ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΥΝΟΥΠΟΚΤΟΝΙΑΣ  

Το φετινό Καλοκαίρι, είχε πολλές διαφορές από το προηγούμενο. Μια από αυτές, οι… επιδρομές των ενοχλητικών κουνουπιών που φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο!

Ενημερωθείτε για όλα όσα προγραμματίσαμε σαν Δήμος, για όσα κάναμε αλλά και για όσα εξακολουθούμε να κάνουμε μέχρι τον Οκτώβριο! Δείτε όμως και τι μπορείτε να κάνετε κι΄εσείς, γιατί οι ζέστη και η υγρασία… κάνουν τα κουνούπια ανίκητα. Αλλά όχι εδώ!...

Η αυξημένη ενόχληση που παρατηρήθηκε το φετινό καλοκαίρι, είναι επακόλουθο των ασυνήθιστων για την εποχή βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας. Αποτέλεσμα; Η δημιουργία πολλαπλών σημείων συγκέντρωσης νερού που λειτουργούν σαν εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών.

Έτσι, στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, συνεχίζουμε τις δράσεις κουνουποκτονίας στο σύνολο των καταγεγραμμένων εστιών αναπαραγωγής τους, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που ξεκίνησε τον Απρίλιο και θα ολοκληρωθεί τέλος Οκτωβρίου.

mosquito 1 720x320

Τι κάναμε μέχρι σήμερα

Εβδομαδιαίες εφαρμογές προνυμφοκτονίας κατά μήκος του ρέματος της Φιλοθέης και –φυσικά - μόνο με εγκεκριμένα οικολογικά σκευάσματα.

Παράλληλα, ελέγχεται το σύνολο των φρεατίων όμβριων υδάτων του δήμου και κάθε 20 ημέρες ψεκάζονται όσα φρεάτια κατακρατούν νερά.

Τέλος, σε χώρους πρασίνου και μαζικής συγκέντρωσης δημοτών (πάρκα, παιδικές χάρες κ.α.) έχουν καταγραφεί όλες οι πιθανές εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών και τα διαχειριζόμαστε με σκευάσματα εγκεκριμένα και φιλικά προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

 

Πως επικοινωνήσαμε με τους δημότες

Ο Δήμος - σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία - μοίρασε φυλλάδια και αφίσες, στους κατοίκους, στα σχολεία και στα δημοτικά κτίρια, με στόχο την ενημέρωση των δημοτών ως προς τις ενέργειες που πραγματοποιούνται για την καταπολέμηση των κουνουπιών, αλλά και ως προς τους τρόπους μείωσης των πιθανών εστιών αναπαραγωγής σε ιδιωτικούς χώρους.

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ 1 800 x 579

ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ 2 800 x 579

 

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΣΧΟΛΕΙΑ 1 800 x1104

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΣΧΟΛΕΙΑ 2 800 x 552

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΣΧΟΛΕΙΑ 3 800 x 1104

Μέλημα του Δήμου είναι η εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής που βρίσκονται στους χώρους ευθύνης του και η ενημέρωση των δημοτών για την διαχείριση των εστιών στους ιδιωτικούς χώρους. Η μείωση, του συνολικού πληθυσμού κουνουπιών, είναι πολύ μεγάλης υγειονομικής σημασίας, ιδιαίτερα μετά από τα πολλαπλά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που καταγράφηκαν στην της Περιφέρεια Αττικής.

Τι είναι ο «ιός του Δυτικού Νείλου;

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πουλιά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη κουνουπιών είναι  το στάσιμο νερό.

ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟ ΝΕΡΟ !

Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν έχουν μεγαλώσει στη δική μας αυλή, στον κήπο ή τη βεράντα μας. Για να μειώσουμε τον αριθμό τους θα πρέπει  να γνωρίζουμε  τα σημεία που μπορούν να γεννούν τα αυγά τους  και να μεγαλώνει η προνύμφη τους.

Συνίσταται τακτικός ψεκασμός στους κήπους και τις πισίνες των κατοικιών.

mosquito 3 720 x320

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 • Φυλάξτε γυρισμένα ανάποδα τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιείτε (κουβάδες, λεκάνες,κ.ά.) ή διατηρήστε τα καλυμμένα.
 • Αντικαταστήστε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
 • Καλύψτε τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων με σήτες.
 • Καθαρίστε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής.
 • Ανανεώστε και καθαρίστε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα).
 • Καλύψτε ή απομακρύνετε τα παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.
 • Απομακρύνετε το νερό από τα πιατάκια στις γλάστρες, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
 • Καλύψτε τις μπαγκαζιέρες , τις βάρκες και τις δεξαμενές, ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.
 • Αν υπάρχει πισίνα : καλό είναι να βάζετε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο εξαερισμού, ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.
 • Καλύψτε όπου υπάρχει στάσιμο νερό που δεν μπορεί να απομακρυνθεί (π.χ. δεξαμενών, πηγαδιών, κοντέινερ, βαρελιών), ή κάντε χρήση εγκεκριμένου προνυμφοκτόνου εάν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ή η κάλυψη της συλλογής (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος και από εξειδικευμένο προσωπικό).
 • Προσπαθήστε τέλος, να διατηρήσετε την αυλή σας καθαρή, απομακρύνοντας όλα τα σκουπίδια.