Είναι από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες και όποιος έχει έναν γονιό ή έναν συγγενή του μεγάλης ηλικίας, καταλαβαίνει πολλά περισσότερα από αυτά που μπορεί να περιγράψει ένα κείμενο.

Η άνοια, oι διαταραχές της μνήμης και η νόσος Alzheimer είναι μέσα σε κάθε σπίτι και ο Δήμος μας στηρίζει μια δράση που εργάζεται εξαιρετικά μεθοδικά, εδώ και 3 χρόνια.

 Πρόκειται για τον Συμβουλευτικό Σταθμό της Νόσου Alzheimer & των Συναφών Διαταραχών, που λειτουργεί εστιάζοντας στο πρόβλημα και – φυσικά – στην βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους. Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες, έχουν όχι μόνο την απαραίτητη εμπειρία και την γνώση, αλλά στην επίσκεψή μας στον σταθμό, καταλάβαμε ότι διαθέτουν και κάτι ακόμα, ιδιαίτερα σπάνιο και χρήσιμο: ανθρωπιά, υπομονή και άπειρο χρόνο που διαθέτουν απλόχερα στα άτομα που βρίσκονταν παραταγμένα στο κοινό τραπέζι που γίνονται οι συναντήσεις αυτές.

3 720

Η Μάρω Τρέζου είναι Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας, υπεύθυνη για το σύνολο της λειτουργίας του σταθμού και δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη για τον βαθμό συμμετοχής αλλά και για την λειτουργία της ομάδας που περνάει στον τρίτο χρόνο λειτουργίας της:

«Χαίρομαι πολύ για δύο πράγματα… Το πρώτο, είναι ότι είμαστε ένας Δήμος που έχοντας εξασφαλίσει ισχυρή οικονομική ανεξαρτησία, μπορεί να λειτουργεί με δικούς του πόρους αυτόν τον σταθμό. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε εξετάσει 175 άτομα μέχρι σήμερα, ενώ 48 από αυτά παρακολουθούν την ομάδα και στις δύο δημοτικές κοινότητες που βρίσετε ταυτόχρονα ο σταθμός».

Η επιστημονική ομάδα αποτελείται από έναν ιατρό νευρολόγο, ψυχολόγο & κοινωνική λειτουργό και υποστηρίζει αρχικά την δωρεάν εξέταση του βαθμού λειτουργίας της μνήμης και – αμέσως μετά - την ένταξη των συμμετεχόντων στις ανάλογες ομάδες πρόληψης και δημιουργικής απασχόλησης.

Η συμμετοχή ήταν ξεκάθαρα σαφής… Τα άτομα με το πρόβλημα της άνοιας, συμμετείχαν με μια συγκινητική συγκέντρωση, έδειχναν πόσο πολύ τους αρέσει όλη αυτή η εργασία που γίνεται ομαδικά και το χαμόγελο τους ήταν πέρα για πέρα καθησυχαστικό για το ότι η θεραπεία βρίσκει τον στόχο της.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, σε συνεργασία με την «Εταιρεία Νόσου Αlzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών». Στον Σταθμό μπορούν να συμμετέχουν κάτοικοι που πάσχουν από άνοια, τα μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά και άτομα άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης.

alzheimers disease and cannabis oil 720

Πότε γίνονται οι συναντήσεις : Πρωινές ώρες, στην Λέσχη Δημιουργικής Ωριμότητας στο Νέο Ψυχικό (Ρήγα Φεραίου 38) και στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλοθέης (Καλλιγά 31 & Ρενιέρη)

Για ραντεβού, μπορείτε να καλέσετε στην Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού: 213 201 4656, 213 201 4641 & 213 201 4650