ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

΄Ενας μαγικός διακόπτης, έκανε το μικρό του θαύμα το Σάββατο στην πλατεία ! 

Εχθές τρεις δήμοι με αυτόνομη πορεία και πριν από αυτούς, οι ομώνυμες κοινότητες, η Φιλοθέη, το Ψυχικό και το Νέο Ψυχικό, έγραψαν τη δική τους ιστορία ξεκινώντας από τους οικισμούς που δημιουργήθηκαν στις αρχές του 20ού αι.  Αύριο τι;

filothexhib 010 crop

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα… Ήταν τότε που μια άγονη και έρημη πλαγιά στα Τουρκοβούνια άρχισε να μεταμορφώνεται σε μια κηπούπολη που παραμένει μέχρι σήμερα πρότυπο ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

Όλη αυτή η πορεία… Από το μακρινό «τότε» μέχρι το κοντινό «σήμερα», παρουσιάζεται στην έκθεση που ανασκαλεύει μνήμες, ανασκαλεύει τον χρόνο και φέρνει στο φώς όλες τις φάσεις τις ιστορίας του αγαπημένου μας προαστίου. 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, το γεγονός ότι σε αυτή την δύσκολη πραγματικότητα, ο δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, στέκεται αρωγός και πρωτοστατεί στην υλοποίηση της έκθεσης, η οποία βασίζεται στην έρευνα του συλλέκτη Γιάννη Λ. Λάμπρου ο οποίος ανέσυρε σκορπισμένα κείμενα, έγγραφα, χάρτες, σχέδια και φωτογραφίες συνθέτοντας το πάζλ της Φιλοθέης στον 20ό αιώνα.

Η προσπάθεια του Γιάννη Λάμπρου, αγκαλιάστηκε από την αρχή από τον δήμαρχο Παντελή Ξυριδάκη, ο οποίος σε συνεργασία με την πρόεδρο του Ο.Κ.Α.Π.Α. Νέλλη Λάβδα και στην συνέχεια με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, ίδρυσαν το "Eiδικό ιστορικό αρχείο του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού".

filothexhib 037 crop
Αυτή η έκθεση είναι γεμάτη από εικόνες και ντοκουμέντα. Δύσκολα σε ένα δημοσιογραφικό κείμενο μπορεί να αποτυπωθεί η αξία της.
Γιαυτό αξίζει να την επισκεφθείτε και να ταξιδέψετε μέσα από τα εκθέματα στο χρόνο και την ιστορική πορεία της Φιλοθέης που πολύ πιθανόν να αντανακλά γιατί όχι ίσως και τη δική σας ιστορία ή της οικογένειάς σας!

H έκθεση πραγματοποιείται στο "Καρύδειο" και είναι ανοιχτή στο κοινό έως την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου. (Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη 17:00-19:00 και Τρίτη, Παρασκεύη 11:00-13:00).

filothexhib 055 crop

filothexhib 056 crop

filothexhib 065 crop

filothexhib 072 crop

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ, 9 Νοεμβρίου –8 Δεκεμβρίου 2017

Πως γίνεται μια συνέντευξη τύπου για έναν αγώνα δρόμου να είναι φορτισμένη συγκινησιακά;

Η αρχή έγινε πέρυσι. Το αποτέλεσμα από την παρουσία του κοινού στα μαθήματα ιστορίας ξεπέρασε ακόμα και αυτό που φαντάζονταν οι πλέον αισιόδοξοι. 

Από τη Ζάκυνθο στο Ψυχικό…

Κάθε ημέρα έχει την σημασία της για κάποιους ανθρώπους. Υπάρχουν όμως και ημέρες που η σημασία τους είναι κοινή για όλους!

Έχουν περάσει ήδη 5 χρόνια, από την πρώτη φορά που ξεκίνησαν τα Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Οικο­λογικό Πάρκο Νέου Ψυχικού...