Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό, είχε χθές μια ιστορική λειτουργία.

Όχι θρησκευτική αυτή την φορά, αλλά φιλοξενώντας ένα μνημειώδες συγγραφικό έργο, που αποτυπώνει με μοναδικό τροπο όλη της ιστορία του. Μια κίνηση που ολοκληρώθηκε μετά από 3 χρόνια μελέτης και καταγραφής και χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού.

1

6

10

9

 

Γιατί – όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης στην εκδήλωση – αναφερόμενος στους κατοίκους που έζησαν και ζούν εκεί: «…Διεκδίκησαν μια καλύτερη ζωή με πείσμα. Και την απέκτησαν και την κληροδότησαν στις επόμενες γενιές. Αξίζει να γνωρίσουμε και να ευχαριστήσουμε έναν – έναν ξεχωριστά, τους πρώτους οικιστές, αλλά και όλους εκείνους που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή και ανάπτυξή του Νέου Ψυχικού, αποτίνοντας τους σήμερα ένα φόρο τιμής, όχι μόνο γιατί επιβάλλεται αλλά γιατί πραγματικά τους αξίζει».

Ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά, απόλυτα αφιερωμένη στο Νέο Ψυχικό και στους κατοίκους του, που γέμισαν την εκκλησία. Μαζί και οι 3 εν ζωή δήμαρχοι που ο καθένας με τον δικό του τρόπο άφησε το σημάδι του στην ζωή και τον Πολιτισμό της πόλης. Ολοφάνερα χαρούμενοι για την πρώτη έκδοση βιβλίου που καταγράφει την ιστορία του Νέου Ψυχικού από την εποχή της ίδρυσης του προσφυγικού συνοικισμού το 1929 έως και σήμερα, ήταν όλοι!  Μια καταγραφή που προκύπτει μέσα από γραπτές και προφορικές μαρτυρίες παλαιότερων και νεότερων κατοίκων, συνοδευμένες από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. 

«90 Χρόνια Νέο Ψυχικό – Η ιστορία μας», λοιπόν. Ένα έργο που έγραψε και επιμελήθηκε η Νεοψυχικιώτισσα συγγραφέας και ιστορικός Μαριάννα Κυριακάκη και που πραγματικά αξίζει κανείς να το αποκτήσει.

 

2

3

5

 

 

Η αφιερωματική αυτή έκδοση της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ., ανήκει στη γενικότερη πολιτική της Δημοτικής αρχής να διασώσει και να αναδείξει την ιστορία και τη φυσιογνωμία και των τριών κοινοτήτων του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, του Νέου Ψυχικού, του Ψυχικού και της Φιλοθέης και να κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές την πολύτιμη γνώση του παρελθόντος.

Χαρακτηριστικές στιγμές απ’ αυτή τη γνώση ζήσαμε χθες μέσα από τις αναμνήσεις των ομιλητών καθώς και από την παρουσίαση του βιβλίου, όπου αναμνήσεις ξετυλίχτηκαν αβίαστα και κάποιες φορές ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένες.

Οι  ομιλίες των ομιλητών, εκτός των άλλων,  εστίαζαν στη σημασία της διάσωσης της ιστορίας του τόπου και κατέληγαν σε μια προτροπή προς όλους να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπήρχε προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού σε οθόνη, ενώ και στο  Ναό είχαν τοποθετηθεί  περιμετρικά χαρακτηριστικές φωτογραφίες, από διάφορες στιγμές περασμένων δεκαετιών της ζωής στο Νέο Ψυχικό.

Όλα τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων στην χθεσινή εκδήλωση διατέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Το παρελθόν και οι ιστορίες του, είναι ο «φάρος του Μέλλοντος» που μας δείχνει την συνέχεια του δρόμου. .. Αλλά για αυτή την μνημειώδη έκδοση, θα επανέλθουμε πολύ σύντομα, αποδίδοντάς της την σημασία που της αξίζει!

 

7

4

8

 

Στην εκδήλωση που συντόνισε η αντιπρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. Σόφη Ζαφρακοπούλου ομιλητές ήταν ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, οι τέως Δήμαρχοι Νέου Ψυχικού Παντελής Χαροκόπος και Θάνος Βεζυργιάννης, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νέου Ψυχικού Νένα Πασσά, ο ομότιμος καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας Θανάσης Παπαδόπουλος, η συγγραφέας Μαριάννα Κυριακάκη και ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Μιχαήλ Σταθάκης προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Νικόλαος Παρίτσης, εγγονός του πρώην Νομάρχη Αττικοβοιωτίας Νικολάου Παρίτση.

 

11

12