…Και τα Actors studio  της Νέας Υόρκης βρέθηκαν για μερικές ώρες στο Ψυχικό!

Και η συζήτηση αποκάλυπτε λίγο - λίγο τι συμβαίνει πίσω από την Τέχνη της υποκριτικής, τι συμβαίνει όταν οι ηθοποιοί διδάσκονται ή πως το θέατρο γίνεται Τέχνη μαζί με τεχνική, πολύ δουλειά και απεριόριστη έμπνευση.  Ήταν μια σπάνια ευκαιρία για όλους το να ακούσουν τόσο ιδιαίτερες λεπτομέρειες, από το στόμα ενός ανθρώπου που έζησε και συνεχίζει να ζεί με αυτήν την Τέχνη.

2

 

Ο Ανδρέας Μανωλικάκης, ήταν ο καλεσμένος του Δημάρχου Φιλοθέης-Ψυχικού Παντελή Ξυριδάκη, και χωρίς καμία αμφιβολία, κατάφερε να γοητεύσει το ακροατήριο με τις εύστοχες και  απολαυστικές απαντήσεις του, δικαιώνοντας για μια ακόμη φορά την πολύ επιτυχημένη καλλιτεχνική του πορεία.

 

1

 

Το θέατρο της Σχολής Μωραΐτη άρχισε από νωρίς να γεμίζει από συμπολίτες μας που ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά τον διεθνούς φήμης Έλληνα καθηγητή υποκριτικής και σκηνοθεσίας. Πέρα από αυτό, ο Ανδρέας είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και Δια Βίου μέλος του Actors Studio, της περίφημης σχολής που ίδρυσε ο Ηλίας Καζάν.  Και όσο η ώρα περνούσε, όλοι ξεκίνησαν να παρακολουθούν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, με την Αντιπρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. Σόφη Ζαφρακοπούλου, να έχει επωμιστεί και τον σχεδιασμό, την οργάνωση  και την υλοποίηση της εκδήλωσης.

Η Αντιπρόεδρος, αφού καλωσόρισε το κοινό  και ευχαρίστησε την κυρία Καρτάλη και τον κύριο Κασιμάτη για τη φιλοξενία της εκδήλωσης στη Σχολή Μωραΐτη, τόνισε πως μέσα στο ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της ΔΗΚΕΦΙΨ είναι και η επιμόρφωση των δημοτών στον τομέα του πολιτισμού.

Η συζήτηση του Προέδρου του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Actors Studio Drama School (Master of Fine Arts) στο Pace University της Νέας Υόρκης, εκτός από ενδιαφέρουσα ήταν και απολαυστική με τους δύο συνομιλητές να γοητεύουν το κοινό που αρκετές φορές γέλασε με την καρδιά του με το χιούμορ τους. Μέσα από αυτή τη συζήτηση, μάθαμε για την επαγγελματική πορεία του Ανδρέα στο εξωτερικό αλλά και τις εντυπώσεις του από τα μεγάλα ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου με τα οποία έχει συνεργαστεί και έχει γνωρίσει. Εύλογη ήταν η ερώτηση για το «Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το επάγγελμα ενός ηθοποιού και ιδιαίτερα στην Αμερική», με τους συνομιλητές να ξεδιπλώνουν βήμα- βήμα την απάντηση, κυρίως για τις δυσκολίες μιας τέτοιας διαδρομής. 
Στη συνέχεια ο Ανδρέας Μανωλικάκης απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν στο Σύστημα Στανισλάφσκι, στην Μέθοδο του Actors  Studio, στην θεατρική εκπαίδευση, στην διδασκαλία της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας, στη μετάφραση, στην κριτική, στο επάγγελμα του ηθοποιού και του σκηνοθέτη, στις σχέσεις και τις υποχρεώσεις του σκηνοθέτη, του συγγραφέα και των ηθοποιών στο ανέβασμα του έργου. Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία και τη σημασία του  Actors Studio, αλλά και τα  Δια Βίου μέλη του Marlon Brando, Marilyn Monroe, Paul Newman, Jane Fonda, James Dean, Robert De Niro, Al Pacino, Ellen Burstyn, Jack Nicholson, Alec Baldwin και ο Bradley Cooper - ο οποίος υπήρξε και μαθητής του Ανδρέα Μανωλικάκη.

Λίγο μετά την εκδήλωση, ρωτήσαμε τον Ανδρέα να μας πεί την γνώμη του για όσα έζησε αυτές τις λίγες ώρες μαζί μας, στο γεμάτο θέατρο της Σχολής Μωραΐτη. Η απάντησή του μας γέμισε αυτοπεποίθηση, μιας και δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι ήταν – απλά – από ευγένεια: εντυπωσιασμένος από την οργάνωση, την προετοιμασία και την εκτέλεση της βραδιάς, μιας και – όπως μας είπε χαρακτηριστικά – «…Ελάχιστες φορές συναντάω τέτοιες συναντήσεις που δείχνουν σε μεγάλο βαθμό να βασίζονται στην γνώση που έχει η διοργάνωση για το θέμα που καλύπτουμε».  

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Αλεξοπούλου, η Αντιδήμαρχος Νατάσα Αγγελάκη, η Δημοτική Σύμβουλος Χάρις Συμεωνίδου, η Πρόεδρος της Μορφωτικής και Πολιτιστικής Λέσχης Φιλοθέης Λένα Δρομάζου, ο Πρόεδρος του μουσικού συλλόγου «Ευτέρπη» Τάσος Ξηράκης, αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί και πολλά μέλη των θεατρικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού.