Ο F1 in Schools είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός τεχνολογίας στον κόσμο και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους απο 15 έως 18 ετών.

Φανταστείτε ένα υβρίδιο γνώσης, άμιλας και προσομοίωσης για το σχήμα των πραγμάτων που θα έρθουν!... 
STEM είναι το ακρωνύμιο για τα πεδία που αναφέρονται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά [Science, Technology, Engineering and Mathematics].


Οι μαθητές κάτω από αυστηρές προδιαγραφές, αναζητούν την βέλτιστη τεχνολογική λύση ώστε να δημιουργήσουν μία μικρογραφία αυτοκινήτου Formula 1 με τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις, το οποίο μάλιστα, διαγωνίζεται κανονικά σε πίστα ταχύτητας.

Παράλληλα, οι μαθητές αξιολογούνται στην δημιουργία σχεδιαστικού , μηχανολογικού και επιχειρησιακού portfolio, σε πλάνο marketing , σε προφορική παρουσίαση, στην κατασκευή site και παρουσίασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα και στο εκθεσιακό τους περίπτερο, το οποίο στήνεται κατά την διάρκεια των αγώνων αλλά και στην εξεύρεση χορηγών. 

Οι μαθητές αποκτούν γνώσεις Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, Marketing, σχεδιασμού και υλοποίησης Βusiness plan και μια σφαιρική αντίληψη για την έννοια της χορηγίας. 

Κυρίως, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά, στα πρότυπα των επαγγελματικών ομάδων της Formula 1, αναπτύσσοντας ικανότητες επικοινωνίας μεταξύ τους. 

Στο διαγωνισμό αυτό, οι μαθητές δουλεύουν σε ομάδες των 6-8 μελών, με καθορισμένες αρμοδιότητες και ρόλους ο καθένας. Με αυτό τον τρόπο, ενθαρρύνονται στην ενεργητική μάθηση , στην συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς από τον επιχειρηματικό χώρο.

Η ομάδα μας NewGen Tachytis, προέκυψε από την συνεργασία δύο σχολείων: του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης και της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής. Η ομάδα του Γενικού Λυκείου είναι πρώτη εθνική πρωταθλήτρια και η ομάδα της Ερασμείου Ελληνογερμανικής είναι η Τρίτη, στην γενική κατάταξη! Η ομάδα μας, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του 2017, τον Σεπτέμβριο στην Κουάλα Λαμπούρ της Μαλαισίας και είμαστε συγκλονισμένοι που το ταξίδι για την Μαλαισία έχει… ήδη αρχίσει!

Ακολουθεί μια μικρή συνέντευξη, για να μάθετε «από πρώτο χέρι» το κλίμα, τις ιδέες και το όραμα αυτών των παιδιών:

Ερώτηση: Έχοντας ήδη συμμετάσχει στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ποια είναι τα οφέλη που έχετε πάρει;

Κυριακή Πεσλή (αρχηγός)
Είναι ένας διαγωνισμός που αναπτύσσει προσωπικότητες και προάγει καινοτόμες ιδέες. Έχουμε ήδη αισθανθεί μία μικρή γεύση του αυριανού κόσμου και έχουμε αποκτήσει τα κατάλληλα εφόδια για να τον αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

Ερώτηση: Με τον όγκο των μαθημάτων του σχολείου και τις ώρες προετοιμασίας του διαγωνισμού, σας μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος;

Βασίλης Ζαχαρόπουλος- Σχεδίαση αυτοκινήτου
Η αλήθεια είναι ότι απαιτούνται πολλές ώρες προετοιμασίας. Ασχολούμαστε με τον διαγωνισμό εξαιτίας του πάθους μας για αυτόν. Είναι πολύ γλυκιά η ευχαρίστηση της αφιέρωσης χρόνου σε κάτι που σε εξελίσσει καθώς διασκεδάζεις. Ο χρόνος αυτό,ς όχι μόνο περνάει γρήγορα, αλλά και αποδοτικά. Φέτος απλά, δεν έχει καλοκαιρινές διακοπές…

Ερώτηση: Πως νιώθετε που αποτελεί η ομάδα σας πρότυπο μίμησης των νέων ;

Χρήστος Γκάγκας ( Κατασκευή αυτοκινήτου)
Το να κατορθώσεις ένα τόσο σπουδαίο επίτευγμα σε μία τόσο νεαρή ηλικία, σίγουρα σε γεμίζει με αίσθημα υπερηφάνειας για τον εαυτό σου. Εμείς οι νέοι απαιτείται να δημιουργήσουμε καινοτομίες, να εξελίξουμε την τεχνολογία και να δίνουμε το καλό παράδειγμα.

Ερώτηση: Τι σας οδήγησε σε αυτές τις πρωτιές και ποιο είναι το πλέον δυνατό σας σημείο;

Κυριακή Πεσλή (Αρχηγός )
Τρείς είναι οι λέξεις κλειδιά στην επίτευξη όσων ονειρεύεσαι: Αφοσίωση,Υπομονή και δουλειά. Και οι δύο ομάδες, κατακτήσαμε και τις τρεις έννοιες, για αυτό και πετύχαμε. Η διαφορετικότητα σε ικανότητες και στον τρόπο σκέψης κάθε μέλους, παράλληλα με την ομαδικότητα είναι το δυνατό σημείο της ομάδας.

Ερώτηση: Περιέγραψε μας το αυτοκίνητο. Τι το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Ανδρέας Θανασούλας- (Βοηθός σχεδίασης και κατασκευής αυτοκινήτου):
Το κύριο σώμα του αυτοκινήτου είναι κατασκευασμένο από πολυουρεθάνη. Σχεδιάζεται σε πρόγραμμα 3D σχεδίασης και κόβεται το σχήμα του σε CNC με μεγάλες ακρίβειες. Τρέχει 20 μέτρα στην ευθεία με μία αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα που τοποθετείται στο πίσω μέρος και διανύει την απόσταση αυτή σε 1 δευτερόλεπτο! Το αυτοκίνητο μας είναι ξεχωριστό γιατί έχει πολλές καινοτομίες, τόσο αεροδυναμικής όσο και υλικών.

Ερώτηση: Ποιο είναι το δυσκολότερο κομμάτι κατά την γνώμη σας;

Γιώργος Μολφετάς (Υπεύθυνος Marketing)
Δεν υπάρχει εύκολο κομμάτι… Όλα θέλουν σωστό προγραμματισμό, σωστές ενέργειες και χρόνο. Αυτή τη στιγμή, ένα δύσκολο κομμάτι που μας απασχολεί είναι η κατασκευή και η μεταφορά του εκθεσιακού περιπτέρου, λόγω υψηλού κόστους και του χρόνου που απαιτεί η μεταφορά.


Ερώτηση: ‘Έχετε προβλήματα στην συνεργασίας σας;

Διονύσης Βούλγαρης (Υπεύθυνος Μέσων κοινωνικής δικτύωσης)
Σε μία ομάδα πολλών ατόμων, το δυσκολότερο κομμάτι είναι η Επικοινωνία. Υπάρχουν αρκετές παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Παρόλα αυτά, η φιλία που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας, μας βοηθάει στο να ξεπερνάμε τις δύσκολες καταστάσεις.

Ερώτηση: Η περσινή παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα είναι η Infinite απότην Θεσσαλονίκη. Ποιος είναι ο δικός σας στόχος;

Βασίλης Μεσημέρης (Σχεδιαστής Γραφικών)
Η περσινή παγκόσμια πρωταθλήτρια στόχευε το απίθανο. Εμείς στοχεύουμε… το αδύνατο! Στόχος μας είναι: to repeat it. Δηλαδή: Να το επαναλάβουμε.

Ερώτηση: Γιατί κρίνονται αναγκαίοι οι χορηγοί;

Κυριακή Πεσλή (αρχηγός):
Η συμμετοχή έχει προϋπολογισμένο κόστος 30.000 ευρώ. Χωρίς την υποστήριξη από χορηγούς είναι αδύνατο το ταξίδι μας. Σκεφτείτε ότι προσπαθούν να πάνε παιδιά που καινοτομούν, ονειρεύονται, τολμούν, ελπίζουν. Άριστοι μαθητές, που παραδειγματίζουν τους υπόλοιπους, που αποτελούν αιτία να ονειρεύονται οι συνομήλικοι τους ανά την Ελλάδα.

Η όποια χρηματική βοήθεια είναι ένα ακόμα βήμα προς το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και ευχαριστούμε όλους όσους μας βοηθήσουν. Μπορούν να επικοινωνήσουν με το διευθυντή του δημοσίου Λυκείου Φιλοθέης στο τηλέφωνο του λυκείου 210 6845868 (όταν το σχολείο είναι ανοιχτό) ή στο τηλέφωνο 6977 294339. Η όποια χορηγία θα γίνει με μορφή δωρεάς σε δημόσιο φορέα.