Η Καθαριότητα είναι πάντα ένας από τους πιο ευαίσθητους τομείς για έναν Δήμο.

Ένας τομέας που περιέχει τόσο τη Δημόσια Υγεία, όσο και την ποιότητα ζωή των κατοίκων και το σεβασμό στο περιβάλλον. Και αυτή η καθημερινή μάχη για την καθαριότητα κερδίζεται με τη συνεργασία των υπηρεσιών αλλά και με την αποτελεσματικότητα της δουλειάς.

pic no.1 petritsi

Πλατεία Μαλαματιανού, Δημαρχείο Φιλοθέης

 

Ας δούμε λοιπόν μαζί, τα προβλήματα που συναντήσαμε και τις ενέργειες που δρομολογήθηκαν στον τομέα καθαριότητας, πρόσφατα:

  • Οι ελλείψεις του προσωπικού και η δυσκολία των διαγωνισμών για τη συντήρηση του στόλου καθαριότητας, έχουν δυσκολέψει τον προγραμματισμό των εργασιών. Επίσης, οι πολυάριθμες εκδηλώσεις του Δήμου επιβαρύνουν σημαντικά το έργο της υπηρεσίας, μιας και καλείται να αναλάβει τις μεταφορές του υλικού αλλά και το στήσιμο και τον συντονισμό τους.

Από τέλος Μαρτίου του 2018, έχουν αποχωρήσει 45 παρατασιούχοι υπάλληλοι αν και με τις προσωρινές λίστες του διαγωνισμού πρόσληψης μονίμων, έχουν προσληφθεί 23 άτομα τα οποία και βοηθούν στην αποκομιδή και τον οδοκαθαρισμό. Μέσα στο Καλοκαίρι που μόλις πέρασε, για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες, προσελήφθησαν 20 άτομα με 2μηνη σύμβαση για να βοηθήσουν το μόνιμο προσωπικό, στις τρέχουσες εργασίες της καθαριότητας.

Παρ’ όλα αυτά, καταφέρνουμε και διατηρούμε μια εξαιρετικά καλή και αξιοπρεπή εικόνα καθαριότητας και στις τρεις Κοινότητες, με τα παράπονα να είναι ελάχιστα.

pic no.2 petritsi

Τα νέα για τις δράσεις μας :

  • Παραλάβαμε 100 νέους κάδους απορριμμάτων! Οι 70 από αυτούς αφορούν σε ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Επίσης, 40 επιδαπέδια καλάθια και 7 συστήματα εναπόθεσης περιττωμάτων κατοικίδιων, διανεμήθηκαν και στις τρεις Κοινότητες, για να αντικαταστήσουν τους φθαρμένους κάδους που υπήρχαν εκεί.
  • Τοποθετήθηκαν 4 νέοι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων! Οι δυο στην οδό Στρατήγη στο Νέο Ψυχικό και οι άλλοι δυο στην πλατεία μπροστά από το παλαιό Δημαρχείο της Φιλοθέης και αποσύρθηκαν οι παλαιοί τροχήλατοι κάδοι.
  • Προγραμματίζουμε άμεσα την εγκατάσταση άλλων 2 συστημάτων υπόγειων κάδων, στην Κοινότητα του Νέου Ψυχικού.
  • Συμμετείχαμε στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Φιλόδημος 1» και θα παραλάβουμε σύντομα ένα νέο μηχάνημα έργου (φορτωτή) εντελώς δωρεάν!
  • Από τον Μάρτιο, έχουν αρχίσει οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στα φρεάτια, στα σιντριβάνια και στο ρέμα του Ποδονίφτη και συνεχίζονται ανά εικοσαήμερο μέχρι και τον Οκτώβριο. Επίσης, απολυμαίνονται όλα τα Δημοτικά κτίρια και τα σχολεία και άρχισαν οι μυοκτονίες με εβδομαδιαία εφαρμογή σε όλα τα φρεάτια του Δήμου.
  • Τον τελευταίο χρόνο, καταφέραμε να αυξήσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά στο Δήμο μας κατά 90 τόνους και συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας και την εκπαίδευση των παιδιών στα σχολεία, για τα οφέλη της ανακύκλωσης!
  • Έχουν τελειώσει οι αποψιλώσεις για την αντιπυρική περίοδο στα Τουρκοβούνια και στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου και ζητήσαμε από τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να κάνουν το ίδιο. Η ανταπόκριση όμως ήταν ελάχιστη και σαν συνέπεια ήταν το να παρέμβουν τα συνεργεία και οι εργολάβοι του Δήμου για τον καθαρισμό τους.

Αντιμετωπίσαμε και κρατήσαμε μια πόλη καθαρή, παρόλο το 10ήμερο κλείσιμο της Χωματερής και του εργοστασίου Ανακύκλωσης λόγω προβλημάτων ριγμάτωσης στον ΧΥΤΑ Φυλής.

pic no.3 petritsi

Νέα επιδαπέδια καλαθάκια

Ο επίπονος στόχος για μια πόλη καθαρή, είναι μια Σισύφεια μάχη με την καθημερινότητα! Είναι υπόθεση όλων και απαιτεί συνεχή προσπάθεια των κατοίκων της πόλης μας, οι οποίοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν στην προστασία της εικόνας και του σεβασμού του περιβάλλοντος του Δήμου μας! Συνεχίζουμε λοιπόν την προσπάθεια και το έργο μας για μια πόλη καθαρή!

 

 

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο Ρέμα του Ποδονίφτη: ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού σε ετοιμότητα! 

Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις του Καλοκαιριού, προκάλεσαν υπερχείλιση του ρέματος Ποδονίφτη. Αποτέλεσμα, ήταν να υπάρξουν σοβαρές καταστροφικές συνέπειες στο Δημοτικό Γυμναστήριο Φιλοθέης «Στέλιος Κυριακίδης», στο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Φιλοθέης, αποσαθρώνοντας τα πρανή της κοίτης του ρέματος.

Οι ομάδες ετοιμότητας της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, βρέθηκαν αμέσως εκεί. Με 30 εργαζόμενους - κυρίως της υπηρεσίας Καθαριότητας και της υπηρεσίας Πρασίνου με ειδικά μηχανήματα, έδωσαν πραγματική μάχη για όλο το διήμερο των καταστροφικών βροχοπτώσεων. Αλλά το έργο τους δεν σταμάτησε εκεί… Συνεχίστηκε και τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθαρίζοντας φρεάτια, υλοτομώντας και μεταφέροντας πεσμένα δένδρα, από την κοίτη του ποταμού.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, έγινε μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού του Στίβου, απογραφής ζημιών αλλά και όλες οι επείγουσες δράσεις αποκατάστασης, από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.pic no.4 petritsi

Συγχαρητήρια και ευχαριστίες στις ομάδες ετοιμότητας του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Καθαριότητας και της Υπηρεσίας Πρασίνου για την άμεση δράση και την αποτελεσματικότητα στο έργο τους!!!

 Της Κατερίνας Πετρίτση – Μουράντ, Αντιδημάρχου Καθαριότητας