Χθές το απόγευμα, ζήσαμε από κοντά  μια "νέα αρχή". Και για να μην  μιλάμε με γρίφους, εννοούμε  την ολοκλήρωση του εξαιρετικού κύκλου μαθημάτων Ιστορίας με θέμα «Η Επανάσταση του 1821: Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας»

που παρουσίασε η γνωστή καθηγήτρια Ιστορίας, Μαρία Ευθυμίου. Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, είχε την ιδέα αλλά ανέλαβε και την άψογη οργάνωση αυτής της πραγματικά σοβαρής σειράς. Σοβαρής, με την έννοια της αντικειμενικότητας, της γνώσης αλλά και της παρουσίασης που – όπως όλοι ομολόγησαν – ήταν πραγματικά «άλλου επιπέδου» και κατάφερε να δημιουργήσει μια απίστευτα μεγάλη προσέλευση κόσμου, σε όλες τις συναντήσεις.

 5

 

Και έτσι, χθές το βράδυ, η αίθουσα στο Λύκειο της Φιλοθέης έγινε ο τόπος που φιλοξένησε το "δημιούργημα" της Μορφωτικής & Πολιτιστικής λέσχης Φιλοθέης. Όλα έγιναν όπως κάθε φορά, αλλά όχι ακριβώς …

Απίθανες λεπτομέρειες για τα δραματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε σκληρές συνθήκες, οι πρωταγωνιστές της Επανάστασης, οι εμφύλιες διαμάχες, πλούτισαν τις γνώσεις του ακροατηρίου, από τον χειμαρρώδη λόγο και γνώσεις της Μαρίας Ευθυμίου και έδωσαν μια διαφορετική οπτική γωνία της γένεσης του Νέου Ελληνικού Κράτους.

Οι παρόντες ήταν περισσότεροι και η αρχή της βραδιάς έδειξε με επίσημο και άνετο τρόπο, ότι η αυλαία μπορεί να έπεσε όπως είχε σχεδιαστεί, αλλά η συνέχεια έρχεται σχετικά σύντομα. Παρών, ο δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης με έναν διπλό ρόλο - του δήμαρχου αλλά και του ακροατή – ευχαρίστησε την Μαρία Ευθυμίου για την τόσο ξεχωριστή δουλειά που έκανε σε όλη την σειρά των μαθημάτων, δωρίζοντάς της ο ίδιος προσωπικά, μια αυθεντική μινιατούρα – γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Παράλληλα, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι η σειρά ήταν τόσο επιτυχημένη που θα συνεχίσει και σε δεύτερο κύκλο, σε σύντομο χρόνο.  «Σας είχα υποσχεθεί ότι θα είμαι παρών στο κλείσιμο της σειράς αυτών των μαθημάτων και όπως βλέπετε, το τήρησα…» είπε κλείνοντας την παρουσία του ο δήμαρχος.

 

3

2

 

 Ένα δεύτερο δώρο –από την υπεύθυνη για την διοργάνωση -  Αντιδήμαρχο Αικατερίνη Πετρίτση – Μουράντ ήταν ένα ταξίδι, με άπειρη ευγνωμοσύνη για τα υπέροχα «ταξίδια» στην ιστορία, που μας έκανε η Μαρία Ευθυμίου τόσο καιρό.

Παρούσα και η Αντιπρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. Σόφη Ζαφρακοπούλου, ενώ ευχάριστη εντύπωση έκανε και η παρουσία του Αντιπρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή, Κωστή Χατζηδάκη.

Η πρωτοβουλία για την διοργάνωση του κύκλου μαθημάτων ήταν της Αντιδημάρχου Κατερίνας Πετρίτση – Μουράντ σε συνεργασία με την Μορφωτική & Πολιτιστική Λέσχη Φιλοθέης, με την υπόσχεση,  σύντομα να επανέλθουν με νέο κύκλο Μαθημάτων Ιστορίας.

 

 140

4