Η υδρόγειος κινδυνεύει από την ανθρώπινη δραστηριότητα… Η εξάντληση των φυσικών πόρων μαζί με την μόλυνση και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, είναι οι κυριότερες συνέπειες αυτής της ανθρώπινης δράσης.  

Για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ το 1997, υπογράφτηκε στο Κιότο της Ιαπωνίας, το ομώνυμο Σύμφωνο, με στόχο να εκμηδενιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου που - εάν επιδεινωθεί - θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στον πλανήτη και στην ανθρωπότητα. Τα Κράτη ανέλαβαν τη δέσμευση να προωθήσουν την εφαρμογή του Συμφώνου, ενώ στην Ελλάδα υπογράφτηκε το «Σύμφωνο των Δημάρχων» γιατί είχε διαφανεί ότι μέσα από τους ΟΤΑ, θα ήταν αποτελεσματικότερη η εφαρμογή του Συμφώνου του Κιότο. Ελάτε να δούμε μαζί τι σημαίνει η Κλιματική αλλαγή αλλά και πως ως Δημοτική αρχή συνεχίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, θέλοντας όμως μαζί μας… και όλους εσάς!


Πως προκαλείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου; 
Πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες βασίζονται στην καύση υγρών και στερεών ανθράκων (πετρελαίου, βενζίνης, φυσικού αέριου). Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η βιομηχανία, οι μετακινήσεις, η θέρμανση και η ψύξη στα σπίτια μας και τους επαγγελματικούς χώρους καλύπτονται μεν, αλλά η καύση αυτών των ανθράκων συνεπάγεται και έκλυση καυσαερίων, άνθρακα, θείου και πολλών ακόμη. Ειδικά τα οξείδια του άνθρακα, δημιουργούν στην ατμόσφαιρα ένα είδος φράγματος, κάτι σαν μια γυάλινη οροφή, όπως στα θερμοκήπια.

exikonomisi2

Η γυάλινη αυτή οροφή, θα δεσμεύσει την ηλιακή ακτινοβολία που μπαίνει στην ατμόσφαιρα ακριβώς όπως στα θερμοκήπια και η ακτινοβολία με την σειρά της, ανεβάζει την θερμοκρασία της γης με δυσμενέστατες συνέπειες για όλο το οικοσύστημα. Είναι αυτό που χαρακτηρίζουμε καταστροφική «υπερθέρμανση του πλανήτη»! Η Συμφωνία του Κιότο, έρχεται να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το φαινόμενο: να δώσει λύσεις και τακτικές για την ανομοίωση ή ακόμη και την εξάλειψη του φαινομένου.

(Η σύναψη της Συμφωνίας του Κιότο δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Υπήρξαν αντιγνωμίες διότι ο περιορισμός της καύσης ανθράκων, σε πολλές χώρες, ακόμη και στην Ελλάδα με τους άφθονους και φτηνούς γαιάνθρακες, μεταβάλλει το αναπτυξιακό τους μοντέλο. Επιβάλλει με άλλα λόγια περιορισμούς στην παραγωγή ενέργειας, στην παραγωγική διαδικασία και στη βιομηχανία,)

Τι υπαγορεύουν οι λύσεις αυτές; Τον κλιμακωτό περιορισμό της χρήσης των καυσίμων που παράγουν τα οξείδια του άνθρακα! Ο στόχος που τώρα υπάρχει είναι αυτό που επιγραμματικά ονομάζεται «20-20»: Δηλαδή το 2020, η ποσότητα των καυσαερίων του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα να είναι κατά 20% μικρότερη από αυτήν του 2015. Και φυσικά, να υπάρξει και συνέχεια... Ώστε σταδιακά να αρχίσει να περιορίζεται ακόμη πιο πολύ το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Γιατί είναι τόσο κακό το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη;

Η απάντηση είναι πολύ απλή… Γιατί έχει πολύ κακές συνέπειες!

1. Προκαλεί λιώσιμο των πάγων στις παγωμένες περιοχές, πράγμα που προκαλεί την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, η οποία πλημμυρίζει μέχρις εξαφάνισης παραλιακές πόλεις και νησιά και έτσι δημιουργείται η ανάγκη για τεράστια και δαπανηρά αντιπλημμυρικά έργα. (Από έρευνες διαπιστώθηκε πως μέσα σε μια δεκαετία 1995- 2004, το θερμοκήπιο προκάλεσε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου. Και η εκτίμηση είναι πως μέχρι τα τέλη του αιώνα που διανύουμε η αύξηση - εάν δεν προσέξουμε- μπορεί να είναι μέχρι και 5,8 βαθμοί Κελσίου. Σημειωτέον πως η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας κατά 4,5 βαθμούς, εκτιμάται πως προκαλεί αύξηση στάθμης θαλασσών έως, σχεδόν ένα μέτρο.)

2. Δεύτερη συνέπεια της αύξησης της θερμοκρασίας είναι η μετακίνηση της ζώνης των βροχοπτώσεων από τη ζώνη του Ισημερινού προς τονΒορρά. Τεράστιες παραγωγικές εκτάσεις απειλούνται να μετατραπούν σε έρημο, που σημαίνει την αδυναμία παραγωγής των τροφίμων. Η απειλή αυτή, υπάρχει ακόμη και για τις ζεστές περιοχές της εύκρατης ζώνης .

3. Τρίτη συνέπεια της αύξησης των οξειδίων του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, είναι η διείσδυση μεγαλύτερου ποσού από το φυσιολογικό, στις θάλασσες. Έτσι, αυξάνεται η όξυνση των θαλασσών και προκαλούνται σημαντικές ζημιές στη θαλάσσια ζωή. Η συμφωνία του Κιότο, οι ΟΤΑ και… εμείς ! Με τη Συμφωνία του Κιότο, περισσότερα από 200 κράτη σε όλο τον κόσμο, αποφάσισαν να δεχτούν κανόνες για τον περιορισμό της καύσης ανθράκων που παράγει τα οξείδια του άνθρακα στη Βιομηχανία, τη Θέρμανση, την Κίνηση… Ακόμη και στην οικιακή κατανάλωση ! Μπήκαν – όχι μόνον - στόχοι περιορισμού αλλά καθορίστηκαν και σαφείς συνέπειες εάν οι στόχοι αυτοί δεν επιτευχθούν ! Στα δικά μας τώρα… «Το Σύμφωνο των Δημάρχων» που προβλέπει περιορισμό των ενεργειακών καταναλώσεων των Δήμων, βελτίωση των συνθηκών κίνησης, θέρμανσης και φωτισμού ! Σε αυτό, προσχώρησε πριν δυο χρόνια και ο Δήμος μας, με απόφαση του ΔΣ και την υπογραφή του Δημάρχου Παντελή Ξυριδάκη. Οι Δήμοι ανέλαβαν αρχικά να εξορθολογίσουν τις ενεργειακές τους καταναλώσεις και - στη συνέχεια - σε συνεργασία με τους πολίτες, για την ελάττωση και τον ορθολογισμό των καταναλώσεων του ιδιωτικού τομέα, που είναι και συντριπτικά μεγαλύτερη η συμβολή του στο φαινόμενο.
exikonomisi1
Τι κάνει ο Δήμος μας τώρα για το Μέλλον ;
Το Σχέδιο Δράσης που εκπονήσαμε για την επίτευξη των στόχων του Κιότο, εντάσσεται επί πλέον και στο πλαίσιο των στόχων του Παγκόσμιου Δικτύου Υγειών Πόλεων, με υπογραφή του Δημάρχου από το 2014 ! Ένα σχέδιο δράσης που στοχεύει στη βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος του Δήμου μας, δηλαδή στην ελαχιστοποίηση της φθοράς που προκαλούμε εμείς οι ίδιοι στη Φύση και περιλαμβάνει τη συνολική στρατηγική μας, αναφορικά με την ενεργειακή κατανάλωση στο Δήμο μας.: Στον Κοινόχρηστο φωτισμό, σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, στα δημοτικά κτίρια, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και στα σχολικά συγκροτήματα. Ακόμη, στα Οχήματα του Δήμου και σε κάθε πηγή κατανάλωσης: στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα των οχημάτων, ακόμα και στο φυσικό αέριο.

Μετά από την καταγραφή των καταναλώσεων αυτών, ακολουθεί η μελέτη της ελαχιστοποίησής τους, με στόχο το 2020 τα καταστροφικά αέρια προϊόντα της καύσης των ανθράκων να είναι λιγότερα κατά 20% σε σχέση μετ ο 2015. Όσον αφορά στον Δημοτικό κοινόχρηστο φωτισμό, ο στόχος δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και η βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού με τη χρήση λαμπτήρων νέας τεχνολογίας. Πιλοτικά, έχει ήδη γίνει, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, σε συνεργασία με τις Σχολικές Επιτροπές, σε ορισμένα σχολεία του Δήμου μας και – πολύ σύντομα - θα επεκταθεί και σε αρκετούς δρόμους της Φιλοθέης .

Την ολοκλήρωση της μελέτης βελτίωσης του φωτισμού, θα ακολουθήσει η Τεχνική και Οικονομική μελέτη επιλογής του τρόπου αντικατάστασης όλου του δημοτικού φωτισμού που συνεπάγεται τη μείωση της σχετικής δαπάνης και προφανή συνέπεια τη μείωση των αντίστοιχων ανταποδοτικών τελών, δηλαδή των Δημοτικών Τελών.

Αντίστοιχες μελέτες εκπονούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας για τη θέρμανση των κτιρίων και για τα καύσιμα των οχημάτων του Δήμου.
Ειδικά για το κολυμβητήριο στο Αθλητικό Κέντρο του Νέου Ψυχικού, προχωράμε στη χρήση της γεωθερμίας. Η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε (εκκρεμεί μόνο η έκδοση από την Περιφέρεια, της σχετικής άδειας για τις αναγκαίες γεωτρήσεις) και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στην εκτέλεση της μελέ-της. Το αποτέλεσμα: σημαντικότατη εξοικονόμηση ενέργειας για τη θέρμανση Χειμώνα και Καλοκαίρι της μεγάλης και ενεργοβόρου πισίνας. Στόχος (σε Β΄ φάση) η ενεργειακή τροφοδοσία και των κτιρίων από τη γεωθερμία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, στο σώμα των δημοτικών κτιρίων με τη μέθοδο ΚΕΛΥΦΟΣ, στην αντικατάσταση κουφωμάτων / ανοιγμάτων με νέα (θερμο-διακοπής) και διπλούς υαλοπίνακες. Πολλές από αυτές τις υψηλού κόστους παρεμβάσεις, θα επιδιωχθεί να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
exikonomisi3Ιδιωτικός Τομέας: μπορεί να μειώσει έως και 25% την κατανάλωση! Δείτε το! Οι παρεμβάσεις αυτές, είναι απολύτως συμβατές και με την ενεργειακή βελτίωση των σπιτιών μας και των επαγγελματικών μας χώρων, μια και το μέγιστο ποσοστό της «φθοράς» που προκαλείται στην ατμόσφαιρα προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την κατάλληλη ενημέρωση προς τους πολίτες σχετικά με τα χρηματοδοτικά προγράμματα που κατά καιρούς θεσπίζονται. Φυσικά στην κατεύθυνση των στόχων του Κιότο μεγάλη μπορεί να είναι η συμβολή των ΟΤΑ στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως βελτίωση της θερμομόνωσης των κατοικιών, χρήση φιλικότερων προς το περιβάλλον καυσίμων θέρμανσης (φυσικό αέριο, βιομάζα), αντικατάσταση των παλαιών συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού με νέα αποδοτικότερα, εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, κ.α. .

Σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα, εκτιμάται πως έως το 2020 με τις ανάλογες δράσεις είναι δυνατόν τουλάχιστον στο 25% των ιδιωτικών κατοικιών να
πραγματοποιηθεί ενεργειακή αναβάθμιση με αναμενόμενη εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 25%.Αναφερόμενοι στην εξοικονόμηση ενέργεια στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ πρέπει να σημειωθεί πως ο Δήμος μας προγραμματίζει την εγκατάσταση σταθμών τροφοδοσίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων μια και η τάση όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι να επεκταθούν μαζικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως και άλλες παράπλευρες ενέργειες και πρωτοβουλίες του Δήμου μας έχουν θετική επίπτωση στην περιβαλλοντική
αναβάθμιση και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως: Εργασίες Αστικών αναπλάσεων, εργασίες Αναβάθμισης και Αξιοποίησης Ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων, οι ηπιοποιήσεις όλων των στενών δρόμων του Δήμου μας, μέσα από χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Αυτές οι επεμβάσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής και έμμεσο αντίκτυπο στα κτίρια που περιβάλλουν τις περιοχές. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ, σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση σύμφωνα με τους στόχους το Κιότο, παρουσιάστηκε από το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του - με τη συνεργασία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΕΠΕ) και του Συνδέσμου των 21 Δήμων (νυν ΣΒΑΠ) 22 Φεβρουαρίου 2017, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου.

Το Σχέδιο Δράσης - που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Δήμου μας, αλλά και σε έντυπη, στο Κεντρικό Δημαρχείο. Για τη σύνταξη του Σχεδίου Δράσης - υπό την εποπτεία του Αντιδήμαρχου του Τεχνικού Τομέα του Δήμου Αλέξανδρου- Καριώτη- εργάστηκαν η Κατερίνα Πισιώτα (Πολιτικός Μηχανικός της ΤΥ του Δήμου) και οι εξωτερικοί συνεργάτες του Δήμου, Τάσος Κατσαρός, (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) και Γιώργος Κακλής (Πολιτικός Μηχανικός). Για την ιδιαιτέρως επιμελή εργασία τους, τους αξίζουν συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες του Αντιδήμαρχου Τεχνικού Τομέα Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού, Αλέξανδρου Καριώτη.

kariotis fotos lezanta

 

Του Αντιδήμαρχου Τεχνικού Τομέα Δήμου
Φιλοθέης - Ψυχικού, Αλέξανδρου Καριώτη