Ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού και οι «Γιατροί της καρδιάς μας» του Metropolitan General.

Κεντρικό θέμα της: η πρόληψη ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, οι ασθένειες του μαστού και η παχυσαρκία. Ένα θέμα, πολλές χρήσιμες πληροφορίες και άλλη μια πραγματικότητα που αρχικά οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με την γνώση.

Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα πρόληψης, ενημέρωσης αλλά και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πράγμα που – ίσως – ελάχιστοι γνωρίζουν. Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού και οι «Γιατροί της καρδιάς μας» του Metropolitan General διοργάνωσαν στο Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο την ενημερωτική εκδήλωση  για την πρόληψη ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, οι ασθένειες του μαστού και η παχυσαρκία. Πρόκειται για ασθένειες που απειλούν καθημερινά τις σύγχρονες κοινωνίες και η αντιμετώπισή τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με το Σύστημα Υγείας της χώρας μας να νοσεί  λόγω των υπερβολικών περικοπών στις δαπάνες.

metropolitan general 182 720

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης έλυσε κάθε απορία που αφορά στην εμπλοκή της Τοπικής αυτοδιοίκησης με ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι της καθημερινότητας, όπως αυτό της υγείας στον Δήμο: «Για εμάς η επένδυση στην υγεία αποτελεί σημαντική πολιτική επιλογή. Είναι επιλογή που εκφράστηκε με την ενεργό συμμετοχή μας στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής της Υγείας, αλλά και στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Υγιών Πόλεων. Επιλογή που εκφράζεται καθημερινά, μέσα από ένα σύνολο από πρωτοβουλίες, δράσεις και υπηρεσίες προς τους πολίτες.

 • Διατηρούμε ένα πλέγμα δημοτικών δομών υγείας. Με Δημοτικά Ιατρεία τα οποία στελεχώνονται από εθελοντές ιατρούς και άλλους επιστήμονες από το χώρο της υγείας.
 • Συνεργαζόμαστε με ένα πλήθος φορέων, όπως είναι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, αλλά και πολλά από τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.
 • Διοργανώνουμε συστηματικά ομιλίες, διαλέξεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις για θέματα υγείας, που απευθύνονται σε πολίτες κάθε ηλικίας. Και που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με έμπειρους, διακεκριμένους επιστήμονες.
 • Υλοποιούμε, επίσης, εσωτερικές δράσεις, για το προσωπικό του Δήμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, για την εκπαίδευση των εργαζομένων στην τεχνική της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

Για εμάς, η προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας, είναι αλληλένδετη με την πολιτική μας σε μια σειρά από άλλους τομείς, όπως είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η διαφύλαξη των χώρων πρασίνου και αναψυχής και βεβαίως η εξασφάλιση ποιοτικών δομών και ευκαιριών άθλησης, για όλες τις ηλικίες».

Όμως, πέρα από το να καλύπτει τα κενά της πολιτείας, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού στοχεύει ακόμα πιο ψηλά, καταφέρνοντας: 

 • Να συμβαδίζει με τις εξελίξεις και τα νεότερα συμπεράσματα της επιστήμης
 • Να προτείνει νέους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης σύγχρονων κινδύνων
 • Να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας των πολιτών
 • Να βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης, σε κάθε ηλικία

Πεποίθησή της Δημοτικής Αρχής ήταν πάντοτε αλλά και παραμένει: η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη. Είναι ο θεσμός που μπορεί να αφουγκράζεται καθημερινά τις ανάγκες και τις ανησυχίες του.

Μπορεί λοιπόν, και οφείλει να δίνει το «παρών» και στα θέματα προστασίας της υγείας, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και δυνατότητα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

metropolitan general 215 720

Σειρά είχαν οι ομιλητές και καταξιωμένοι επιστήμονες Στέφανος Φούσας, Γιώργος Θεοδωράκης και Σάββας Τουμανίδης, που ενημέρωσαν το κοινό  για τους παράγοντες κινδύνου ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, οι ασθένειες του μαστού και η παχυσαρκία και έδωσαν πολύτιμες  πληροφορίες για τον τρόπο προστασίας και θωράκισης της καρδιάς.  

metropolitan general 254 720

metropolitan general 258 720

metropolitan general 260 720

metropolitan general 241 720

Ανάμεσα στους ομιλητές  ήταν και η κυρία Νατάσα Παζαϊτη που μίλησε για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στον καρκίνο του μαστού.

Σε όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση, προσφέρθηκε δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος στο Metropolitan General, με ειδικές προνομιακές τιμές για τα επείγοντα και χρόνια περιστατικά.
Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν οι Διευθυντές / Καθηγητές Στέφανος Φούσας, Γιώργος Θεοδωράκης και Σάββας Τουμανίδης.

Τα θέματα, πολλά, καίρια και ουσιαστικά, κάλυψαν κάθε περίπτωση και έλυσαν κάθε απορία που είχε το κοινό. Για να τα δούμε πιο αναλυτικά, διαβάστε τους τίτλους των θεμάτων που κάλυψε η εκδήλωση:

 • Αιφνίδιος θάνατος: μπορεί να προληφθεί;
 • Προαθλητικός έλεγχος
 • Παχυσαρκία και καρκίνος του μαστού.
 • Παχυσαρκία: χειρουργική νόσος;
 • Ερωτήσεις για τις αρρυθμίες.
 • Μύθοι και αλήθειες στην υπέρταση.
 • Ερωτήσεις για την υπέρταση.
 • Οι Βαλβιδοπάθειες.
 • Ο ρόλος του καρδιοχειρουργού.
 • Πως θα αποφύγουμε το έμφραγμα και το εγκεφαλικό;

Στην εκδήλωση, εκτός από τον Δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελή Ξυριδάκη, παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής προστασίας, υγείας και αλληλεγγύης Μάρω Τρέζου που απεύθυνε χαιρετισμό, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και ανακύκλωσης Βύρων Σαμαρόπουλος και η Αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ, Σόφη Ζαφρακοπουλου. Μαζί τους και ο  Γενικός Διευθυντής του Metropolitan General, Σπύρος Κοτρώτσιος.

metropolitan general 213 720

metropolitan general 165 720

metropolitan general 128 720

metropolitan general 142 720

metropolitan general 285 720

metropolitan general 282 720