Διάσκεψη Δημάρχων και Αιρετών με θέμα «Η σημασία του Προφίλ Υγείας του Π.Ο.Υ. για μια σύγχρονη πόλη»

 «Οι Δήμοι πρωτοπορούν θέτοντας την Υγεία στο επίκεντρο της πολιτικής τους με καταγραφή των πραγματικών αναγκών της περιοχής τους»

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 34 Δήμους της χώρας. έγινε στο Δήμο Ηρακλείου της Αττικής η διάσκεψη Δημάρχων και Αιρετών, με θέμα τη σημασία του Προφίλ Υγείας του Π.Ο.Υ για μια σύγχρονη πόλη.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος χαιρέτησε την εκδήλωση αναφέροντας: «Η προαγωγή της δημόσιας υγείας σε τοπικό επίπεδο, περνά ξεκάθαρα από την αναβάθμιση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και από την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Από κάτω προς τα πάνω. Στην  κατεύθυνση αυτή, ως φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ως μέλη του Δικτύου, οφείλουμε να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο την συνεργασία και τις συνέργειες με το ευρύτερο δημόσιο, ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα, τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, την ακαδημαϊκή κοινότητα, με τους εθελοντές, με τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Αυτή η αλληλεπίδραση, οφείλει να είναι ο κοινός μας στόχος, ο συνεκτικός δεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Κεντρικό Κράτος, ο ρόλος του Δικτύου μας. Με ακόμη πιο αποφασιστικά και γρήγορα βήματα μπορούμε να πετύχουμε ακόμη πιο πολλά». Σειρά είχε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου και της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση σημειώνοντας : «Στη μακροχρόνια πορεία του Δικτύου, έχουμε ενταχθεί στον Π.Ο.Υ. για να έχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία, να εναρμονίσουμε την πολιτική μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, να μετέχουμε στη λήψη αποφάσεων και στην χάραξη πολιτικής για την υγεία, όπως έγινε πρόσφατα με την Σύνοδο των Δημάρχων στην Κοπεγχάγη. Όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν αποδέκτες τους πολίτες μας και τις πόλεις μας και εν τέλει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Η Υγεία βρίσκεται πλέον στην καρδιά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, είναι μεγάλα και γρήγορα».
ygeia 2 720x320Σημαντική ήταν και η εισήγηση του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΔΔΥΠΠΥ, Καθηγητή Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γιάννη Τούντα για τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού και το σχεδιασμό Πολιτικής Υγείας και βιώσιμης ανάπτυξης στο Δήμο. Τόνισε την ανάγκη καταγραφής της υγείας του τοπικού πληθυσμού και των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, καθώς και του τρόπου ζωής που την επηρεάζουν, προκειμένου ο κάθε Δήμος να μπορεί να σχεδιάζει τεκμηριωμένα τις πολιτικές και τις υπηρεσίες υγείας για τους δημότες του.

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που προχώρησε στη σύνταξη του προφίλ της πόλης. Ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης στην ομιλία του, τόνισε την χρησιμότητα της επιστημονικής τεκμηρίωσης ως εργαλείο για τον σχεδιασμό και την χάραξη πολιτικής. Σε έναν «Καλλικρατικό» δήμο, ήταν αναγκαία η ανάδειξη και η αποτύπωση όλων των στοιχείων που αναδεικνύουν την πραγματική κατάσταση στην πόλη σε όλους τους τομείς, πράγμα που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον σωστό σχεδιασμό της πολιτικής που χαρακτηρίζει μια «Υγιή Πόλη».

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρόνοιας του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού Στάθης Ρεστέμης, ανάδειξε το Προφίλ της Πόλης ως βασικό εργαλείο για την προαγωγή της υγείας των πολιτών και την κοινωνική προστασία, είναι η καταγραφή των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία, η κατάσταση της υγείας του πληθυσμού τους, οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς και τέλος δικές τους επισημάνσεις και προτάσεις για την βελτίωση της ζωής τους.

Τη συζήτηση συντόνισε η Μαίρη Καραμπέτσου. Οι Ομιλητές: Γιώργος Πατούλης Πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ & ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Νίκος Μπάμπαλος Δήμαρχος Ηρακλείου, Ιωάννης Τούντας Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΔΔΥΠΠΥ, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Νταίζη Παπαθανασοπούλου Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο ΕΔΔΥΠΠΥ, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, Παντελής Ξυριδάκης Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, Μιχάλης Αγγελόπουλος Δήμαρχος Σάμου, Γιώργος Οικονομίδης Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας & Υγείας Δήμου Ηρακλείου, Ευστάθιος Ρεστέμης Προϊστάμενος Δ/νσης, Κοινωνικής Προστασίας.. Από το Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Νέλλη Λάβδα και η Αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ Σ. Ζαφρακοπούλου.