Tι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πόσο εφικτό είναι; Και πως θα είναι η ζωή όλων μας μετά απο αυτό;

Οι πόλεις αλλάζουν!

Μαζί με τις δεκαετίες που περνούν, αλλάζει ο τρόπος ζωής, αλλάζει η κυκλοφορία... Το πιο σημαντικό όμως, είναι οτι αλλάζει η κεντρική νοοτροπία των ανθρώπων που ζουν σε αυτές και γίνεται πιο σύγχρονη, ακολουθώντας νέες ματιές και τεχνικές. Πολλές οι προτάσεις, πολλές οι ιδέες και τα πρότυπα που μπορεί να ακολουθήσει κανείς. Ελάτε λοιπόν να δούμε μαζί βήμα βήμα, μια τέτοια νέα ματιά: αυτή της μετατροπής κάποιων δρόμων σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας!

psixiko apo psila
Ένα μικρό ιστορικό:


Τα προάστια του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού ιδρύθηκαν στις πρώτεςδεκαετίες του περασμένου αιώνα και κατά το σχεδιασμό τους, καθορίστηκε όπως ήταν φυσικό και το πλάτος πολλών δρόμων: μεταξύ 6 και 7 μέτρα, με τα πεζοδρόμια που είχαν πλάτος από 55 έως 115 εκατοστά, να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το νούμερο. Πόσο σύγχρονα είναι όμως σήμερα αυτά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά; Ελάχιστα, γιατί πλέον κρίνονται ανεπαρκή και δυσλειτουργικά για την κίνηση των πεζών και των οχημάτων, αφού ο τότε σχεδιασμός των προαστίων – και στο βαθμό που υπήρξε – δεν μπορούσε να προβλέψει τις ανάγκες που θα διαμορφώνονταν μετά από μερικές δεκαετίες.


Και η σημερινή πραγματικότητα... 

Μπορεί οι δρόμοι αυτοί να παραμένουν στενοί, αλλά καλούνται να εξυπηρετήσουν:

• Την κίνηση των πεζών (σε συνδυασμό με τις εισόδους των οικιών). Αρκεί όμως να σκεφτεί κανείς οτι στο περιορισμένο πλάτος των πεζοδρομίων υπάρχει η φύτευση, ο εξοπλισμός των δικτύων κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, φυσικό αέριο, κτλ), οι κάδοι απορριμμάτων, οι πινακίδες ονοματοθεσίας και οδικής σήμανσης και κάθε μορφής εμπόδια που δυσκολεύουν τη λειτουργία του πεζοδρομίου.


• Την κίνηση των ιδιωτικών οχημάτων, των οχημάτων κοινής ωφέλειας και έκτακτης ανάγκης. Απο εκεί θα περάσουν και απορριμματοφόρα, ασθενοφόρα, φορτηγά (για μετακομίσεις και μεταφορές), πυροσβεστικά οχήματα. Όλα αυτά, συνδυάστε τα με τις εισόδους των ισογείων και των υπογείων θέσεων στάθμευσης.

 

• Την στάθμευση των οχημάτων. Όμως υπάρχει και μια ιδιομορφία, γιατί στους δρόμους αυτούς μπορεί να γίνει μόνο «ιππαστί», με μέρος του αυτοκινήτου επάνω στο - κατ ευφημισμό - πεζοδρόμιο, γιατί αλλιώς δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη διέλευση των διερχόμενων οχημάτων, ακόμη και αυτών της μεσαίας κατηγορίας. Είναι λοιπόν προφανές, ότι μία ρεαλιστική προσέγγιση στο θέμα, δείχνει ότι τα πεζοδρόμια, ως ένα δίκτυο διέλευσης πεζών, γίνονται ουσιαστικά ανύπαρκτα. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες, και μόνο εκεί που τα πεζοδρόμια έχουν επαρκές πλάτος για να εξυπηρετούν την μετακίνηση των πεζών. Πλατιά πεζοδρόμια, υπάρχουν βέβαια, αλλά μόνο σε μερικούς πλατείς δρόμους αν και συχνά, ακόμα κι αυτοί, καταλαμβάνονται από αυθαίρετα εμπόδια ή παράνομα σταθμευμένα οχήματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται η παρέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σημειώστε ότι το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί σε ένα μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου του Νέου Ψυχικού, με τη διαμόρφωση οδών ήπιας κυκλοφορίας (traffic calmed streets).

 

Η πρόταση:

Αυτή η ανεπάρκεια του οδικού δικτύου δεν προέκυψε σήμερα και προφανώς πρόκειται για εγγενή αδυναμία. Ο Δήμος όμως, οφείλει να αντιμετωπίσει το υπαρκτό αυτό θέμα, να το αντιμετωπίσει ριζικά, ως ένα ουσιώδες πρόβλημα όπου οι αναγκαίες προτάσεις στην αλλαγή της γεωμετρίας του δρόμου και των θέσεων του εξοπλισμού, θα εφαρμόζονταν πολύ δύσκολα.

Μια ενδεχόμενη επέκταση των στενών πεζοδρομίων, ώστε να μπορούν να παρέχουν απρόσκοπτη κυκλοφορία στους πεζούς σε συνδυασμό με την παρόδια φύτευση, τα δίκτυα και τον αστικό εξοπλισμό, δε θα ήταν εφαρμόσιμη. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, το πλάτος του δρόμου που θα απέμενε τελικά, θα ήταν απο 2.60 έως 3.60 μέτρα μόνο ! Δηλαδή το υπόλοιπο από το συνολικό πλάτος των 6 ή 7 μέτρων, μετά την αφαίρεση των δύο λωρίδων του πεζοδρομίου και απο τις δύο πλευρές, πλάτους 1.70 μέτρων η κάθε μια.


Εναλλακτικά, υπάρχει και μια άλλη πρόταση που παραμένει ανέφικτη λόγω της υψηλής δαπάνης που απαιτείται για να εφαρμοστεί: στα υπάρχοντα στενά πεζοδρόμια, να υπάρξει υπογειοποίηση των εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας μαζί με μεταφορά του αστικού εξο-πλισμού και αποξήλωση της φύτευσης. Η λύση αυτή θα ήταν ουτοπική, γιατί αφενός η υπογειοποίηση των δικτύων είναι πρακτικά αδύνατη σε τέτοιο σύνολο, το δε πράσινο των πεζοδρομίων δεν μπορεί να καταργηθεί, γιατί επιβάλλεται για λόγους υγείας, αισθητικής, αλλά και για λειτουργικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.


Κατά συνέπεια, απομένει μία και μόνο εκδοχή, που κρίνεται εφικτή αλλά και έχει δοκιμαστεί στον παρελθόν μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου, στην περιοχή του Νέου Ψυχικού. Η λύση αυτή, δεν είναι άλλη απο την μετατροπή των οδών ανεπαρκούς πλάτους, σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, δηλαδή σε δρόμους με προτεραιότητα στην κίνηση των πεζών, στους οποίους με τις κατάλληλες διαμορφώσεις, εξασφαλίζεται εκτός απο την χρήση του πεζόδρομου, η διέλευση των οχημάτων με χαμηλή ταχύτητα ή και η στάθμευση. Οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας είναι - ουσιαστικά - διαμορφωμένοι κοινόχρηστοι χώροι, που εξυπηρετούν τη συνεχή, ασφαλή και χωρίς εμπόδια κυκλοφορία τόσο των πεζών όσο και των ΑμΕΑ. Αυτό, συνεπάγεται την πλήρη κατάργηση του πεζοδρομίου - με την κλασσική μορφή που το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα - ως ένα υπερυψωμένο τμήμα του δρόμου δηλαδή, που πλέον μόνο θεωρητικά προορίζεται για πεζούς - με σκοπό την ειδική ανά περίπτωση, αρχιτεκτονική και κηποτεχνική διαμόρφωση του δρόμου, για την εξυπηρέτηση των πεζών και των τροχοφόρων. Η διαμόρφωση αυτή συνδυάζεται με την αναγκαστική μείωση του ορίου ταχύτητας των οχημάτων, που καθορίζεται με την κατάλληλη σήμανση και δεν υπερβαίνει τα 30 χιλιόμετρα την ώρα.

ipia kykloforia2
Ας δούμε λοιπόν την σημερινή κατάσταση με ρεαλισμό:

Σήμερα, οι στενοί αυτοί δρόμοι λειτουργούν σαν να μη διαθέτουν πεζοδρόμια, για τους λόγους που αναφέρθηκαν και λίγο πιο πρίν (ύπαρξη εμποδίων, στάθμευση «ιππαστί», κτλ), χωρίς μάλιστα να υπάρχει περιορισμός στην επιτρεπόμενη ταχύτητα (με σήμανση και διαμορφώσεις).

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω απο εμφανές: αφενός δημιουργούνται κίνδυνοι για τους πεζούς και αφετέρου η αναγκαστική - εν μέρει - στάθμευση επάνω στο πεζοδρόμιο αποτελεί παραβατική – σύμφωνα με τον ΚΟΚ- συμπεριφορά, που επισύρει και τις ανάλογες ποινές. Οι βασικές παραδοχές που πρέπει να κάνουμε, για να καταλάβουμε με σαφήνεια την αναγκαιότητα και τα οφέλη της προτεινόμενης ανάπλασης είναι δύο:

Η πρώτη παραδοχή : αφορά στην εναρμόνιση των κυκλοφοριακών απαιτήσεων των συγκεκριμένων οδών με τις λειτουργικές και αισθητικές απαιτήσεις των χρηστών (κατοίκων και επισκεπτών) χρησιμοποιώντας αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μικρής κλίμακας. Η δεύτερη παραδοχή :είναι η περιβαλλοντική συμμόρφωση σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές κατευθύνσεις.

Η άνεση, η ασφάλεια και η αισθητική .

Μια σημαντική παράμετρος του σχεδιασμού, είναι το αίσθημα της άνεσης και της ασφάλειας, που είναι αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής επίλυσης. Σύμφωνα με έρευνες, το αίσθημα της άνεσης, που είναι ένα αποτέλεσμα πολλών μεταβλητών, ενισχύεται σημαντικά με αυτού του είδους τον σχεδιασμό, και αφορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το αίσθημα της ασφάλειας βασίζεται στην ανθρώπινη κλίμακα του σχεδιασμού. Στις προτεινόμενες αρχιτεκτονικές αναπλάσεις, υπάρχουν χώροι κίνησης και στάσης, χώροι διέλευσης για ΑΜΕΑ αλλά και φαρδύτερα πεζοδρόμια όπου είναι δυνατό, έστω και από την μία πλευρά του δρόμου. Μαζί με αυτά, υπάρχει και ένας αξιόλογος εμπλουτισμός του αστικού πρασίνου σε μεγάλο ποσοστό, η διευθέτηση των θέσεων στάθμευσης αλλά και η συμμόρφωση τόσο με τις τεχνικές προδιαγραφές στον σχεδιασμό των κοινόχρηστων χώρων του οικισμού όσο και με τις συγκοινωνιακές πρακτικές.

ipia kykloforia1
Οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας...

Οι δρόμοι ήπιας Κυκλοφορίας (woonerfs), έχουν αρκετά πρότυπα εφαρμογής, που προσαρμόζονται στην εκάστοτε φυσιογνωμία και την ιδιαιτερότητα του χώρου. Σαν ένα ενδεικτικό παράδειγμα, αναφέρουμε το πρότυπο «Shared space», το οποίο μπορεί έχει διάφορες εφαρμογές, όπως είναι αυτή του διαχωρισμού της κυκλοφορίας και αυτή του διαμοιρασμένου χώρου.

Διαχωρισμός κυκλοφορίας :

Στην περίπτωση του διαχωρισμού της κυκλοφορίας υπάρχουν σαφείς ζώνες κυκλοφορίας για πεζούς και οχήματα. Αυτό επιτυγχάνεται με την εμφανή  διαφοροποίηση των δύο χώρων, με διαφορετική σήμανση των υλικών επίστρωσης. Οι διαβάσεις των πεζών σηματοδοτούνται ιδιαίτερα και η ταχύτητα των οχημάτων είναι αναγκαστικά χαμηλή.


Διαμοιρασμένος χώρος:

Στην περίπτωση του διαμοιρασμένου χώρου, δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των χώρων κυκλοφορίας για πεζούς και τα οχήματα. Αυτό εξασφαλίζεται μόνο με τη διαφοροποίηση των υλικών επίστρωσης. Οι διαβάσεις των πεζών σηματοδοτούνται ιδιαίτερα και η ταχύτητα των οχημάτων είναι χαμηλή, ενώ την προτεραιότητα την έχουν οι πεζοί και οι ποδηλάτες. Εδώ, επικρατεί η λογική σχεδιασμού κοινόχρηστου χώρου σύμφωνα με την οποία απουσιάζουν τα εμφανή υλοποιημένα όρια διαχωρισμού των διακριτών χρήσεων (όπως η διαφορά επιπέδων οδοστρώματος – πεζοδρομίου). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο χώρος να υλοποιείται σε ένα ενιαίο επίπεδο, με διαφοροποιήσεις των υλικών επίστρωσης. Αυτή η λύση, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις δρόμων πολύ μικρού πλάτους, που απο τις συνθήκες δεν μπορούν να υλοποιηθούν τα ελάχιστα πλάτη των πεζοδρομίων.

Αν κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά και όροι σας μπέρδεψαν λίγο, ας δούμε συνοπτικά τα πράγματα. Οι βασικές σχεδιαστικές αρχές που χαρακτηρίζουν τον σχεδιασμό των δρόμων Ήπιας Κυκλοφορίας είναι ο διαχωρισμός της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, η οφιοειδής χάραξη στη διαδρομή στο οδόστρωμα και η μείωση του πλάτους του. Οι αρχές αυτές έχουν τα παρακάτω αποτελέσματα.

• Διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής,

• Ενίσχυση των βιώσιμων συνθηκών της μετακίνησης,

• Τόνωση του αισθήματος της γειτονιάς,

•Τόνωση του αισθήματος ασφάλειας,

• Κοινωνικοποίηση των κατοίκων,

• Διευκόλυνση της κίνησης των ευπαθέστερων ομάδων,

• Ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου,

• Μείωση της μέσης ταχύτητας κίνησης των οχημάτων,

• Μείωση της διερχόμενης κυκλοφορίας,

• Μείωση του θορύβου των οχημάτων,

• Μείωση των ρυπογόνων εκπομπών,

• Αύξηση του χρηστικού πλάτους του πεζοδρομίου,

• Διατήρηση αλλά και αύξηση του αστικού πρασίνου,

• Μείωση της θερμοκρασίας τουπεριβάλλοντος,

• Μείωση του φαινόμενου των θερμών αστικών νησίδων,

• Αισθητική αναβάθμιση,

• Χρήση υλικών με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα,

• Αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού,

• Ενίσχυση του φωτισμού,

• Εξοικονόμηση ενέργειας (φωτιστικά led),

• Διευθέτηση όμβριων υδάτων,

• Διευθέτηση των θέσεων συλλογής απορριμμάτων

KARIOTHS PEZODROMIA 2 720X320
Στο πλαίσιο της ένταξης του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), η βελτίωση του οικιστικού ιστού του Δήμου, τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά, αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Δήμαρχου και της Δημοτικής Διοίκησης. Πιστός σε αυτό το πνεύμα, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού σκοπεύει στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των δρόμων που από την αρχική τους χάραξη έχουν συνολικό πλάτος (μεταξύ ρυμοτομικών γραμμών) περί τα 7.00 μέτρα και των οποίων η λειτουργία, στη σημερινή τους μορφή, κρίνεται ως προβληματική για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. 

 

του Αντιδήμαρχου Τεχνικού Τομέα Δήμου
Φιλοθέης - Ψυχικού, Αλέξανδρου Καριώτη