Οκτωβρίου 16, 2018

Ξεκίνησε η Ενίσχυση Ευπαθών Κοινωνικών ομάδων

Από χθες Δευτέρα 15 Οκτωβρίου ξεκίνησε η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων…
Οκτωβρίου 15, 2018

Στην γιορτή της τσικουδιάς στο Ν.Ψυχικό!

Κάθε χρόνο την ίδια εποχή, πνεύματα και οινοπνεύματα γεμίζουν το…
Οκτωβρίου 11, 2018

3ο ΤΤ Ψυχικού: Ετοιμαστείτε, γιατί…. Έρχεται!

Το Ψυχικό θα γεμίσει ξανά από αυτές τις γοητευτικές «κυρίες»!…

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν γίνει πια αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. 

conferenc informatics

 

Δεν υπάρχει κανένα σπίτι, επάγγελμα, ή επιχείρηση, που να μη χρησιμοποιεί περισσότερους από έναν υπολογιστές, όπως desktop, laptop, έξυπνο τηλέφωνο, τάμπλετ, ακόμα και τηλεόραση (Smart TV).

Η κινητήριος δύναμη αυτής της ραγδαίας εξάπλωσης είναι αναμφίβολα το ίντερνετ που καθιστά εύκολη την πρόσβαση στη γνώση, την ειδησεογραφία, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ συγγενών ή φίλων οπουδήποτε και αν βρίσκονται στον κόσμο. Όσο όμως και αν φαίνεται αυτονόητη η χρήση υπολογιστών στους περισσότερους, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτίμησαν να πορευτούν με παραδοσιακές γνώσεις, χωρίς τη χρήση υπολογιστών και ο κύριος λόγος ήταν η άρνηση.

1

Αλλά με την πάροδο των χρόνων διαπίστωσαν πόσο χρήσιμος είναι ο υπολογιστής, που σχεδόν τείνει να γίνει απαραίτητος.
Δικαιολογημένα λοιπόν όλο και περισσότεροι άνθρωποι τρίτης ηλικίας αποφασίζουν να ασχοληθούν με τους υπολογιστές και κατ’ επέκταση απευθύνονται σε σχολές εκμάθησης, όπου φαίνονται και οι δυσκολίες.

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η σύλληψη νέων εννοιών, όπως τι είναι “αρχείο”, “φάκελος” και “πρόγραμμα”.
Μία εξίσου σημαντική δυσκολία αφορά τη δυνατότητα απομνημόνευσης για αυτά τα άτομα.
Επίσης, σε ένα τμήμα με ενήλικες υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια, καθώς προέρχονται από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους, ενώ δεν έχουν και την ίδια ικανότητα αφομοίωσης. Τέλος, επειδή δεν εξαρτάται η σταδιοδρομία τους από τη γνώση υπολογιστών, και σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, έρχεται πολλές φορές η απογοήτευση και τελικά η διακοπή παρακολούθησης μαθημάτων.

Προκειμένου να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες, ο εκπαιδευτής ενηλίκων,πρέπει πρωτίστως να επιδείξει άπλετη υπομονή. Όσον αφορά την αδυναμία κατανόησης νέων εννοιών, μπορεί να χρησιμοποιήσει παραλληλισμούς για να αντιστοιχίσει άυλες έννοιες με χειροπιαστά αντικείμενα, ώστε να γίνουν αντιληπτές. Σχετικά με τη μειωμένη ικανότητα απομνημόνευσης, η λύση είναι η επανάληψη, η μητέρα της μάθησης. Μάλιστα οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να παροτρύνονται να στέλνουν τις απορίες τους με email και ο εκπαιδευτής να είναι διατεθειμένος να τους υποστηρίξει έστω και από μακριά, έστω και μετά το πέρας των διαλέξεων. Απαραίτητη κρίνεται και η δυνατότητα για ενισχυτική διδασκαλία, δηλαδή εκτός από τις προβλεπόμενες ημέρες και ώρες, να υπάρχει και μία επιπλέον ημέρα με ελεύθερη προσέλευση, για όποιον έχει απορίες.

Τέλος, για το ζήτημα της ανομοιογένειας των συμμετεχόντων, ο εκπαιδευτής πρέπει να εξατομικεύει το μάθημα και να δίνει διαφορετικά παραδείγματα χρήσης του υπολογιστή, ανάλογα με το υπόβαθρο του συμμετέχοντα.

Είναι στην ευχέρεια του εκπαιδευτή να προσαρμόσει τον τρόπο διδασκαλίας ώστε να κάνει τον ψηφιακό κόσμο πιο προσιτό και να γεφυρωθεί το χάσμα γενεών.

Ο κ. Αναστάσης Λάπας είναι εκπαιδευτής ενηλίκων στο τμήμα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ