Τα τελευταία χρόνια, τα κουνούπια, λόγω της αύξησης του πληθυσμού τους, αλλά και εισόδου στη χώρα μας νέων ειδών, αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.


Η όχληση που προκαλούν καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας.

Ο Δήμος Φιλοθέης –Ψυχικού ξεκινάει και φέτος  τις εργασίες καταπολέμησης κουνουπιών πραγματοποιώντας τις πρώτες δειγματοληψίες και παράλληλα ψεκασμούς προνυμφοκτονίας με εγκεκριμένα σκευάσματα κατά μήκος του ρέματος της Φιλοθέης το οποίο θεωρείται βασική εστία αναπαραγωγής κουνουπιών.

Η πρώτη εφαρμογή στο ρέμα της Φιλοθέης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου.

Οι Εφαρμογές επαναλαμβάνονται ανά 7 έως 10 ημέρες.

 

koynoypia1

 

 

 

Παράλληλα, από τις αρχές Απριλίου και ανά 20 ημέρες στο σύνολο θα ελέγχεται η περιεκτικότητα τους σε στάσιμα ύδατα και θα των  1342 φρεατίων του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού πραγματοποιείται προνυμφοκτονία σε όσα καταγράφονται με νερό.

 

freatia

 

Επίσης σε κρίσιμα σημεία πρασίνου, όπως παιδικές χαρές, σιντριβάνια, πλατειές κ.α. έχουν καταγράφει οι εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και θα αντιμετωπίζονται με την μέθοδο της προνυμφοκτονίας.

Όλες οι εφαρμογές θα γίνονται με εγκεκριμένα σκευάσματα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα για τις προνυμφοκτονίες θα χρησιμοποιηθούν τα σκευάσματα Vectobac 12ΑS με δραστική ουσία το βιολογικό παράγοντα Bti (Bachilus thuringiensis)  DU-DIM 15SC, DU-DIM 2DT και DU-DIM 2GR, με δραστική ουσία το ρυθμιστή ανάπτυξης (IGR εντομοκτόνο) diflubenzuron.

Για τις εφαρμογές ακμαιοκτονιας όπου χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν τα εγκεκριμένα σκευάσματα FENDONA 6 SC με δραστική ουσία alpha – cypermethrin 6% και

PHOBI E με δραστική ουσία etofenprox 30%

Πως αποφεύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι:

Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν έχουν μεγαλώσει στη δική μας αυλή, στον κήπο ή τη βεράντα μας. Για να μειώσουμε τον αριθμό τους θα πρέπει  να γνωρίζουμε  τα σημεία όπου μπορούν να γεννούν τα αυγά τους  και να μεγαλώνει η προνύμφη τους.

      river

 

Διαβάστε μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές

που μπορείτε να ακολουθήσετε:

 • Φυλάξτε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιείτε (κουβάδες, λεκάνες,κ.ά.) γυρισμένα ανάποδα ή διατηρήστε τα καλυμμένα.
 • Αντικαταστήστε άμεσα τους σπασμένους σωλήνες του νερού, που τρέχουν.
 • Καλύψτε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
 • Καθαρίστε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής
 • Ανανεώστε και καθαρίστε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα)
 • Καλύψτε ή – ακόμα καλύτερα – να απομακρύνετε τα παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.
 • Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα
 • Καλύψτε τις μπαγκαζιέρες , τις βάρκες ή τις δεξαμενές, ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.
 • Αν έχετε πισίνα: καλό είναι να βάζετε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο εξαερισμού, ώστε να απομακρύνονται τα αυγά και οι προνύμφες των κουνουπιών.
 • Καλύψτε τους περιέκτες που περιέχουν στάσιμο νερό που δεν μπορεί να απομακρυνθεί (π.χ. δεξαμενών, πηγαδιών, κοντέινερ, βαρελιών), ή εφαρμόστε εγκεκριμένο προνυμφοκτόνο εάν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ή κάλυψη της συλλογής(σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος και από εξειδικευμένο προσωπικό).
 • Προσπαθείστε γενικά να διατηρήσετε την αυλή σας καθαρή, απομακρύνοντας όλα τα σκουπίδια.

της Κατερίνας Πετρίτση – Μουράντ

Αντιδημάρχου Καθαριότητας & Πολιτικής Προστασίας