Υπάρχει μόνο ένα σχολείο στην Ελλάδα, που οι μαθητές του ζούν σε ρυθμούς και με την τεχνολογία με «αέρα Ευρώπης».

Μια τάξη που το μάθημα γίνεται ψηφιακά, οι μαθητές μπορούν να ανταλάσσουν απόψεις μέσα από tablet που προβάλλονται σε μια κοινή γιγαντοοθόνη. Μια τάξη που ορίζει την έννοια «Ένας Δήμος πρωταθλητής», μιας και αυτό το σχολείο βρίσκεται στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού !

1

 Η αρχή…

Όλα ξεκίνησαν από μια συζήτηση που είχαν ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, με τον Πρόεδρο της  Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου μας, Λεωνίδα Παπαγεωργίου. Και η κεντρική ιδέα, ήταν να δημιουργηθεί μια τάξη σχεδιασμένη πάνω σε Ευρωπαϊκά πρότυπα που η ψηφιακή εποχή θα είναι παρούσα σε όλα τα στάδια των μαθημάτων και της εκπαίδευσης!

Η συνέχεια…

Και κάπου εκεί, φάνηκε για άλλη μια φορά να γίνεται κατανοητή η φράση «Το απόθεμά μας πιάνει τόπο» που χαρακτηρίζει τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, που χρηματοδοτεί τα δημόσια σχολεία του με 1.000.000 € κάθε χρόνο από ίδιους πόρους! … Έτσι, τα χρήματα δεν αποτέλεσαν εμπόδιο, την οργάνωση και την αγορά επιμελήθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της  Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου μας, Λεωνίδας Παπαγεωργίου και έτσι: η πρώτη «Ψηφιακή τάξη» – όπως ονομάζεται παγκόσμια ένα τέτοιο εγχείρημα – έγινε πράξη! Και πρίν λίγες ημέρες, την είδαμε να λειτουργεί με όλη την δύναμη της τεχνολογίας, των δασκάλων και – φυσικά – των μαθητών της.

2

Η πρώτη Ψηφιακή τάξη είναι εδώ…

Στο 1ο Δημοτικό σχολείο του Νέου Ψυχικού, έγινε η παρουσίαση της πρώτης ψηφιακής τάξης σε δημόσιο σχολείο της Ελλάδας! Οι μαθητές, έκαναν επίδειξη του συστήματος που εντάσσει τις νέες τεχνολογίες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έκπληξη ήταν η σύνδεση που είχε η τάξη με… το Δημαρχείο και το γραφείο του δημάρχου, με τον ίδιο να εμφανίζεται στην οθόνη, μιλώντας στα παιδιά, ζωντανά! Και αυτό, ήταν μόνο η αρχή… Στην παρουσίαση αυτή, η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου του Νέου Ψυχικού Ορσαλία Γερακίνη και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής, μας έκαναν μια πρώτη εισαγωγή στις δυνατότητες που ανοίγονται μέσα από ένα τέτοιο μοναδικό εγχείρημα. 

 Σειρά είχε ο Γενικός Διευθυντής των Eκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου, Γιώργος Λιναρδάτος, ένας άνθρωπος που υπηρετεί την Εκπαίδευση από την πρώτη γραμμή, που μας μίλησε για «Την τάξη του 2030»! Το που βαδίζουν σήμερα τα πράγματα, πως θα γίνεται το μάθημα στο μέλλον και πόσο καλύτερα θα μπορούν οι μαθητές να χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία σε αυτό. Αλλά για όλους μας, η τάξη του 2030, ήταν εδώ και την βλέπαμε να λειτουργεί!  Και αμέσως μετά την μικρή παρουσίαση του έργου «Το Νέο Ψυχικό … με 2 όψεις» από την ομάδα κώδικα του σχολείου, ήρθε η ώρα της… «Έξυπνης τάξης», δηλαδή η παρουσίαση της ψηφιακής τάξης από ομάδες των μαθητών. Μπροστά στα μάτια μας, η μεγάλη διαδραστική οθόνη και τα 20 tablet που ήταν μεταξύ τους συνδεδεμένα, μας έδειξαν τέλεια πως αναπτύσσεται  η συνεργασία, η επικοινωνία και η κριτική σκέψη, που φτάνει στην επίλυση των προβλημάτων και στην – χωρίς όρια -  δημιουργικότητα.

Σας ευχαριστούμε όλους…

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους 7 μαθητές της ΣΤ’ τάξης που διέθεσαν τις γνώσεις τους, τον ενθουσιασμό τους και πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους, για να προετοιμάσουν την ψηφιακή τάξη προκειμένου να γίνει λειτουργική και να τεθεί σε χρήση. Οι ίδιοι μαθητές έκαναν και την παρουσίασή της : Θανάσης Δουλάμης, Μιχαήλ Λαγουτάρης, Χριστόφορος Μαθιουδάκης, Μάρθα Σπανού, Νικολέττα Σπανού, Φανή Τόλια και Φίλιππος Ψαριανός.

Χαιρετισμό έκαναν η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου 2ου ΠΕΚΕΣ

Έλενα Μανιάτη και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

Μαίρη Βανακλιώτη. Από τον Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού – εκτός από τον ίδιο τον Δήμαρχο Παντελή Ξυριδάκη που μετά την «ψηφιακή του παρουσία» ήρθε και ο ίδιος στην τάξη -  βρέθηκαν εκεί η Πρόεδρος του Δ.Σ. Κατερίνα Αλεξοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Κατερίνα Πετρίτση-Μουράντ, Μάρω Τρέζου, Νατάσα Αγγελάκη και Άλκης Γάτος, όπως και οι δημοτικοί Σύμβουλοι Αλέξανδρος ΚΑριώτης και Γιάννης Δελακουρίδης.