιάνι από την Ανατολή, έως τον τόπο που εγκαταστάθηκε τελικά και μετεξελίχτηκε το θέατρο σκιών.

 
Συμμετέχει : ο καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης 
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κωτσίνης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θεμιστοκλής Μακαντάσης

Διοργάνωση:

ΕΝΟΡΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΨΥΧΙΚΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»

Υπό την αιγίδα : του ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ, με την υποστήριξη του ΟΚΑΠΑ