Ήταν μία ξεχωριστή έκθεση και μία υπέροχη φθινοπωρινή βραδιά. Και κάπως έτσι – με εγκαίνια -  ξεκίνησε ο Οκτώβριος στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα!

 

Στο πλαίσιο των συνεργασιών με σύγχρονους εικαστικούς από όλο τον κόσμο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 παρουσιάζεται τον Οκτώβριο και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η ατομική έκθεση του  Άγγλου εικαστικού John Bicknell, που ζει και δημιουργεί στην Αθήνα, με τίτλο The Burning Ship and The Dead Poet.

IMG 0763ok

IMG 0765ok

Ο ζωγράφος που ζεί στην Φιλοθέης, κατάφερε και εντυπωσίασε το κοινό με τους πραγματικά συναρπαστικούς του πίνακες!

Τι είδαμε στην τέχνη του Bicknell

 Οι πίνακες του John Bicknell ξεκινούν με μια άμεση και συναρπαστική εικόνα, που προέρχεται από πολιτισμικά αρχέτυπα, ειδησεογραφικά δρώμενα αλλά και φωτογραφίες συγκρούσεων. Θέματα αμφιβολίας, αποτυχίας και ενός - συχνά - ουτοπιστικού παραδείσου, αντιμετωπίζονται μέσω κάποιων παράλογων ενεργειών που αντικατοπτρίζουν το πολιτικό δράμα. Η πίστη στις συνεχιζόμενες αφηγηματικές δυνατότητες της ζωγραφικής, πέρα ​​από τις επίσημες δομές της, είναι η κινητήρια δύναμη του έργου.

Οι αναφορές στην ιστορία της Τέχνης χρησιμοποιούνται ως δομικά στοιχεία. Μια αναπτυσσόμενη οπτική αφήγηση ασχολείται με θέματα ανάρτησης, λύτρωσης, αντίστασης και θυσίας. Τα θέματα μετατοπίζονται στη συνέχεια, από τη σημερινή θνησιμότητα και τη μακρινή χίμαιρα του παραδείσου. Η δυαδικότητα της ομορφιάς και της κτηνωδίας απεικονίζεται στις εικόνες βίας και της κουλτούρας του πυροβόλου όπλου, που συνδέονται ειρωνικά με τις εικόνες της «υψηλής» κουλτούρας.

IMG 0767ok

IMG 0768ok
Οι συνδυασμοί της αρχέτυπης σύγκρουσης και του αγώνα, απεικονίζουν ένα τρομερό χτύπημα της ανθρώπινης τρέλας, των συγκρούσεων και της τραγωδίας. Οι πίνακες χρησιμοποιούν εικόνες σημερινές/σύγχρονες με παραπομπές στην ιστορία σχετίζοντας τη σύγχρονη δράση με το αρχαίο ένστικτο. Ο πίνακας εξυπηρετεί την εικόνα και η ζωγραφική της εικόνας αυτής είναι πράξη πίστης. Έτσι, κάθε απλή εικόνα που απεικονίζεται, αγκαλιάζει τις ατέλειές της και παίρνει τη δική της ζωή και λογική.

Οι εικόνες αναδύονται από μια πυκνά κατεργασμένη, ανασκαφείσα επιφάνεια, μέσα από την πάροδο του χρόνου, η οποία παραβιάζει την φαινομενική απλότητα και ευκολία τους. Αυτή η αμοιβαιότητα πυκνότητας και ελαφρότητας, βάθους και επιφάνειας δημιουργεί μια οπτική ένταση που αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη αντίφαση και τη σύγκρουση στον πυρήνα του έργου.

Η υποκείμενη βαρύτητα και αμφιβολία ανυψώνονται μέσα από το σκοτεινό χιούμορ, δείχνοντας το δρόμο προς την λύτρωση, ένα ταξίδι μέσα από την αποτυχία της ανθεκτικότητας που σίγουρα δεν άφησαν κανέναν αδιάφορο”. 

Το βράδυ των εγκαινίων, oι χώροι της Πινακοθήκης γέμισαν ασφυκτικά από τους καλεσμένους και η ατμόσφαιρα ήταν θερμή, φιλική και ιδιαίτερα χαρούμενη. Επίσης, όπως πάντα, με την παρουσία τους μας τίμησαν πολλοί φίλοι αλλά και μέλη της Δημοτικής μας Αρχής : ο Δήμαρχος Φιλοθέης -Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Αλεξοπούλου με τον σύζυγο της Κώστα Αναγνωστόπουλο, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου & Ανακύκλωσης  Βύρωνας Σαμαρόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Φιλοθέης - Ψυχικού Άλκης Γάτος, η Πρόεδρος του Ο.Κ.Α.Π.Α  Νέλλη Λάβδα, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Άννα Κούμπα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Έλση Δημουλά και Γεράσιμος Μαζαράκης με τη σύζυγο του Βίλμα Παπασάββα, ο τ. Δήμαρχος Ψυχικού Δημήτρης Μαναός και ο τ. Δήμαρχος Νέου Ψυχικού Παντελής Χαροκόπος και η αναπληρωματική Σύμβουλος και εικαστικός Μαρία Καραγιάννη. Ανάμεσα στους εκλεκτούς μας καλεσμένους αυτή την όμορφη εικαστική βραδιά ήταν και οι: η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Λίνα Τσίκουτα, η Πέπη Παπαδάτου με την κόρη της Ελευθερία, η Δάφνη Καλού με τον Γιώργο Δρίτσουλα ,οι κυρίες Άντζελα Λύρα, Andrea Gilbert, Δάφνη Σταμουλά, Kathy Oliver, Δανάη Στασινοπούλου, οι εικαστικοι Ντιάννα Μαγκανιά, Jennifer Nelson, Mary Cox και Δημήτρης Χρηστίδης όπως και πολλοί άλλοι.

Τους ευχαριστούμε όλους για τα θερμά τους λόγια και τις θετικές κριτικές.   

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Προστασίας Πολιτισμού-Αθλητισμού του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

 

 

 

IMG 2385ok

Full erok 720x320