Στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, πιστεύουμε πολύ στον πολιτισμό! Γιατί για όλους εμάς, η Ανακύκλωση σημαίνει πρώτα απ’ όλα πολιτισμός,

γιατί συμβάλλει στη δημιουργία μιας περιβαλλοντικής συνείδησης και συμπεριφοράς που γίνεται – εκτός από θεωρία – και καθημερινή πράξη. Δείτε αμέσως μετά, πως και τι καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια όλοι μαζί!...


1
Από τα ετήσια αποτελέσματα των ανακυκλώσιμων υλικών τα τελευταία χρόνια, μπορούμε να πούμε με απόλυτη ασφάλεια ότι ο Δήμος μας και οι κάτοικοί του έχουν υψηλή περιβαλλοντική συνείδηση και αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί: κάθε χρόνο, έχουμε αύξηση των ποσοτήτων (σε κιλά) που συλλέγονται στον δήμο μας !

Δείτε χαρακτηριστικά τι συγκεντρώσαμε τις χρονιές 2016 και 2017:

2016: 1.944 τόνοι (ποσότητα –μεικτά) -  956 τόνοι (καθαρή ανακύκλωση)

2017: 2.034 τόνοι (ποσότητα –μεικτά) - 977 τόνοι (καθαρή ανακύκλωση)

Τι διαπιστώνουμε;  Βλέπουμε καθαρά ότι η απόδοση της συλλογής των ανακυκλώσιμων έχει θεαματική  πρόοδο, που αγγίζει το 100% πάνω από τον μέσο όρο στην Ελλάδα: 75,42 kg / κάτοικο στο Δήμο μας, σε σύγκριση με τα 38,85 kg / κάτοικο σε ολόκληρη τη χώρα. «Απόκλιση» από τον Μέσο Όρο της χώρας:  94% ! ! !

Η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης επιβραβεύει τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού

Η αποτελεσματικότητα της αρμόδιας υπηρεσίας Ανακύκλωσης, αλλά και η σημαντική συμβολή των κατοίκων, δεν έχει μόνο θετικά αποτελέσματα για το Περιβάλλον, αλλά και πολλά άλλα οφέλη, τα οποία μεταφράζονται και σε Οικονομικά. Ένα από αυτά, είναι η επιβράβευση του Δήμου μας από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Πράγματι, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού επιβραβεύτηκε για την προσπάθειά του και «κέρδισε» επάξια τα υλικά βραβεία που μπορείτε να δείτε παρακάτω :

                                           1) Δωρεάν επισκευή Απορριμματοφόρου.

                                           2) Δωρεάν 60 νέοι  μπλε κάδοι.

                                           3) Δωρεάν επισκευή φθαρμένων κάδων.

                                           4) Δωρεάν 15 ρολά / 10 τεμάχια κίτρινες σακούλες.

 

Διαβάστε πώς γίνεται η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών στο Δήμο μας.

Η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών γίνεται με δύο τρόπους. Ο ένας αφορά στη συγκέντρωση στους ειδικούς μπλε κάδους, τακτική που εφαρμόζεται στο Νέο Ψυχικό και στη Φιλοθέη αλλά και με τις ειδικές κίτρινες σακούλες που συλλέγονται με το σύστημα «πόρτα-πόρτα», τρόπος που εφαρμόζεται στο Ψυχικό.

2

Για τη διευκόλυνση των κατοίκων:

έχουν τοποθετηθεί συνολικά  425 τροχήλατοι κάδοι σε όλο το Δήμο. Από αυτούς, οι 110  βρίσκονται στο Νέο Ψυχικό, οι 54 στο Ψυχικό και οι 261 στη Φιλοθέη. Εκεί οι πολίτες μπορούν να ρίχνουν, χωρίς σακούλες,  όλα μαζί τα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως:

Πλαστικές συσκευασίες : Όπως είναι τα μπουκάλια νερού, απορρυπαντικών, λαδιού, σαμπουάν, κεσεδάκια γιαουρτιών, βουτύρου κλπ).

 Γυάλινες συσκευασίες : Όπως είναι τα μπουκάλια των αναψυκτικών, ποτών, βαζάκια τροφίμων κλπ).

 Χάρτινες συσκευασίες :   γάλακτος, χυμών, απορρυπαντικών, χαρτοκιβωτίων, κ.ά).

Αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες : Όπως είναι τα κουτάκια της μπύρας, των αναψυκτικών, κονσερβών, καφέ κλπ).

Και επίσης :  Εφημερίδες, Περιοδικά, φυλλάδια κλπ.

Και η ανακύκλωση δεν σταματάει εκεί!

Σε επιλεγμένα σημεία, ανακυκλώνονται επίσης: μικρές και μεγάλες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ηλεκτρικοί λαμπτήρες, μπαταρίες, cd και φιλμ.

 

Δημιουργώντας την περιβαλλοντική συνείδηση: πάμε στο Οικολογικό Πάρκο…

 Δεν αρκεί να έχεις, αλλά και να δημιουργείς συνεχώς συνείδηση και ευαισθησία στα Οικολογικά θέματα και την αΑνακύκλωση. Έτσι, σε μια εξαιρετική προσπάθεια δημιουργίας περιβαλλοντικής συνείδησης, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού προσφέρει, μέσω της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φιλοθέης-Ψυχικού), εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές Δημοτικού, στο Οικολογικό Πάρκο στο Νέο Ψυχικό (Στρατηγού Μακρυγιάννη-πίσω από το Πεντάγωνο). Τα προγράμματα πραγματοποιούνται μέσω της συνεργασίας της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. με μη κερδοσκοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες παρουσιάζουν τα προγράμματά τους σε καθημερινή βάση.

  3

Και λίγα ακόμα, από όσα πρέπει να γνωρίζει ο δημότης για την Ανακύκλωση.

 Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει διαπιστωθεί ότι είναι απόλυτα απαραίτητη η ελάττωση του όγκου των απορριμμάτων, που από μόνη της οδηγεί στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Και πέρα από κάθε αμφιβολία, η μόνη λύση αντιμετώπισης, είναι η ευρείας κλίμακας ανακύκλωση των απορριμμάτων μέσω της οποίας γίνεται παράλληλα και εξοικονόμηση πρώτων υλών και Ενέργειας.

Και ένα τελευταίο: Ανακύκλωση εννοούμε την επεξεργασία υλικών όπως είναι το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο ή οι λαμπτήρες. Δηλαδή, υλικά που αν και  θεωρούνται απορρίμματα, διατηρούν μέρος της αξίας τους και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ωφελώντας τόσο το περιβάλλον όσο και την οικονομία.

 Χρήσιμα τηλέφωνα και διευθύνσεις:

Περισσότερες πληροφορίες για την Ανακύκλωση: Γραφείο Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, κα Αικατερίνη Πετρίτση - Μουράντ, τηλ. 213 2014501.

Οικολογικό πάρκο: Πληροφορίες στα γραφεία της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ., Βεκιαρέλλη 11, Φιλοθέη, τηλ. 210 6822217)