Υπάρχουν εκδηλώσεις που – πολλές φορές – τις ονομάζουμε «επιτυχημένες» χωρίς όμως να ρωτήσουμε και τους θεατές της. Χωρίς, με άλλα λόγια, να αφουγκραστούμε την αποδοχή τους. Η εκδήλωση που θα διαβάσετε στις γραμμές που ακολουθούν, δεν ανήκε σε αυτή την κατηγορία.

Γιατί από το πρώτο κι΄όλας λεπτό μετά την έναρξή της, η αποδοχή που είχε κάθε λέξη, κάθε φράση και κάθε πληροφορία, ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων όσοι την παρακολουθούσαν.

 Με μέθοδο, ανθρωπιά και γνώση, η εκδήλωση μίλησε κυριολεκτικά για όλα όσα πρέπει να ξέρει ο καθένας μας για την συγκεκριμένη ασθένεια. Μια ασθένεια που θα ήταν ίσως όπως οι άλλες, αν δεν είχε πίσω της την φήμη ότι είναι ανίατη. Μύθος ή πραγματικότητα. Μπορούμε να τον αποφύγουμε; Μπορούμε να τον διαγνώσουμε στα πρώτα του στάδια; Υπάρχει προδιάθεση, φταίει ο σύγχρονος τρόπος ζωής; Όλα τα προϋπάρχοντα ερωτήματα απαντήθηκαν μαζί με όλες οι ερωτήσεις που ακολούθησαν. Δύσκολο να πεί κανείς αν η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν χρήσιμη ή ήταν αναγκαία. Προφανέστατα ήταν αυτά και πολλά ακόμη. Η εισαγωγική ομιλία της Αντιδημάρχου Δημοτικής Διακυβέρνησης, κας Νατάσσας Αγγελάκη, ήταν κατατοπιστική για την συνέχεια που θα ακολουθούσε, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας κ.Ευάγγελο Φιλόπουλο να κάνει ένα εξαιρετικό «μάθημα» που παρουσίασε τα πάντα!

DSC 0127 720

DSC 0126 720

Κατανοητός, με χιούμορ και απέραντη υπομονή, απάντησε σε όλα, ξεπερνώντας ευχάριστα τον προσχεδιασμένο χρόνο της παρουσίασης, μιας και οι ερωτήσεις ακολουθούσαν η μια την άλλη. Παρούσα στην εκδήλωση, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον Δήμαρχο Παντελή Ξυριδάκη να παρουσιάζει με την σειρά του μια σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, σχετικά:  

«… Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Εταιρείας, τον κ. Φιλόπουλο, αλλά και τους συντοπίτες μας εθελοντές, που ανέλαβαν την πρωτοβουλία μέσα από αυτή την ενέργεια, να στείλουν και στην τοπική μας κοινωνία το θετικό μήνυμα: ότι μπορούμε, με σωστή πρόληψη κι ενημέρωση, να νικήσουμε τον καρκίνο, τη σύγχρονη μάστιγα της εποχής μας».

Σαφέστατος και γνώστης της δυναμικής που οφείλει και μπορεί να διεκδικήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα συγκεκριμένα θέματα, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σας διαβεβαιώνω ότι ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, το δύσκολο έργο σας. Είναι υποχρέωση, αλλά και ευθύνη μας ταυτόχρονα. Γιατί καλείστε με το πλεόνασμα εθελοντικής προσφοράς, ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης που διαθέτουν οι εθελοντές σας, να καλύψετε τα κενά του Κράτους στον τομέα της ενημέρωσης , της πρόληψης αλλά και της στήριξης των ασθενών με καρκίνο. Γιατί οφείλουμε να στηρίζουμε κάθε ανάλογη πρωτοβουλία, είτε αυτή προέρχεται από το Κράτος, είτε από τον ιδιωτικό τομέα, σαν Δήμος που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Υγειών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας».

DSC 0131 720

Σχετικά με το ουσιαστικό περιεχόμενο αυτής της υποστήριξης, μάθαμε όλες τις κινήσεις που γίνονται ήδη ή θα γίνουν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

(…) « Όλοι γνωρίζουν το σημαντικό έργο που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Το έργο αυτό, υποστηρίζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Πρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφιώνπου απευθύνεται σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες από 40 έως και 70 ετών , σε 50 Δήμους της χώρας. Ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος,σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, κι αποτελεί υπόδειγμα πετυχημένης συνεργασίας».

Ήταν μια εκδήλωση που πήρε όχι μόνο θετικό πρόσημο, αλλά άνοιξε έναν δρόμο ελπίδας, και φυσικά δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς την αίσθηση της χαράς μέσα από την μουσική. Πιάνο, δύο φωνές και αποσπάσματα από γνωστά κλασικά musical, έριξαν την αυλαία αρκετή ώρα μετά την δύση του ήλιου. Έξω, είχε πέσει το σκοτάδι και μια ελαφριά Ανοιξιάτικη δροσιά. Μέσα, το φώς της ελπίδας, ήταν έντονο…

 

DSC 0141 720

DSC 0155 720

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης και η Σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Σίσσυ Παυλοπούλου. Μαζί τους, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Αλεξοπούλου, η Αντιδήμαρχος Θεμάτων Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας, Υγείας & Αθλητισμού Μάρω Τρέζου, η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Διακυβέρνησης Νατάσσα Αγγελάκη που είχε και την ευθύνη της αρχικής παρουσίασης, ο Αντιδήμαρχος Θεμάτων Πρασίνου Άλκης Γάτος και η Αντιδήμαρχος Θεμάτων Καθαριότητας, Αικατερίνη Πετρίτση – Μουράντ. Επίσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σόφη Ζαφρακοπούλου, Γεράσιμος-Αλέξανδρος Μαζαράκης, Έλση Δημουλά, Νίκος Ζερβός, Ελένη Χαρλαύτη και η Γραμματέας Σχέσεων, Κοινωνίας - Κόμματος Ν.Δ., Ζωή Ράπτη, η Πρόεδρος της Μορφωτικής Λέσχης Φιλοθέης Λένα Δρομάζου, η Πρόεδρος της Παναθηναικής Ένωσης Βίκυ Παπαϊωάννου, η Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Έφη Προκοπάκη και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος.