healthy city

12o Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων 8-9 Ιουλίου 2016, Συνεδριακό Κέντρο Μήλου

Το Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας ΟΤΑ δημιουργήθηκε πριν από χρόνια για να προωθήσει στην Ελλάδα τη φιλοσοφία και τις πολιτικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ και δηλώνει παρών σε κάθε ετήσιο συνέδριο με θέσεις και προτάσεις.Εκτός από τις ετήσιες συνελεύσεις είναι καθημερινά ενεργός και συμμετέχει στις ομάδες εργασίας και στο επιστημονικό συμβούλιο.

Η αναγνώριση των προσπαθειών της πόλης μας για να είναι μια «Υγιής Πόλη» σύμφωνα με τις επιταγές του ΠΟΥ, ήρθε τον Οκτώβριο του 2015 όταν ο Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού, πιστοποιήθηκε ως project city στο European Healthy Cities Network και έκτοτε μετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου.

14

Το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Μήλου και το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνον.

Στη Μήλο, πριν την έναρξη του Συνεδρίου προηγήθηκε η τριμηνιαία τακτική συνάντηση εργασίας κατά την οποία ο κοινωνικός λειτουργός Ευστάθιος Ρεστέμης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το θέμα:«Συμβουλευτικός Σταθμός νόσου Αλτσχάιμερ Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών Αθηνών».

Οι παρουσιάσεις ήταν πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ηράκλειο της Κρήτης και από τους Αγίους Αναργύρους μέχρι τα Άγραφα, Δήμαρχοι, αιρετοί, δημόσιοι υπάλληλοι, εξωτερικοί συνεργάτες και σύμβουλοι μας έδειξαν πρακτικές και δρόμους για ένα καλύτερο αύριο.

Μεταξύ αυτών η Managing Director e-Health Forum Λίνα Νικολοπούλου, μας μίλησε για την τεχνολογία στην υπηρεσία της Υγείας και για την εύκολη και προσιτή εφαρμογή του e-Health.

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ είχε οργανώσει ένα στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Ανακύκλωση-Περιβάλλον-Υγεία». Θέματα όπως η Θερμική Νησίδα των Πόλεων, τα Αιωρούμενα Μικροσωματίδια και η Ανακύκλωση και η Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, απασχολούν εδώ και χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί οριστική λύση που θα βελτιώσει το περιβάλλον και θα βοηθήσει την υγεία των πολιτών. Η συζήτηση έκλεισε με την εντυπωσιακή τοποθέτηση του Καθηγητή Δυναμικής - Τεκτονικής Ευθύμιου Λέκκα ο οποίος αναφέρθηκε στις «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Κρίσεων & Καταστροφών».

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των Δημάρχων Αχαρνών, Αρταίων, Ορεστιάδος και Παρανεστίου και κατόπιν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΕΔΔΥΠΠΥ κήρυξε την επίσημη έναρξη του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου.

Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ενώ μεταφέρθηκε ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη.

Αμέσως μετά την έναρξη, στο 1ο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «Υγιείς και Ανθεκτικές Κοινότητες», είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το «Προφίλ Υγείας του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού».

Η ομιλήτρια κα Νέλλη Λάβδα, φιλόλογος, Δημοτική Σύμβουλος Δ.Φ-Ψ και 12 Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού μέλος του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ αφού τόνισε ότι η παρουσία του Δήμου στο Συνέδριο είναι σήμερα ενισχυμένη από την παρουσία των Αντιδημάρχων Κατερίνας Πετρίτση - Μουράντ, Βύρωνα Σαμαρόπουλου, του μέλους της μειοψηφίας και πρώην Δημάρχου Νέου Ψυχικού Παντελή Χαροκόπου, του υπηρεσιακού παράγοντα Στάθη Ρεστέμη καθώς και του εκλεκτού συμπολίτη μας Χαρ. Μπονάτσου, συνέχισε:

«...Εδώ στη Μήλο, με την παρουσία όλων μας στο 12ο Συνέδριο, δηλώνουμε έμπρακτα αφενός το ενδιαφέρον μας για την πόλη μας και αφετέρου την εμπιστοσύνη μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση... η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται κοντά στον πολίτη, γνωρίζει το ονοματεπώνυμό του, τα προβλήματά του και εργάζεται για να βρει τις λύσεις ...»

Κατόπιν, παρουσίασε το «Προφίλ της Πόλης» που θα είναι ο οδηγός βάσει του οποίου η Δημοτική Αρχή του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού, θα χαράξει την πολιτική για το μέλλον της Πόλης μας. Η μελέτη του «Προφίλ» ανατέθηκε στο ΕΔΔΥΠΠΥ για την ολοκλήρωση της μελέτης ευχαρίστησε την αγαπητή συνεργάτη Νταίζη Παπαθανασοπούλου, και τον Πρόεδρο του ΙΚΠΥ Γιάννη Τούντα.

Στη συνέχεια ο ομότιμος Καθηγητής ΕΣΔΥ Ιωάννης Κυριόπουλος,καθήλωσε το κοινό σε μια διάλεξη στην οποία ευφυώς συνδύασε «Το Μήλιον δίλημμα με την υπέρβασή του στην υγεία και την ιατρική περίθαλψη»

Μετά και την ομιλία της Δημ. Συμβούλου και Υπεύθυνης Τομέα Πολιτισμού ΕΔΔΥΠΠΥ κ.Μαρίνας Σταυράκη-Πατούλη, απηύθυναν χαιρετισμούς οι Γεράσιμος Δαμουλάκης, Δήμαρχος Μήλου, Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ & ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου Παναγιώτης Κουρουμπλής , Υπουργός Εσωτερικών& Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Χριστιάνα Καλογήρου, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Την επομένη ημέρα οι ομιλητές ανάπτυξαν τις δράσεις για την πρόληψη και την αγωγή Υγείας, τα ΚΕΠ Υγείας, το νέο πρόγραμμα που γίνεται θεσμός και τέλος για την Υγιή και Ενεργό Γήρανση. Στο τελευταίο και τιμητικό στρογγυλό τραπέζι η Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Φιλοθέης -Ψυχικού κα Νέλλη Λάβδα, διάβασε το λόγο του Δημάρχου Παντελή Ξυριδάκη ο οποίος αναφέρθηκε στη νέα προσέγγιση της 3ης ηλικίας καθώς και τις καινοτόμες πρακτικές της Δημοτικής Αρχής. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «... για εμάς δεν δίδεται μόνον ο λόγος στον πολίτη, αλλά ενθαρρύνεται και η πραγματοποίηση του σχεδιασμού και των προγραμμάτων που επιθυμούν τα άτομα που σχηματίζουν ομάδα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα που τους ενώνουν..., για τον λόγο αυτό, ενισχύουμε οικονομικά φορείς, συλλόγους και ομίλους που δραστηριοποιούνται εντός του δήμου...»

Το συνέδριο έληξε με το λόγο του Προέδρου Γιώργου Πατούλη ο οποίος ευχαρίστησε τους συνεργάτες και τους χορηγούς του Συνεδρίου ιδιαιτέρως την ΕΛΠΕΝ και την ΙMΕRYS. Κατόπιν ο Δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης προσκάλεσε τους συνέδρους να παρακολουθήσουν την εναρκτήρια παράσταση του θεάτρου που στήθηκε επάνω στα ερείπια του αρχαίου θεάτρου της Μήλου. Πράγματι, μετά το πέρας του πυκνού και επιτυχημένου αυτού Συνεδρίου, μεταβήκαμε στο Αρχαίο Θέατρο της Μήλου όπου μετά τους χαιρετισμούς από τις αρχές του τόπου και την ενδιαφέρουσα παρουσίαση από την επικεφαλής αρχαιολόγο παρακολουθήσαμε μιαν ωραία παράσταση η οποία ακολούθησε μετά την βράβευση αυτών που συνετέλεσαν παντοιοτρόπως στην ανασκαφή, την αναστύλωση και την ανοικοδόμηση του Θεάτρου όπως, μεταξύ άλλων, και του συμπολίτη μας Οδυσσέα Κυριακόπουλου.

Το «Μήλιον Δίλημμα»

Ο Διάλογος των Μηλίων με τους Αθηναίους είναι ένα από τα δραματικότερα επεισόδια του Πελοποννησιακού Πολέμου και εξιστορείται στο 5ο βιβλίο της Ιστορίας του Θουκυδίδη.

Ο διάλογος αυτός έχει μείνει στην ιστορία ως η αντιπαράθεση του δικαίου έναντι της ισχύος.

Το περιστατικό συνέβη το 416 π.Χ.. Οι Αθηναίοι επιτέθηκαν στην Μήλο, μια μικρή, Λακεδαιμονική αποικία, με σκοπό να την αναγκάσουν να ενταχθεί στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Οι Μήλιοι ζήτησαν να γίνει σεβαστό το δικαίωμά τους να μείνουν ουδέτεροι στη σύγκρουση των Αθηναίων με τη Σπάρτη. Τελικά οι Αθηναίοι εκμεταλλευόμενοι την τεράστια στρατιωτική τους υπεροχή καταλαμβάνουν την Μήλο, εκτελούν όλους τους ενήλικους άνδρες, και εξανδραποδίζουν τις γυναίκες και τα παιδιά,

Το σπουδαίο κείμενο του Θουκυδίδη στο οποίο αναφέρεται το «Μήλιον δίλημμα» δηλαδή ο προβληματισμός των κατοίκων της Μήλου απέναντι στην ατιμωτική πρόταση που τους έκαναν οι Αθηναίοιπου κατέληξε με τον αφανισμό των Μηλίων, τη βίαιη διακοπή ενός ακμάζοντος πολιτισμού και την εγκατάσταση Αθηναίων κληρούχων, προσφέρεται για μελέτη και παράδειγμα στον προβληματισμό που αναπτύσσεται σήμερα σε πολλές περιπτώσεις. Η δύναμη του ισχυρότερου έναντι στην ισχύ του δικαίου.

Το Αρχαίο Θέατρο

Το μαρμάρινο θέατρο, παρά το γεγονός ότι έχει ερευνηθεί μερικώς καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του, είναι ακόμη θαμμένο κάτω από τις επιχώσεις και τις ξερολιθιές, είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα αρχαία θεατρικά οικοδομήματα στις Κυκλάδες. Πρόκειται για πολυτελές έργο της ρωμαϊκής περιόδου (1ος - 4ος αι. μ.Χ.), η κατασκευή του οποίου πρέπει να ήταν τμηματική και μακρόχρονη, με πιθανές φάσεις αναδιαμόρφωσης.

Είναι ένα αξιόλογο δείγμα θεατρικού οικοδομήματος της εποχής του, με χαρακτηριστικά που απαντούν στα ρωμαϊκά και «εκρωμαϊσμένα» θέατρα των ανατολικών επαρχιών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο τύπος των οποίων διαμορφώθηκε με πρότυπο το ελληνικό θέατρο.

Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες στο θέατρο, πραγματοποιήθηκαν τα έτη 1816 και 1817 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Carl Haller von Hallerstein, ο οποίος έφερε στο φως τμήματα του κοίλου και του προσκηνίου, καθιστώντας το μνημείο αξιοθέατο και σημείο αναφοράς για τους ξένους ταξιδιώτες που περιηγούνταν στα ερείπια της αρχαίας πόλης. Ο Haller αγόρασε το θέατρο για λογαριασμό του διαδόχου και μετέπειτα βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μήλο το 1836, έκανε, με τη σειρά του, ανασκαφή, στη συνέχεια, δώρισε το μνημείο στον γιο του, τον Όθωνα, βασιλιά της Ελλάδος.

15 16  17
Β. Σαμαρόπουλος, Π. Χαροκόπος, Ν. Λάβδα, Χαρ. Μπονάτσος  Ο Πρόεδρος του ΙΚΠΥ Γιάννης Τούντας  Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ & ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου

Συστηματικές ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1990-1995 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Περιορισμένες ανασκαφές διενεργήθηκαν επίσης, την περίοδο 2010-2015, με αφορμή τις εργασίες του έργου «Ανάδειξη αρχαίου Θεάτρου Μήλου»,

Με στόχο την προστασία του μνημείου και την επανένταξή του στην πολιτιστική ζωή του νησιού, εκπονήθηκε το 2009 μελέτη αποκατάστασής του με χρηματοδότηση του Γ’ Κ.Π.Σ. Στη συνέχεια, το έργο «Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Μήλου» εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ

Τα εγκαίνια του Θεάτρου και η εναρκτήρια παράσταση

Μετά την παρουσίαση του θεάτρου από την επικεφαλής αρχαιολόγο και τους χαιρετισμούς των επισήμων, η εκδήλωση ξεκίνησε με την Παιδική Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μηλίων Τέχνες».

Στη συνέχεια ακολούθησε παράσταση της «Σφαγής της Μήλου» του Γιάννη Ρίτσου που είναι βασισμένη στο κείμενο του Θουκυδίδη. Ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας είναι ένας προικισμένος Μηλιός και μας χάρισε μιαν ωραία παράσταση που την υποστήριξε μοναδικά η τέχνη και η εμπειρία της Νένας Μεντή.Πολύ καλοί οι ηθοποιοί και εμπνευσμένα τα κοστούμια της παράστασης. 13