Σχολικός εκφοβισμός: Δεν υπάρχει γονιός που να μην έχει βρεθεί αντιμέτωπος με αυτή την έννοια… Σύγχρονη «ασθένεια» ή Κοινωνικό φαινόμενο,

ένα νέο καινοτόμο πρόγραμμα ήρθε και υλοποιείται πλέον σε Δημοτικά σχολεία του Δήμου μας!

Ο Δήμος μας υλοποιεί από τις αρχές Απριλίου ένα καινοτόμο πρόγραμμα κοινωνικής εκπαίδευσης στους μαθητές της 4ης , 5ης και 6ης δημοτικού των έξι Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού κατά του σχολικού εκφοβισμού, του ρατσισμού και της κακοποίησης οποιασδήποτε μορφής, με την βοήθεια Σκύλου Θεραπείας.

 

1

 

Το πρόγραμμα είναι πιστοποιημένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και έχει σαν στόχο να διδάξει στα παιδιά την έννοια της υγιούς συνύπαρξης τόσο με τους ανθρώπους όσο και με τα ζώα, προσφέροντας τους δημιουργική δραστηριότητα και θέτοντας τις βάσεις ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα παραβατικές συμπεριφορές, αλλά και εκπαιδεύοντας  τα να είναι ασφαλή στις διαπροσωπικές τους  σχέσεις, και στις  σχέσεις τους με τα ζώα. Η κεντρική δράση του προγράμματος θα εστιάζει στην εφαρμογή των ειδικά μελετημένων ασκήσεων-παιχνιδιών εντός των σχολικών κτιρίων, στα παιδιά κάθε ηλικίας από 4 ετών, με στόχο στο μέλλον να έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των παιδιών και εφήβων του Δήμου.

Το πρόγραμμα κοινωνικής εκπαίδευσης στους μαθητές πραγματοποιείται από εξειδικευμένους χειριστές – εκπαιδευτές και με τη συμβολή σκύλου θεραπείας που είναι ένα ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί με βάση τα πρότυπα του εξωτερικού και θα πληρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας για να εργάζεται με παιδιά. Ακόμη και στην περίπτωση που ένα παιδί έχει ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στο ζώο, ο σκύλος είναι ειδικά εκπαιδευμένος ώστε να μην αντιδράσει.

 

2

 

Οι ειδικές ασκήσεις, μέσω της χρήσης σκύλου θεραπείας έχουν πολλαπλά οφέλη, καθώς το ζώο:

  • δεν “κρίνει”. Κανένας δεν νιώθει περισσότερο ευνοημένος. Όλα τα παιδιά γίνονται ίσα απέναντι στον σκύλο. Δεν υπάρχει κανένα “κοινωνικό” φίλτρο.
  • συμπεριφέρεται με γνησιότητα. Τα παιδιά καταλαβαίνουν αμέσως τι είναι αποδεκτό και τι όχι καθώς ο σκύλος το δείχνει με μοναδικό τρόπο χωρίς να προσβάλει και να πληγώνει, οδηγώντας το παιδί πολύ γρηγορότερα στα συμπεράσματα που θέλουμε.

Η διαδραστική φύση του προγράμματος σε συνδυασμό με τα ειδικά σχεδιασμένα “παιχνίδια” και την συμμετοχή εξειδικευμένων επαγγελματιών τοποθετούν τα παιδιά τόσο στην θέση του “δυνατού”, όσο και στην θέση του “αδύναμου”, και κατ’ επέκταση ταυτίζονται, κατανοούν, μαθαίνουν να επικοινωνούν σωστά, διορθώνοντας την συμπεριφορά τους και παράλληλα να προστατεύονται.

Σύμφωνα με μελέτες, ένα παιδί ηρεμεί και η διάθεσή του βελτιώνεται σημαντικά, απλώς και μόνο παρακολουθώντας έναν σκύλο. Γίνεται πιο συνεργάσιμο και αφομοιώνει τα ερεθίσματα και τις πληροφορίες γρηγορότερα. Στο εξωτερικό πλέον σε πολλά σχολεία, οι σκύλοι θεραπείας/βοηθείας αποτελούν μόνιμο προσωπικό. Τα παιδιά εξερευνώντας τον σκύλο και μέσα από ειδικά παιχνίδια μαζί του, μαθαίνουν:

  • να συμπεριφέρονται ισορροπημένα, με σεβασμό και ευγένεια σε όλους γύρω τους συμπεριλαμβανομένων και των ζώων,
  • να ελέγχουν την παρορμητικότητα τους και να έχουν υπομονή,
  • να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, αλλά και να λειτουργούν σαν ομάδα,
  • να είναι υπεύθυνα και να αξιολογούν σωστά την σημασία και τα αποτελέσματα των πράξεων τους
  • να εκφράζονται ουσιαστικά, να σκέφτονται, να παίρνουν αποφάσεις και να τις υλοποιούν,
  • να έχουν ενσυναίσθηση, κατανόηση και αγάπη για τον διπλανό τους, ανεξάρτητα με το πόσο διαφορετικός μοιάζει ή είναι,
  • να είναι ασφαλή, να ξέρουν πως να λένε “όχι”, να θέτουν όρια και να επικοινωνούν σωστά με ανθρώπους και σκύλους και
  • να ξέρουν πότε, πώς και από ποιον να ζητήσουν βοήθεια.

Η πρωτοβουλία αυτή της  Διεύθυνσης  Κοινωνικής  Προστασίας Παιδείας  Πολιτισμού και  Αθλητισμού του Δήμου, εντάσσεται  στον  στρατηγικό  σχεδιασμό  για  την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και  εκπαίδευσης  σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και παιδείας.

 

3

  

Η παροχή κοινωνικής εκπαίδευσης και η εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων διαδραστικού χαρακτήρα συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση των μαθητών, αλλά και στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών οι οποίοι συχνά βρίσκονται στην θέση του “διαμεσολαβητή”. Με την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων κοινωνικών προβλημάτων, υποστηρίζονται και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, δημιουργώντας έτσι υπεύθυνους πολίτες του αύριο.