Η φετινή κοπή της πίτας του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, κάθε άλλο παρά μια τυπική εκδήλωση ήταν.

Ήταν - ταυτόχρονα - μια πλήρης αποτίμηση όσων έγιναν στον Δήμο τη χρονιά που πέρασε, μαζί με μια πλήρη παρουσίαση για όλα όσα είναι προγραμματισμένα να γίνουν! Οι τιμητικές διακρίσεις προσώπων που ξεχώρισαν για την προσφορά και το έργο τους, ήταν και φέτος εκεί, δείχνοντας το στίγμα μιας πόλης και μιας Δημοτικής αρχής που αντιλαμβάνεται, υποστηρίζει και στηρίζεται από την Αριστεία. Ήταν, με απλά λόγια, ένας πλήρης «χάρτης» για το Μέλλον.

Έτσι, το κλειστό γήπεδο του Μπάσκετ στο Ψυχικό, άρχισε από νωρίς να γεμίζει με τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του δήμαρχου Παντελή Ξυριδάκη, έχοντας καταλάβει ότι η παρουσία τους εκεί έχει ουσιαστική αξία. Ότι μια τέτοια εκδήλωση, περιέχει όχι μόνο τα όσα έγιναν μέσα στην προηγούμενη χρονιά, αλλά και ένα στίγμα ουσιαστικής ελπίδας για αυτά που έχουν δρομολογηθεί για το άμεσο μέλλον. Και έτσι ακριβώς ήταν!

212

Η ομιλία του δημάρχου, ήταν πλήρης, αντικειμενική και κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, γιατί περιείχε όλα όσα οφείλει να γνωρίζει αντικειμενικά ο δημότης, ενώ αποτέλεσε και μια πολιτική ανάλυση για την ίδια την Αυτοδιοίκηση, κάτω από το πρίσμα των αμέσως επόμενων μηνών . Και για την πληρέστερη ενημέρωση όσων δεν είχαν την τύχη να βρεθούν εκεί, σας την παραθέτουμε αυτούσια:

«Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ πολύ για τη θετική ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, στην εκδήλωση που έχει πλέον καταστεί θεσμός, στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Συνεπεις για μια ακόμη χρονιά στο ραντεβού μας μαζί σας, κόβουμε και φέτος τη βασιλόπιτά μας και έχουμε την ευκαιρία όχι μόνον να ανταλλάξουμε τις καθιερωμένες ευχές, αλλά και να κάνουμε μια αποτίμηση όσων έγιναν στα προάστιά μας τη χρονιά που πέρασε, καθώς και αυτά που προγραμματίζουμε να γίνουν τη χρονιά που έρχεται. Και βέβαια στο τέλος της εκδήλωσης θα υπάρξουν και οι καθιερωμένες πλέον βραβεύσεις και τιμητικές διακρίσεις , προσώπων που ξεχώρισαν για την προσφορά και το έργο τους, στην Πατρίδα, την πόλη και την τοπική μας κοινωνία.

Η φετινή εκδήλωση , διεξάγεται στην αρχή μιας πολύ ιδιαίτερης χρονιάς. Τολμώ να πω ότι το 2019, είναι μια κρίσιμη χρονιά για την Πατρίδα, αλλά και το Δήμο μας. Στα τέλη του προσεχούς Μαΐου, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, για την ανάδειξη των νέων αιρετών διοικήσεων στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά και οι ευρωεκλογές.

Υπάρχει όμως σοβαρό ενδεχόμενο την ίδια ημερομηνία, να διεξαχθούν ταυτόχρονα και οι βουλευτικές εκλογές. Γεγονός που φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει πόλωση, θα προκαλέσει σύγχυση στο εκλογικό σώμα και είναι ορατός ο κίνδυνος, να αλλοιώσει στην πράξη, το πραγματικό διακύβευμα των υτοδιοικητικών εκλογών.

189 720

Ως Δήμαρχος αλλά και ως ενεργός πολίτης, με πολλά χρόνια ενασχόλησης στην αυτοδιοίκηση, θεωρώ ότι οφείλουμε όλοι όσοι προτιθέμεθα να διεκδικήσουμε ξανά την ψήφο εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας , να τους ενημερώσουμε υπεύθυνα, για το διακύβευμα αυτό. Γιατί πλέον, μετά την ψήφιση του Κλεισθένη και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλάζουν πολλά.

Και οι αλλαγές αυτές ήδη επηρεάζουν και θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο μελλοντικά, τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου μας κι επακόλουθα, την ίδια την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας του Δήμου, καθώς και η διαφύλαξη όλων όσων έχουμε πετύχει ως τοπική κοινωνία μέχρι σήμερα, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, για όλους μας. Γνωρίζω καλά ότι σήμερα, πρέπει να είναι μέρα γιορτής και θετικών προσδοκιών, για το Δήμο και τα προάστιά μας. Και πράγματι, το 2019 ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, για το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού και τους κατοίκους των προαστίων μας.

227

Καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα  να χρηματοδοτήσουμε με δικά μας χρήματα,  μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία και την ασφάλεια των υποδομών μας, στη βελτίωση της εικόνας του τόπου μας, καθώς και στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, σε κάθε προάστιο και κάθε γειτονιά. Παράλληλα όμως, προετοιμάσαμε και «ωριμάσαμε» μελέτες για 16 νέα έργα και παρεμβάσεις , με προυπολογισμό ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τη  χρηματοδότησή τους, από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα.

230

Στα 16 αυτά νέα έργα και παρεμβάσεις περιλαμβάνουμε :

 • Tη διαμόρφωση του κληροδοτήματος Σούρλου,  στο Νέο Ψυχικό.
 • Την ανάπλαση του κτιρίου Βαλιάδη, στο Νέο Ψυχικό.
 • Τη διευθέτηση του ανοικτού ρέματος -τμήματος Ποδονίφτη.
 • Την αποκατάσταση του Παιδικού Κήπου Φιλοθέης (Πικιώνη).
 • Τη δημιουργία θεματικού εκπαιδευτικού χώρου παιδικής αναψυχής στην παιδική χαρά «Μακεδονίας».
 • Την ανάπλαση της οδού Μαραθωνοδρόμου με δημιουργία ζώνης «υψηλού» πρασίνου, για την αντιμετώπιση επιπτώσεων στο περιβάλλον (Βεκιαρέλη, Στρέιτ και Καποδιστρίου).
 • Την ολοκλήρωση του δικτύου ομβρίων Φιλοθέης.
 • Την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων Ψυχικού.
 • Την υλοποίηση δράσεων εφαρμογής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινων δωμάτων για συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
 • Την αναβάθμιση και βελτίωση προσβασιμότητας συνθηκών κυκλοφορίας πεζών στην οδό Ολυμπιονικών στο Νέο Ψυχικό.
 • Την ανακατασκευή του κτιρίου του Παιδικού Σταθμού Αγίας Βαρβάρας.
 • Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημοτικά κτίρια.
 • Την ενίσχυση της ηχοπροστασίας στην περιφερειακή οδό, έναντι Αττικού Άλσους στο Ψυχικό

 Τα έργα αυτά που προγραμματίζουμε, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει τα τελευταία 4 χρόνια στο Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού, για τις οποίες θα αναφερθώ παρακάτω, αποδεικνύουν ότι εφαρμόζουμε με συνέπεια κι ευθύνη  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων, που αποτελούν εγγύηση ότι και τα επόμενα χρόνια τα προάστιά μας θα παραμείνουν τόπος που ξεχωρίζει, αντάξια των υψηλών προσδοκιών , που δικαιολογημένα έχουν οι συμπολίτες μας από το Δήμο.

 Η ισχυρή βάση ,πάνω στην οποία στηρίζεται το σημερινό οικοδόμημα του Δήμου μας, είναι οι άνθρωποί του. Είναι οι εργαζόμενοι και τα στελέχη του Δήμου μας. Είναι οι αιρετοί εκπρόσωποι της σημερινής Διοίκησης.

Και είναι και οι αιρετοί εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων, που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, που ανεξάρτητα αν συμφωνούν ή όχι με τις αποφάσεις και τις πολιτικές μας, συμβάλλουν με την παρουσία τους, τη γνώμη και τις ιδέες τους, στη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου και στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται στην πόλη μας.

Εγω προσωπικά ως Δήμαρχος, γνωρίζετε καλά ότι πιστεύω και υπηρετώ με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, την κουλτούρα της συναίνεσης και της συνεργασίας. 

237

Είμαι οπαδός της ενότητας και της δημιουργικής προσέγγισης όλων των υγιών δυνάμεων των προαστίων μας.

Πάνω απο προσωπικά συμφέροντα και επιδιώξεις. Πιστεύω και υπηρετώ συμμαχίες που στηρίζονται σε κοινές αρχές και αξίες. Σε κοινές προγραμματικές θέσεις και απόψεις, που υπηρετούν το συμφέρον του Δήμου.

Αλλά είμαι κάθετα απέναντι σε πρόσωπα και πολιτικές, που ανοίγουν τις πόρτες των προαστίων μας στη συκοφαντία και το λαϊκισμό. Ήμουν , είμαι και θα είμαι απέναντι σε αυτούς που υπόσχονται πολλά, ενώ γνωρίζουν ότι δεν γίνονται.

Είμαι και θα είμαι απένατι σε όσους προσπαθούν να απαξιώσουν και να κοντύνουν, για να φέρουν στα δικά τους χαμηλά μέτρα, όλα τα θετικά που έχουμε μέχρι σήμερα πετύχει.

Είμαι απέναντι σε αυτούς που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, ενώ γνωρίζουν ελάχιστα.

Το να διοικείς έναν Δήμο σαν το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης. Απαιτεί γνώση, εμπειρία, όρεξη για δουλειά, φρέσκες ιδέες, διάθεση για ειλικρινή συνεργασία, ισχυρή φωνή και παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Γι αυτό και θεωρώ ανεύθυνο να ασκούν κάποιοι κακοπροαίρετη κριτική στην προσπάθειά μας, απλά και μόνο για να ικανοποιήσουν το «Εγώ» τους, υποβαθμίζοντας το «Εμείς», χωρίς να έχουν γνώση, της πραγματικής διάστασης των προβλημάτων. Φίλες και φίλοι, όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζετε καλά πως θεωρώ ένα απο τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της δημοτικής μας πολιτικής,  το μοντέλο που διαχειριζόμαστε τα οικονομικά του Δήμου. Τα χρήματα που μας εμπιστεύεστε.

Η επιμονή μου σε αυτή την προσέγγιση, που κάποιοι μου την καταλογίζουν ως μειονέκτημα,  δεν σημαίνει ότι είμαι αριθμολάγνος. Αντίθετα, σημαίνει πως αναζητώ τρόπους ώστε η  ευημερία των οικονομικών δεικτών του Δήμου μας, να μετατραπεί σε μετρήσιμο όφελος , σε κοινωνικό μέρισμα που ως όρος είναι και της μόδας, για τους συμπολίτες μας.

235

Κι αυτό το όφελος, είμαι περήφανος που μπορώ και σήμερα να σας το παρουσιάσω.

Είμαι περήφανος γιατί η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, εφαρμόζοντας μια αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης των χρημάτων των δημοτών μας, που  αποτελεί παράδειγμα για την ελληνική αυτοδιοίκηση, έχει πετύχει :

 • ο Δήμος μας να λειτουργεί χωρίς να έχει ελλείμματα, χρέη και οφειλές που δεν μπορεί να καλύψει, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε πάρα πολλούς Δήμους της χώρας αλλά και στο ίδιο το Κράτος μας.
 • να προσφέρουμε ως Δήμος πολλές και ποιοτικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας, σε όλους τους τομείς ( Κοινωνική Πολιτική, Τρίτη Ηλικία, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Πολιτικές για το παιδί και την οικογένεια, κλπ) χωρίς να τους επιβαρύνουμε υπέρμετρα.
 • Να μειώνουμε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια τα ανταποδοτικά τέλη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στην καθαριότητα και το πράσινο.
 • -32% στη Φιλοθέη και -22% σε Νέο Ψυχικό και Ψυχικό, είναι η μείωση που έχουμε καταφέρει.
 • Με τα χρήματα αυτά να μπορούμε να υλοποιούμε έργα και παρεμβάσεις χωρίς να προσφεύγουμε σε δανεισμό, που υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών του Δήμου.
 • Το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο μεταφέρουμε στα ταμεία του Δήμου μας χρηματικό υπόλοιπο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ , αποδεικνύει την υγεία των οικονομικών μας.

Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που ισχυρίζονται , ότι δεν είναι και τόσο απαραίτητο το υπόλοιπο αυτό. Ότι κρατάμε στο ταμείο του Δήμου χρήματα, με τα οποία θα μπορούσαμε λένε να κάνουμε έργα. Ακόμα, ισχυρίζονται ότι το γεγονός πως έχουμε χρήματα στο ταμείο μας, μας αποκλείει απο τις Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Αυτό ακούστηκε σε πανευρωπαϊκή πρώτη. Όλα αυτά είναι ανακρίβειες και αστειότητες. Κι αν πραγματικά τα λένε όσοι τα λένε αυτά,  επειδή αυτό εξυπηρετεί τις πολιτικές τους σκοπιμότητες, απλά δεν λένε αλήθεια. Αν όμως τα λένε επειδή δεν γνωρίζουν, τότε είναι επικίνδυνο να τους εμπιστευθούμε τις τύχες της πόλης. Θέλω να αντιληφθείτε πως ότι ισχύει στον οικογενειακό μας προυπολογισμό, ισχύει και στο Δήμο. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με ελλείμματα. Kαι σας διαβεβαιώνω ότι όλα τα χρήματα που μας εμπιστεύεστε, τα αξιοποιούμε μέχρι το τελευταίο σέντ.

196

Χάρη στο πλεόνασμα που επιτυγχάνουμε, γίνεται όλο το διάστημα που προηγήθηκε έργο στην πόλη, αφού οι πόροι από το Κεντρικό Κράτος, οι γνωστοί σε όλους ΚΑΠ, δεν επαρκούν ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού μας.

Ενώ δεν υπάρχουν πια, λόγω της κρίσης και των μνημονίων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπήρχαν στο παρελθόν όπως το Πρόγραμμα Θησέας, το ΕΣΠΑ, τα ΠΕΠ, η ΣΑΤΑ, κλπ.

Σας διαβεβαιώνω ότι λειτουργούμε οργανωμένα και νοικοκυρεμένα, με σχέδιο και πρόγραμμα.

Υλοποιούμε το σύνολο των έργων που εντάσσουμε στο τεχνικό μας πρόγραμμα, πετυχαίνοντας σημαντικές Εκπτώσεις, άνω του 40% !

 

Παρέχουμε πλήθος υπηρεσιών στους δημότες μας, με απόλυτη διαφάνεια και οικονομία πόρων. Όλα τα χρήματα που εισπράττουμε μέσω των ανταποδοτικών τελών, επιστρέφουν στο στο 100%, πίσω στην τοπική μας κοινωνία, με υπηρεσίες κι έργο στους τομείς της καθαριότητας, του πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού.

Είμαστε ο Δήμος με τις περισσότερες έτοιμες μελέτες έργων, σε σχέση με το μέγεθος μας, τις οποίες θα μπορούμε άμεσα να υποβάλλουμε προς χρηματοδότηση, μόλις ανοίξουν τα νέα «χρηματοδοτικά εργαλεία». Χάρη στις επιλογές μας, όλα αυτά τα χρόνια, πετύχαμε να μην καταργηθεί καμία δομή κοινωνικών υπηρεσιών. Κανένα αθλητικό και Πολιτιστικό Πρόγραμμα.

194

Σήμερα, πάνω από 3.500 συμπολίτες μας βρίσκουν δημιουργική διέξοδο στα προγράμματα του Δήμου. Χρηματοδοτούμε κάθε χρόνο, με ίδιους πόρους έργα  ύψους 2.500.000 ευρώ, σε προϋπολογισμό 23.000.000 € τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της πόλης.

Έργα  όπως  η συντήρηση σχολείων και παιδικών σταθμών, οι ασφαλτοστρώσεις, η συντήρηση πεζοδρομίων, η ανακατασκευή κοινόχρηστων χώρων, η κατασκευή αγωγών ομβρίων κ.λ.π.   

195

Με δικούς μας πόρους, αποκαταστήσαμε άμεσα τη χρονιά που μας πέρασε, τις ζημιές που προκάλεσε η υπερχείλιση του Ποδονίφτη στο Αθλητικό Κέντρο Κυριακίδης και στο Δημοτικό Σχολείο Φιλοθέης. Δίνουμε με συνέπεια κι ευθύνη τον αγώνα για να διαφυλάξουμε τον οικιστικό χαρακτήρα του προαστίου μας.

Δικαιωθήκαμε απόλυτα ως προς τις θέσεις που έχουμε διατυπώσει προς την Περιφέρεια Αττικής, για τα έργα που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την υπόθεση του χώρου που διεκδικούμε απο την ΚΤΥΠ, για να δημιουργήσουμε επιτέλους γήπεδο ποδοσφαίρου στο Νέο Ψυχικό. Εδώ κι 1,5 χρόνο ήμουν σε διαρκείς επαφές με τη Διοίκηση του ΚΤΥΠ για την παραχώρηση του χώρου.

Κι οφείλω να πω ότι όταν φτάναμε προς το τέλος της συμφωνίας, υπήρξε θετική παρέμβαση τόσο απο την κυρία Δούρου, όσο κι από την κα Σουμπασάκη, οι οποίες υποστήριξαν το αίτημα του Δήμου.

Θέλω να τις ευχαριστήσω και τις δύο για τη θετική τους στάση, και την καλή τους κουβέντα γιατί αποδείξαμε όλες οι πλευρές ότι μπροστά στο κοινό καλό, μπορούμε να παραμερίζουμε αυτά που μας χωρίζουν, προς όφελος του Δήμου και των συμπολιτών μας.

Αυτό σημαίνει κουλτούρα συννενόησης και συνεργασίας. Έτσι θα πάμε μπροστά, ενώ - αντίθετα - η λογική του μηδενισμού των πάντων και η γενικευμένη απαξίωση, μας πάνε πίσω.

Φίλες και φίλοι, δίνουμε και κερδίζουμε κάθε μέρα τη μάχη για να κρατήσουμε την πόλη μας καθαρή, πράσινη, ασφαλή, φιλική στον πολίτη και αλληλέγγυα σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

Κάποιοι συμπολίτες μας, μας υπόσχονται ότι θα γίνει ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού  πρότυπος δήμος αρκεί να τους εμπιστευθούμε. Μην πέφτετε στην παγίδα. Μην ακούτε μεγάλα λόγια. Είδαμε όλοι  τι έπαθε η Πατρίδα μας, όταν εμπιστεύθηκε αυτούς που υπόσχονταν εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Και μην υποτιμούμε όσα έχουμε κερδίσει με κόπο και σκληρή δουλειά μέχρι σήμερα. Σήμερα ο Δήμος μας δεν έχει ανάγκη απο επίδοξους σωτήρες, που δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα.

Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού είναι ήδη Πρότυπος Δήμος! Είναι Δήμος πρότυπο στην ποιότητα ζωής, εδω και χρόνια.

Κι αυτό το κατακτήσαμε, δεν μας χαρίστηκε. Γιατί δώσαμε μεγάλο αγώνα και τον κερδίσαμε, για να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή, προαστιακή φυσιογνωμία του.

Είμαστε Δήμος πρότυπο στην καθαριότητα. Πρωταθλητής στην ανακύκλωση! Αλλά δεν αρκούμαστε σε όσα έχουμε πετύχει, στοχεύοντας ακόμη πιο ψηλά.

Είμαστε ήδη το πιο πράσινο προάστιο της Αττικής. Όμως ούτε σε αυτόν τον τομέα εφησυχάζουμε.

Είμαστε η πιο ασφαλής πόλη της Αττικής, σύμφωνα με έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύθηκε. Και δουλέψαμε συστηματικά και σε πολλά επίπεδα για να το πετύχουμε αυτό.

Είμαστε Δήμος πρότυπο, όσον αφορά την μείωση των τελών, που πληρώνουν οι συμπολίτες μας αλλά και την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, σε σχέση με αυτά που δίνουν.

Είμαστε πρότυπο αποτελεσματικής και διαφανούς διαχείρισης.

Και δεν το λέμε εμείς. Το λένε οι συμπολίτες μας, που δηλώνουν ικανοποιημένοι απο τις υπηρεσίες που τους παρέχουμε. Το λένε οι ορκωτοί ελεγκτές και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που παρακολουθούν διαρκώς το μοντέλο διαχείρισης που εφαρμόζουμε. Το αποδεικνύουν οι καινοτόμες υπηρεσίες που προσφέρουμε, τις οποίες αναβαθμίζουμε διαρκώς.

Είμαστε Δήμος πρότυπο ως προς τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα που υλοποιούμε, τα οποία απολαμβάνουν χιλιάδες συμπολίτες μας.

Έχουμε τις καλυτερες, σε όλα τα επίπεδα, δημόσιες υποδομές εκπαίδευσης, τα καλύτερα δημόσια σχολεία, κι αυτό το αποδεικνύει η τεράστια ζήτηση που παρατηρούμε κάθε χρόνο. Γιατί έχουμε την τύχη να έχουμε τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία και πρέπει να τους μοιάσουμε.

Είμαστε Δήμος πρότυπο όσον αφορά τις κοινωνικές μας δομές, με τη στήριξη που παρέχουμε σε εκατοντάδες οικογένειες, που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους στους παιδικούς μας σταθμούς. Και με το σεβασμό που επιδεικνύουμε στους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν, στους οποίους βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα τους. Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο, με τις αναφορές μου στα πεπραγμένα της Διοίκησης μας. Θεωρώ όμως υποχρεώση μου να σας πω αλήθειες. Χωρίς αλήθεια, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Οι μεγάλες διαδρομές και οι μεγάλοι στόχοι απαιτούν ειλικρίνεια κι εμπειρία. Απαιτούν υπευθυνότητα και συνέπεια. Απαιτούν γνώση και υπέρβαση του εγώ. Γνωρίζουμε καλά πως είναι πολλοί αυτοί που μας ζηλεύουν, γιατί ζούμε σε ένα ξεχωριστό Δήμο, σε ξεχωριστά, μοναδικής αξίας προάστια. Ας αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη ζήλεια αυτή, κλείνοντας τα αυτιά μας στις φωνές των δυνάμεων του καιροσκοπισμού και της ανευθυνότητας.

Σας ζητώ να μην επιτρέψετε να ανοίξουμε στον ξεχωριστό μας Δήμο, τις πόρτες στο λαικισμό, την άγνοια και την ανευθυνότητα. Αρκετά πληρώσαμε ως χώρα, τους επίδοξους μαθητευόμενους μάγους, που μας κληρονομούν φεύγοντας περισσότερα προβλήματα , από όσα παρέλαβαν.

Να μην επιτρέψουμε να χαθούν όλα όσα πετύχαμε με κόπο. Είμαι αισιόδοξος ότι το μέλλον μας μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο, αν εμπιστευθούμε αυτούς που αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί και ικανοί.

Πιστεύουμε και δίνουμε σημασία όχι στα λόγια, αλλά στο αποτέλεσμα. Κι αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο , με ευκαιρία την εκδήλωση της κοπής της πίτας, βραβεύουμε πρόσωπα που έχουν αποδειχθεί στην πράξη αποτελεσματικά.

Ως Δημοτική Αρχή, έχουμε αποδείξει ότι πιστεύουμε πολύ στους άριστους και ικανούς. Σε όσους πρεσβεύουν τις αξίες της αριστείας, της ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης, μέσω της προσφοράς στο συνάνθρωπο, όσους προωθούν τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία, αυτούς που μέσω του αθλητισμού προβάλλουν την εικόνα της Ελλάδας που πετυχαίνει και διακρίνεται».

 

Στο κελίσιμο της ομιλίας του δημάρχου, βρισκόταν και το αμέσως επόμενο μέρος της εκδήλωσης. Οι βραβεύσεις των ανθρώπων που έπαιξαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ζωή του τόπου μας και υπηρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο την Αριστεία, ο καθένας στον τομέα του. Έτσι, ξεκίνησαν οι βραβεύσεις που περιελάμβαναν:

 • Την οικογένεια Εφραίμογλου και ιδιαίτερα τον εκλιπόντα Λάζαρο Εφραίμογλου, για το μεγάλο εθνικό έργο που επιτελεί το «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού»
 • Την κυρία Σύλβα Ακρίτα , για το σύνολο του έργου της και την προσωπική της πορεία στο δημόσιο βίο.
 • Το «Ίδρυμα Γιώργου Ζογγολόπουλου» για τη διαρκή και πολυετή αγαστή συνεργασία με τον Δήμο, την παραχώρηση του έργου «Ζάλογγο» στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού και την προώθηση του πολιτιστικού έργου του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού
 • Τον «Σύνδεσμο Φίλων Χρήστου Μαλεβίτση», για τη συμβολή τους στην διατήρηση του επιστημονικού και φιλοσοφικού έργου του Χρήστου Μαλεβίτση που τιμά τον τόπο μας.
 • Τις αδελφές Λάσκαρη, για το φιλανθρωπικό τους έργο σε συνεργασία με τον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, που συνέβαλε στην ανακούφιση ενός μεγάλου μέρους από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στην πόλη μας.
 • Την κυρία Μαρία Σάκκαρη και την οικογένειά της για όλα όσα έχει επιτύχει ως αθλήτρια.

Και κάπου εδώ, η εκδήλωση έφτασε στο τέλος της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έκανε μεγάλη αίσθηση και θα συζητηθεί αλλά – το κυριότερο –  είναι ότι αποτέλεσε μια εξαιρετικά ορατή πυξίδα για τους δημότες, την καθημερινότητά τους και το μέλλον που – πλέον – είναι ορατό με τον καλύτερο τρόπο.

Εκτός φυσικά από τον Δήμαρχο Φιλοθέης-Ψυχικού Παντελή Ξυριδάκη, παρόντες ήταν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλοθέης-Ψυχικού Κατερίνα Αλεξοπούλου, η Αντιδήμαρχος Θεμάτων Καθαριότητας Αικατερίνη Πετρίτση – Μουράντ, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Αλκιβιάδης Γάτος, η Αντιδήμαρχος Θεμάτων Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας, Υγείας, Αθλητισμού Μάρω Τρέζου – Σκουρογιάννη, ο Αντιδήμαρχος Θεμάτων Πρασίνου & Ανακύκλωσης Βύρων Σαμαρόπουλος, η Αντιδήμαρχος Δημοτικής διακυβέρνησης Κατερίνα Αγγελάκη, η Πρόεδρος του Ο.Κ.Α.Π.Α Νέλλη Λάβδα, η Αντιπρόεδρος της ΔΗ.ΚΕ.ΦΙ.Ψ, Σόφη Ζαφρακοπούλου, η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Εθελοντισμού Άννα Κούμπα – Κομνηνού, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  Γεράσιμος-Αλέξανδρος Μαζαράκης,  Έλση Δημουλά, Γιάννης Δελακουρίδης και Αλέξανδρος Καριώτης,  ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Δημήτρης Ζεγγίνης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού Εβελίνα Παλτζόγλου και οι σύμβουλοι Θόδωρος Μπούρας και Άλκηστις Τουλιάτου.  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ. Πρωτοσύγκελος Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών και ο Επίσκοπος Σαλώνων Πατέρας Αντώνιος, ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης, ο Ναύαρχος Ε.Α. κ. Γιάννης Παυλόπουλος, οι Τέως Υπουργοί Γιάννης Παπαθανασίου και Θόδωρος Ρουσόπουλος, οι τέως Δήμαρχοι κα Ειρήνη Κατσαρού, κος Θάνος Βεζυριάννης και κος Κρίτος Νεόφυτος.

Επίσης παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι των Ιερών Ναών του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού  Πανοσιολογιότατοι Αρχιμανδρίτες Πατέρας Μιχαήλ, Πατέρας Βαρνάβας, Πατέρας Ιωαννίκιος, Πατέρας Χριστόδουλος, Πατέρας Διονύσιος καθώς επίσης και οι Αιδεσιμότατοι πατέρες Ιωάννης και Βασίλειος και από την πολιτική σκηνή οι υποψήφιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βορείου Τομέα  κα Ζωή Ράπτη, ο κος Σάκης Ιωαννίδης, ο κος Σωτήρης Ησαϊάς, η Περιφερειακή Σύμβουλος Φωτεινή Βρύνα και η κα Ελένη Δουνδουλάκη τέως Αντιδήμαρχος Ψυχικού και υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος.

Από τους τιμώμενους των περασμένων ετών βρέθηκαν μαζί μας και οι κκ Ζαχαρίας Πορταλάκης, η κα Μαριέτα Μινώτου από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ο Διευθυντής της Σχολή Μωραϊτη κος Γιώργος Κασιμάτης, η κα Λάινα Τζωρτζάτου από την Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, η κυρία Χουλιαράκη, η κυρία Λαλαούνη και ο κος Αλέξης Ζαούσης.

197

198

200

205

209

210

219

225

127

134

135

149

165

179

181

180

182

187

191