Ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική διάσταση που έχει η συντήρηση και η λειτουργία όλων των σχολείων του Δήμου μας.

Οι περισσότεροι, πιστεύουν ότι υπεύθυνοι είναι το Κράτος και το αρμόδιο Υπουργείο. Ότι κάθε δαπάνη και για κάθε ανάγκη, καλύπτεται από εκεί. Είναι όμως έτσι; Συνεχίσετε την ανάγνωση και στο τέλος θα έχετε νοιώσει πάνω από μια εκπλήξεις! ... Γιατί δεν είναι καθόλου… «Έτσι»!

Οι αλλαγές τα τελευταία χρόνια στην Παιδεία, είναι πολλές, ιδιαίτερες και - αρκετές από αυτές - αμφιλεγόμενης επιτυχίας. Μια από αυτές, είναι ότι από το 2011 όλα τα σχολικά κτίρια περιήλθαν στην κυριότητα των Δήμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ η σχολική Επιτροπή έχει πλέον δύο πηγές χρηματοδότησης: το Κράτος και το Δήμο. Στην δική μας περίπτωση, τον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού!

Θεωρητικά, ένα τέτοιο μοντέλο συγχρηματοδότησης, δεν θα είχε πρόβλημα, με την προϋπόθεση όμως ότι το Κράτος με το αρμόδιο Υπουργείο, θα συνεργάζονταν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα. Που θα είχε στόχο ένα καλύτερο Μέλλον και θα χρηματοδοτούσαν την Παιδεία με ορθές αναλογίες, χωρίς καθυστερήσεις. Κάτι τέτοιο όμως, δεν συμβαίνει…
20180417 084705
Η ετήσια επιχορήγηση του Κράτους είναι ελλιπής και οριακά καταφέρνει να καλύπτει μόνο τις δαπάνες μισθοδοσίας των καθαριστριών, των σχολικών τροχονόμων και ένα μικρό μέρος των εντελώς αναγκαίων λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Αυτή όμως, δεν είναι η εικόνα της Παιδείας που θέλουμε! Ούτε με αυτά τα «υλικά» χτίζεται το Μέλλον.  Με αυτή την νοοτροπία – ακόμη και αν κάποιος επικαλείται την Οικονομική κατάσταση της χώρας – υποβαθμίζεται η μεγαλύτερη περιουσία και η πιο ουσιαστική επένδυση που μπορεί να έχει μια χώρα: οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί επιστήμονες!

Με αυτά τα δεδομένα να είναι υπαρκτά, ο Δήμος μας, με απόφαση του Δημάρχου Παντελή Ξυριδάκη, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε να αποδίδεται απευθείας στις σχολικές επιτροπές, ένα σημαντικό μέρος από το φόρο των ηλεκτροδοτούμενων χώρων που πληρώνουν οι Δημότες. Η δημοτική επιχορήγηση ξεπερνά σήμερα το 65% των συνολικών εσόδων της Επιτροπής!

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, καταβάλλει κάθε χρόνο περίπου 600.000 € για την συντήρηση των σχολικών κτηρίων και άλλες 600.000 € για την λειτουργία τους, επιπρόσθετα στα ποσά που καταβάλλει το αρμόδιο υπουργείο! Όλα αυτά, με μια κεντρική σκέψη: κανένα σχολείο να μην έχει να ζηλέψει τίποτε σε σχέση με κάθε πρότυπο ιδιωτικό! Όλα τα παραπάνω, κατατάσσουν τα σχολεία του Δήμου μας, πρώτα στην λίστα των πόρων που απορροφούν, αναλογικά με όλα τα Δημόσια σχολεία της Ελλάδας!

Επίσης σημαντική, είναι και η τακτική καταβολή από το Δήμο, που έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στις σχολικές επιτροπές, να καλύπτονται όλες οι ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες των σχολείων στο σύνολό τους και να υπάρχει ένα ικανό περίσσευμα, για την εκτέλεση των έργων βελτίωσης και ανακαίνισης των σχολικών κτιρίων και την αγορά εξοπλισμού για τις εκπαιδευτικές ανάγκες.
20180417 084756
Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε μια σειρά από εργασίες… Στο Δημοτικό σχολείο της Φιλοθέης: επικαλύφθηκε η παλιά και επικίνδυνη για τα παιδιά άσφαλτος, με σύγχρονο ακρυλικό τάπητα που χρησιμοποιείται στα γήπεδα του μπάσκετ, σε συνολική επιφάνεια 600 τετραγωνικών μέτρων στον αύλειο χώρο του σχολείου, ενώ βάφτηκαν και ανακαινίστηκαν οι κερκίδες. Επίσης, έχει ήδη εγκριθεί ποσό 4.500 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και έχει δοθεί η παραγγελία για την αγορά 15 υπολογιστών που θα τοποθετηθούν στα Εργαστήρια Πληροφορικής των σχολείων, με ένα επιπλέον ποσό 5.000 ευρώ για την αγορά προβολικών μηχανημάτων (Projectors) και διαδραστικών πινάκων. Με αυτές τις αγορές, θα έχουν σύντομα εξοπλιστεί τα εργαστήρια πληροφορικής με σύγχρονα μέσα, ενώ οι περισσότερες από τις μισές αίθουσες διδασκαλίας θα διαθέτουν διαδραστικό πίνακα που είναι αναγκαίος για μια σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία.

Σαν μέτρο σύγκρισης, θα πρέπει να ξέρει κανείς οτι στην πλειοψηφία των Δήμων της Αττικής, υπάρχουν μόνο 2 ή 3 διαδραστικοί πίνακες ή προβολικά μηχανήματα σε κάθε σχολική μονάδα… Επίσης, στο δημοτικό σχολείο του Ψυχικού: συνεχίσθηκαν οι εργασίες που αντικατέστησαν τις παλιές σιδερένιες πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας, με νέες από αλουμίνιο υψηλών προδιαγραφών και θερμομόνωση. Πρίν μάλιστα τελειώσει το Καλοκαίρι, είναι προγραμματισμένο να έχει ολοκληρωθεί η συνολική αντικατάσταση. 

20180421 140211