Ένα Προάστιο - πρότυπο, ένα «Πράσινο» προάστιο γεμάτο δέντρα, φυτά και υψηλή ποιότητα ζωής μέσα στην φύση, δεν μπορεί παρά να έχει αναπτύξει όλες τις υποδομές συντήρησης του.

Έτσι, βρεθήκαμε στην Υπηρεσία Πρασίνου, για να δούμε και να ακούσουμε από πρώτο χέρι, όλα όσα γίνονται καθημερινά, για να μπορούμε να ζούμε και να τα χαιρόμαστε με… πολύ οξυγόνο!

Η διαχείριση του πρασίνου δεν μπορεί παρά να είναι από τους  σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Μιας ζωής κυριολεκτικά «μέσα στο πράσινο», σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της φυσιογνωμίας του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού. Τόσο η συντήρηση όσο και η ανανέωσή του, είναι βασική προτεραιότητα της Δημοτικής μας Αρχής. Έτσι, η Υπηρεσία Πρασίνου είναι η  αρμόδια να μεριμνήσει για τη συντήρησή και την ανανέωσή του, σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει πράσινο, αλλά να μην αμελήσει και την ανάπτυξή του.

 

1

2

  

Ας ξεκινήσουμε με λίγη βασική… Γεωγραφία!

Το έδαφος του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού είναι πεδινό, ενώ μέσα στα όρια του φυσικού του περιβάλλοντος, εντάσσονται τόσο ο υδροβιότοπος της περιοχής - το ρέμα του Ποδονίφτη στη Φιλοθέη - όσο και τμήμα πρασίνου των Τουρκοβουνίων 500 περίπου στρεμμάτων, που βρίσκεται στα σύνορα του Ψυχικού και της Φιλοθέης.

Ας συνεχίσουμε όμως και με μερικούς απλούς αριθμούς! Ο Δήμος μας διαθέτει  πάρκα και άλση, συνολικής έκτασης 260 στρεμμάτων και πλατείες συνολικής έκτασης 68 στρεμμάτων. Μόνο το πράσινο στους δεντροφυτεμένους δρόμους, εκτείνεται σε μήκος 220 km, δηλαδή μια απόσταση από την Αθήνα στην Λαμία! Μόνο οι παιδικές χαρές έχουν έκταση 23στρεμμάτων, ενώ οι νησίδες, τα διαζώματα και τα παρτέρια καλύπτουν συνολική έκταση 106 στρεμμάτων! Το τελικό συμπέρασμα, είναι ότι ο Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού διαθέτει ένα μοναδικό σε ποιότητα και έκταση περιβαλλοντικό δίκτυο, για τους κατοίκους του προαστίου.

Πόσο «ζωντανά» είναι τα δέντρα μας;

Το περιβαλλοντικό δίκτυο είναι – στην κυριολεξία - ένας ζωντανός οργανισμός: συνεχώς μεταβάλλεται στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και - το κυριότερο - είναι ευπαθής στις καιρικές συνθήκες. Πράγματι, παρ’ όλη τη φροντίδα, τα δέντρα γερνάνε, τα κλαδιά σπάνε ή πέφτουν και τα φυτά ξεραίνονται. Για να διατηρηθεί ανέπαφο το δημοτικό πράσινο, η Υπηρεσία Πρασίνου δεν σταματά ποτέ την προσπάθεια ανανέωσης : κάθε χρόνο φυτεύονται χιλιάδες θάμνοι, εποχιακά λουλούδια και νέα δενδρίλια τα οποία μπορεί να χρειάζονται πολύ χρόνο για να μεγαλώσουν, εξασφαλίζουν όμως το δημοτικό πράσινο στο μέλλον.

Δέντρα: σε ποιες περιπτώσεις τα κόβουμε;

Πολλές φορές μέσα στον χρόνο, υπάρχουν περιπτώσεις κατοίκων που ζητούν από την υπηρεσία την κοπή κάποιων δέντρων για διάφορους λόγους. Όμως… «… η Υπηρεσία πρασίνου έχει «ταχθεί» να υπερασπίσει το πράσινο! Αυτό είναι το κέντρο της σκέψης μας, πριν από οποιαδήποτε άλλη δουλειά αναλάβουμε. Να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει δηλαδή, αλλά «Το πράσινο» να βγαίνει πάντα κερδισμένο…» μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος πρασίνου Βύρωνας Σαμαρόπουλος που έχει αναλάβει την Υπηρεσία πρασίνου. Και συνεχίζει: «… Έτσι, η πρώτη κίνηση είναι να γίνεται επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης για να διαπιστωθεί η σκοπιμότητα κάθε αιτήματος. Αν οι λόγοι κοπής πραγματικά ευσταθούν, και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προχωράμε στην κοπή».

 

Τα καταφέρνουμε; Εδώ, καλό είναι να μιλήσουν οι αριθμοί…

 

3

5

4

 

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η συντήρησή του πρασίνου σε ένα προάστιο – πρότυπο όπως είναι ο Δήμος μας, δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον με την υποστελέχωση που μας επιβάλλει το Κεντρικό κράτος, αλλά και τους - κατά 65% - μειωμένους πόρους των τελευταίων ετών.
Ο Βύρωνας Σαμαρόπουλος δεν ωραιοποιεί την πραγματικότητα, αλλά νοιώθει περήφανος γιατί το αποτέλεσμα δικαιώνει την δουλειά που κάνουν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας: «Έχουμε έναν γεωπόνο – ήρωα, επιφορτισμένο με όλες τις αυτοψίες, τους ελέγχους αλλά και τις μελέτες, που εκπονούνται – αθόρυβα μεν – αλλά σε όλη την διάρκεια του έτους. Μπορεί να παρατηρούμε κάποιες ελλείψεις προσωπικού αλλά όχι τεχνικών μέσων. Πολύ απλά, είναι μονόδρομος: υπερβάλλουμε εαυτόν  καθημερινά και τα καταφέρνουμε! Και αυτό δεν το λέω εγώ… Ο Δήμος μας κατατάσσεται στους πλέον πράσινους και περιβαλλοντικά ζωντανούς  της χώρας»!  

 

Στην Υπηρεσία πρασίνου, κάθε χρόνο:

 • Κλαδεύουμε πάνω από 500 δένδρα, σωστά και χρονικά έγκαιρα, σε άλση, νησίδες και πεζοδρόμια.
 • Κλαδεύουμε όμως και πάνω από 300 ψηλά δέντρα, με σκοπό την προστασία των δημοτών σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.
 • Αποψιλώνουμε πάνω από 400 στρέμματα ανοικτών εκτάσεων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου
 • Γίνεται τακτικός καθαρισμός δέντρων από την πιτυοκάμπη.
 • Συντηρούμε 700 στρέμματα πρασίνου συστηματικά.
 • Φυτεύουμε χιλιάδες δενδρύλλια, θάμνους και διακοσμητικά λουλούδια και φυτά σε διάφορα σημεία του Δήμου.
 • Τοποθετούμε και συντηρούμε χλοοτάπητα σε νησίδες, πεζοδρόμια και αλσύλλια, σε δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, όπως στις παιδικές χαρές Μεταλλινού και Ξάνθου αλλά και σε πολλά άλλα σημεία

 Ας δούμε και τα πρόσφατα έργα…

 • Επισκευάσθηκε και συντηρήθηκε το αρδευτικό δίκτυο του Δήμου σε 616 στρέμματα σε πάρκα και νησίδες, καθώς και σε 112 στρέμματα χλοοτάπητα.
 • Πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση φύτευσης της Άνω Αγοράς του Ψυχικού.
 • Δημιουργήθηκε ο μικρός λαχανόκηπος στο Οικολογικό πάρκο.
 • Πραγματοποιήθηκαν προγράμματα αναδάσωσης στα Τουρκοβούνια, με συμμετοχή εθελοντών, προσκόπων και μαθητών.
 • Δημιουργήθηκε - στον Παιδικό Σταθμό Φιλοθέης - κήπος με Μεσογειακά βότανα και φυτά του ελληνικού χώρου, για την εκπαίδευση των παιδιών από την παιδική ηλικία.

Το τελικό συμπέρασμα, είναι ξεκάθαρο, για το πώς αλλά και πόσο συμμετέχει ο Δήμος στην Εικόνα της πόλης μας. Και δεν είναι μόνο η «Εικόνα» αλλά και η ποιότητα ζωής που ζει και απολαμβάνει ο κάθε δημότης καθημερινά.

Αρμόδιος Αντιδήμαρχος: Βύρων Σαμαρόπουλος.
Το γραφείο του Αντιδημάρχου βρίσκεται στο παλαιό Δημαρχείο Φιλοθέης, Καλλιγά 31, τηλ. 213 2014502, 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.