Είναι γνωστή η παροιμία «Των φρονίμων τα παιδιά, πρίν πεινάσουν μαγειρεύουν»!...

Γι΄αυτό και φέτος – όπως κάθε χρόνο - ξεκινήσαμε έγκαιρα την… μάχη μας με τα κουνούπια. Ο Δήμος Φιλοθέης –Ψυχικού άρχισε την Παρασκευή 30 Μαρτίου, τις εβδομαδιαίες εφαρμογές προνυμφοκτονίας, με εγκεκριμένα σκευάσματα σε όλο το μήκος του ρέματος της Φιλοθέης, που θεωρείται βασική εστία της αναπαραγωγής των κουνουπιών. Η επόμενη εφαρμογή, είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη του Πάσχα και έπεται συνέχεια...

Από τα μέσα Απριλίου - και κάθε 20 ημέρες – θα ελέγχεται η περιεκτικότητα σε στάσιμο νερό, στα 1.342 φρεάτια του Δήμου μας και θα γίνεται προνυμφοκτονία σε όσα από αυτά καταγράφονται με νερό.

kounoupoktonia 1

Επίσης, σε κρίσιμα σημεία πρασίνου, όπως είναι οι παιδικές χαρές, τα σιντριβάνια και οι πλατείες, θα καταγράφονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όλες οι πιθανές εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών και θα αντιμετωπίζονται αμέσως, με την μέθοδο της προνυμφοκτονίας.

Από τις αρχές Μαΐου, όταν ο πληθυσμός του κουνουπιού ‘’τίγρης’’ αρχίζει και αυξάνεται σημαντικά, θα διανέμονται από τον Δήμο ενημερωτικά φυλλάδια στους Δημότες, με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και τους τρόπους αντιμετώπισης των κουνουπιών και ειδικότερα του συγκεκριμένου είδους.

Τα φυλλάδια ενημέρωσης, μπορείτε να τα προμηθεύεστε : από τα Δημοτικά καταστήματα, τα ΚΕΠ του Δήμου και από το Εκπαιδευτικό Οικολογικό Πάρκο του Νέου Ψυχικού.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση και επιτόπιος έλεγχος για να βρεθούν οι εστίες αναπαραγωγής σε 1.000 οικοδομικά κτήρια συνολικά, σε προεπιλεγμένες περιοχές του Δήμου μας.

kounoupoktonia 2

Δείτε μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε, για ένα… ανέφελο Καλοκαίρι με όσο το δυνατόν λιγότερα ενοχλητικά τσιμπήματα

Πώς να αποφύγετε τα κουνούπια στο σπίτι

Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν έχουν μεγαλώσει στη δική μας αυλή, στον κήπο ή τη βεράντα μας. Για να μειώσουμε λοιπόν τον αριθμό τους, θα πρέπει  να γνωρίζουμε τα σημεία που γεννούν τα αυγά τους και μεγαλώνει η προνύμφη τους.

Ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη κουνουπιών είναι  το στάσιμο νερό! ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟ ΝΕΡΟ!

 • Φυλάξτε γυρισμένα ανάποδα τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιείτε (κουβάδες, λεκάνες,κ.ά.) ή διατηρήστε τα καλυμμένα.
 • Αντικαταστήστε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
 • Καλύψτε τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων με σήτες.
 • Καθαρίστε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής.
 • Ανανεώστε και καθαρίστε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα).
 • Καλύψτε ή απομακρύνετε τα παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.
 • Απομακρύνετε το νερό από τα πιατάκια στις γλάστρες, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
 • Καλύψτε τις μπαγκαζιέρες , τις βάρκες και τις δεξαμενές, ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.
 • Αν υπάρχει πισίνα : καλό είναι να βάζετε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο εξαερισμού, ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.
 • Καλύψτε όπου υπάρχει στάσιμο νερό που δεν μπορεί να απομακρυνθεί (π.χ. δεξαμενών, πηγαδιών, κοντέινερ, βαρελιών), ή κάντε χρήση εγκεκριμένου προνυμφοκτόνου εάν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ή η κάλυψη της συλλογής (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος και από εξειδικευμένο προσωπικό).
 • Προσπαθήστε τέλος, να διατηρήσετε την αυλή σας καθαρή, απομακρύνοντας όλα τα σκουπίδια.

 

της Κατερίνας Πετρίτση – Μουράντ

Αντιδημάρχου Καθαριότητας