Το να γράφει καλά κάποιος, σίγουρα είναι ταλέντο. Για να γράψει όμως λογοτεχνία, όσο δύσκολο ή άπιαστο όνειρο και αν ακούγεται κάτι τέτοιο, θα χρειαστούν  - εκτός από το ταλέντο – και δεκάδες τεχνικές γραφής, δομής και σεναρίου.

Ελάτε να κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στον χώρο της λογοτεχνίας, που «ήρθε και εγκαταστάθηκε» στον Δήμο μας, έτοιμη να τους προσφέρει γνώση και πολλές δημιουργικές ώρες.

Ήταν αρχές Δεκεμβρίου, όταν ενημερωθήκαμε για την πρωτοβουλία του Δημάρχου Φιλοθέης-Ψυχικού Παντελή Ξυριδάκη και της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. να προσφέρουν στους κατοίκους της πόλης μας πολλαπλές ευκαιρίες εναλλακτικής. Ευκαιρίες έκφρασης και δημιουργίας, κάνοντας αρχή με την υλοποίηση των δωρεάν «Σεμιναρίων Δημιουργικής Γραφής» που τελικά δόθηκαν – και εξακολουθούν να γίνονται - στο Εκπαιδευτικό Οικολογικό πάρκο, στο Νέο Ψυχικό.

 

043

041

042

 

Η απόφαση αυτή, ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, γιατί ξέρουμε καλά ότι άλλα – αντίστοιχα - σεμινάρια εντάσσονται συνήθως στο πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, των οποίων, η πρώτη περίοδος έληξε το 2016 και ακόμα είμαστε σε αναμονή έναρξης της δεύτερης περιόδου λειτουργίας τους. Ως τότε όμως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν όλες τις τεχνικές της αφήγησης και τους ιδιαίτερους κώδικες της μυθοπλασίας μέσα από τα σεμινάρια της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ.  

Όπως μας εξήγησε η Αντιπρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. και υπεύθυνη για την υλοποίηση των προγραμμάτων, Σόφη Ζαφρακοπούλου, «…τα σεμινάρια αυτά παρέχουν αφενός τις θεωρητικές γνώσεις  που βοηθούν στην εξοικείωση  με τα βασικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο γραφής κάθε κειμένου και - αφετέρου - πιο εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στον τρόπο γραφής διαφορετικών ειδών. Σαν διαφορετικό είδος, μπορεί να θεωρήσει κανείς το θεατρικό κείμενο, αλλά και το τηλεοπτικό και κινηματογραφικό σενάριο ακόμα και την διασκευή και την προσαρμογή κειμένων, πράγμα που προσδίδει στα σεμινάρια τη μορφή ενός πολύ σοβαρού εργαστηρίου».

Με όλα αυτά κατά νού, την περασμένη Πέμπτη επισκεφτήκαμε το Οικολογικό πάρκο όπου και πραγματοποιούνται τα δίωρα σεμινάρια. Θέλετε να παρακολουθήσετε το μάθημα σαν να είσαστε κι΄εσείς εκεί; Αν ναι, οι επόμενες γραμμές, είναι η απάντηση…

Το πρώτο μέρος του μαθήματος ήταν αφιερωμένο στην πλοκή και στους τρόπους δημιουργίας της. Πώς δηλαδή, μια απλή αρχική ιστορία αποκτά πλοκή και - κατ’ επέκταση – αποκτά έντονο ενδιαφέρον. Βάζοντας τις βασικές ερωτήσεις του τύπου «Τι;» «Πού», «Ποιος;», «Πότε;», «Γιατί;», μπορεί ο δημιουργός να αναζητήσει στην φαντασία του τις ανάλογες απαντήσεις που θα τον βοηθήσουν να σκιαγραφήσει αρχικά την ιστορία του. Αλλά το σεμινάριο δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά προχώρησε αποκαλύπτοντας τα μυστικά δημιουργίας της πλοκής του μυθιστορήματος… Πώς στήνεται ο κορμός της ιστορίας, πόση έκταση πρέπει να έχει ο πρόλογος αλλά και όλο το μυθιστόρημα, πότε πρέπει να εισάγονται τα κρίσιμα ερωτήματα ή τα διλήμματα.

Το ενδιαφέρον όλων όσοι το παρακολουθούσαν, φαινόταν από την… σιωπή και τις πολλές σημειώσεις που κρατούσαν συνεχώς. Έτσι, οδηγηθήκαμε σιγά-σιγά και στο δεύτερο μέρος, όπου αντικείμενο της παρουσίασης και της ανάλυσης ήταν η Διασκευή και η προσαρμογή των κειμένων.  Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα δυο από τις πλέον γνωστές κινηματογραφικές ταινίες, το “My fair lady” και το “Preety woman” φτάσαμε στον Πυγμαλίωνα του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω αλλά και στη γνωστή μας Σταχτοπούτα των αδελφών Γκριμ του Σαρλ Περώ ! Για να καταλήξουμε στην αρχαία ελληνική μυθολογία   όπου ανήκει ο μύθος του Πυγμαλίωνα, του μυθικού βασιλιά της Κύπρου  ή - κατά μεταγενέστερη εκδοχή - του γλύπτη από την Κύπρο και στο μύθο της Ροδόπης από τη Θράκη.

Έχοντας λοιπόν, καταλήξει στην αρχική ιδέα των έργων, μάθαμε τα βασικά βήματα που ακολουθεί ο δημιουργός προκειμένου να διασκευάσει ένα κείμενο, μεταφέροντάς το από ένα είδος είδος γραφής σε ένα άλλο. Πως παίρνεις ένα θεατρικό έργο και το «μεταφέρεις» σε ένα κινηματογραφικό σενάριο ή προσαρμόζοντάς το, να αφορά σε άλλη ηλικιακή ομάδα, όπως ένα έργο για ενήλικες να γίνει έργο για παιδιά.

Όλοι οι συμμετέχοντες, με τη βοήθεια της εισηγήτριας συμμετείχαν στην ανάλυση και την αποδόμηση των ιστοριών, ξεχωρίζοντας στο μυαλό τους τούς τα βασικά τους σημεία, το μυθιστορηματικό σκηνικό, την πλοκή και τους χαρακτήρες, έτσι ώστε, μέσω της τροποποίησης και της προσθαφαίρεσης στοιχείων να ανακατασκευάσουν τις συγκεκριμένες ιστορίες δημιουργώντας ένα νέο κείμενο.

Αυτές και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες αλλά και χρήσιμες γνώσεις  αποκτούν όσοι παρακολουθούν τα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής τα οποία πρόκειται να συνεχιστούν έως και τα τέλη Μαΐου. Σημειώστε ότι λειτουργούν δύο τμήματα, ένα πρωινό και ένα απογευματινό.

Οι ημερομηνίες για τις επόμενες συναντήσεις είναι:

Απριλίου:

Πρωινό τμήμα: Δευτέρα (10:30-12:30) 8/4

Απογευματινό τμήμα: Τετάρτη (17:00-19:00) 10/4

Μαΐου:

Πρωινό Τμήμα: Δευτέρα (10:30-12:30) 6/5, 13/5, 20/5

Απογευματινό τμήμα:      (17:00-19:00) 8/5, 15/5, 22/5

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ., Βεκιαρέλλη 11, Φιλοθέη, τηλ. 210 6822217

Υπεύθυνη οργάνωσης: Σόφη Ζαφρακοπούλου, Αντιπρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ.

 046

055