Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού: Η πρώτη στην Ελλάδα.

 Εκτός από την μάχη της καθημερινότητας, υπάρχει και το όραμα μιας πόλης που ξεχωρίζει για την ποιότητα των επιλογών της! 

Το στοίχημα που είχαμε, ήταν κάτι παραπάνω από σαφές και η Τετάρτη 23 Μαΐου καταχωρήθηκε σαν μια ημερομηνία σημαντική για τον τόπο μας, για εμάς που τον σεβόμαστε και για όλους όσοι τον αγαπούν! Για όλους εμάς στο Δήμο, ο πολιτισμός είναι και θα παραμείνει κομμάτι της ιδιαίτερης ταυτότητας του τόπου μας.

Και ήταν η Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Ψυχικό, που φιλοξένησε τα εγκαίνια της μοναδικής Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο.

Για την ιστορία, αξίζει να θυμηθούμε ότι η γλυπτοθήκη δημιουργήθηκε το 2010, όταν ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού και το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου που εδρεύει στο Ψυχικό, θέλησαν να τιμήσουν τον διεθνούς φήμης ‘Έλληνα γλύπτη Γιώργο Ζογγολόπουλο, δίνοντας το όνομά του σε μια από τις κεντρικές πλατείες του δήμου. Παράλληλα όμως, δημιουργώντας έναν ελεύθερα προσβάσιμο χώρο αφιερωμένο στο έργο του καλλιτέχνη που υπήρξε από τους πρώτους οικιστές της περιοχής. 
 DSC3218OK 720

Την έναρξη της εκδήλωσης σήμανε η τ. Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Φιλοθέης– Ψυχικού κ. Νέλλη Λάβδα, που καλωσόρισε τους παριστάμενους και αναφέρθηκε στο ιστορικό της Πλατείας Γ. Ζογγολόπουλου και τη δημιουργία της Υπαίθριας Γλυπτοθήκης Ψυχικού ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συμμερίστηκαν αυτό το όραμα και δούλεψαν για την ποιοτική και πνευματική αναβάθμιση της πόλης.


 DSC3375OK 720

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος - Φιλοθέης - Ψυχικού - κ Παντελής Ξυριδάκης, απηύθυνε και τον δικό του χαιρετισμό: “Απόψε έχουμε τη μεγάλη χαρά να εγκαινιάζουμε την Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη του Ψυχικού, στην πλατεία που φέρει το όνομα, αλλά και την εικαστική σφραγίδα του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Του πρωτοπόρου μοντερνιστή γλύπτη, που άφησε έντονο το στίγμα του στην τέχνη του 20ου αιώνα. Αλλά και ενός από τους πρώτους κατοίκους του Ψυχικού, ο οποίος έζησε, εμπνεύστηκε και δημιούργησε εδώ. Η βραδιά αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς. Είναι κατ’ αρχήν, η κορύφωση του «διαλόγου» μας με το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Ενός διαλόγου που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, όταν τοποθετήθηκε το εμβληματικό έργο «Ομπρέλες» στην είσοδο του Ψυχικού, στη Λεωφόρο Κηφισίας. Για όλους εμάς, στο Δήμο, ο πολιτισμός είναι και θα παραμείνει κομμάτι της ιδιαίτερης ταυτότητας του τόπου μας. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι παρά τα μικρά του μεγέθη - σε έκταση και πληθυσμό - ο Δήμος μας αναπτύσσει μια σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα. Η οποία επιβεβαιώνεται από την ισχυρή παρουσία της τέχνης, ως μέρος του δημοσίου χώρου. Πεποίθησή μας είναι ότι η ανάπτυξη του εικαστικού διαλόγου στο δημόσιο χώρο, αποτελεί ένα ισχυρό μέσο για την αναβάθμιση της σχέσης πολίτη και πόλης.. Θα συνεχίσουμε λοιπόν, να επενδύουμε στον πολιτισμό, ως στοιχείο που προσθέτει ποιότητα στην καθημερινότητα και στη ζωή μας”.
Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου, κ Νίκος Θεοδωρίδης ο οποίος τόνισε: “Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού είναι ένα ανοιχτό μουσείο που επαναφέρει την έννοια της τέχνης και της λειτουργικής της σημασίας σε μια κατοικημένη περιοχή και ο δημόσιος αυτός χώρος αποτελεί ένα πρότυπο πολιτιστικό αστικό πάρκο. Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, συνεχώς άνοιγε καινούργιους ορίζοντες, εξερευνώντας, μελετώντας και χρησιμοποιώντας άγνωστα γι’ αυτόν, καινούργια υλικά, τεχνικές και μεθόδους.

 

 DSC3512OK 720

Τα υλικά μεταμορφώνονταν κάθε φορά στα χέρια του Ζογγολόπουλου και τα έργα του μετατρέπονταν άλλοτε σε μέσα επικοινωνίας με το παρελθόν και την ιστορική μνήμη, άλλοτε σε μέσα παρατήρησης του παρόντος και άλλοτε σε μέσα οραματισμού του μέλλοντος”. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανακοίνωσε ότι ότι «Οι εμβληματικές Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου σε μέγεθος ίδιο με το γλυπτό της Θεσσαλονίκης πρόκειται να τοποθετηθούν σε παραλία της Αλεξάνδρειας τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για τις ίδιες Ομπρέλες που αγάπησε και όρισε σαν τοπόσημό του ο Δήμος Ψυχικού εδώ και 20 χρόνια.» 
Από την μεριά του ο ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος, επιμελητής και καλλιτεχνικός σύμβουλος της Πινακοθήκης, των Μουσείων και Συλλόγων του Δήμου Αθηναίων ανέφερε την Ελλάδα ως χώρα των γλυπτών με βαθιά ιστορία που ξεκινάει από τον κούρο και συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Κατόπιν, ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος προς τον Δήμαρχο τόνισε: Κύριε Δήμαρχε, πριν απ΄ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς, γιατί είμαι σήμερα μαζί σας. Και να σας συγχαρώ γιατί, βλέποντας τους προηγούμενους Δημάρχους, δίνετε ένα παράδειγμα, για το ποιά είναι η υπεροχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην Κεντρική Πολιτική: Η συνέχεια και η συνεργασία. Εύχομαι να πάρουν όλοι μηνύματα από αυτά που κάνετε εσείς. 
 Ύστερα, χαίρομαι γιατί είμαι εδώ, σ΄ αυτόν τον πρωτοποριακό χώρο. Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζουν, αλλά αυτή η υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού είναι η πρώτη στο είδος της στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο. Και νομίζω ότι αντιλαμβάνεσθε την σημασία της, ιδίως όταν αφορά έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους γλύπτες μας τον Γιώργο Ζογγολόπουλο. Γι΄ αυτό σας είπα, χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει παγκόσμια λάμψη, πανελλήνια λάμψη αλλά ο καλλιτεχνικός «ομφαλός» του είναι εδώ. Αν παρομοιάσουμε το έργο του Ζογγολόπουλου με κύκλους, ο βασικός κύκλος, ο πρώτος κύκλος ξεκινάει από εδώ. Κι αυτό οι Ψυχικιώτες πρέπει να το τιμήσουν. Και να θυμόμαστε -όπως είπα πριν- ο Γιώργος Ζογγολόπουλος εκτός από μεγάλος καλλιτέχνης, ήταν ένας σημαντικός άνθρωπος, πραγματικά όπως ταιριάζει σ΄ ένα μεγάλο καλλιτέχνη.


o g zoggolopoulos 720

Συγχαρητήρια και εύχομαι να εμπλουτισθεί αυτή η υπαίθρια Γλυπτοθήκη με περισσότερα έργα του Ζογγολόπουλου. Αισθάνομαι, επίσης, μεγάλη τιμή, γιατί ορισμένα από το έργα του, και κυρίως το Ζάλογγο, βρίσκεται μέσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και είναι το πρώτο το οποίο βλέπουν και οι καλεσμένοι μας -και ιδίως οι Αρχηγοί Κρατών- όταν μπαίνουν, σε επίσημη επίσκεψη, μέσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Χαίρομαι, πραγματικά, γιατί αυτό το έργο που συμβολίζει πολλά, το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, είναι εκείνο το οποίο διδάσκει σε κάθε έναν που μπαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο την Ελλάδα μας.”
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε σε όλα τα εκθέματα της Υπαίθριας Γλυπτοθήκης Ψυχικού, από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, κύριο Άγγελο Μωρέτη.

 

 DSC3544OK 720

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η Β΄ εκπρόσωπος ΠΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ Νικόλαος Δένδιας, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος,  η Ακαδημαϊκός Κική Δημουλά, ο τ. Αντιπρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας Γιώργος Χουλιαράς, ο Αρχιερατικός Επίτροπος πατέρας Νεκτάριος Τσολίδης, ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος, ο π. Ιωάννης Παπαγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης  Γιώργος Καραμέρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, η Πρόεδρος του ΔΣ Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού Κατερίνα Αλεξοπούλου,  ο τ. Υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου, ο τ. Δήμαρχος Ψυχικού κ Κρίτος Νεόφυτος, η τ. Δήμαρχος Ψυχικού κ Ειρήνη Κατσαρού, ο τ. Δήμαρχος Ψυχικού Δημήτρης Μαναός, ο τ. Δήμαρχος Ν. Ψυχικού Θάνος Βεζυργιάννης, ο τ. Δήμαρχος  Ν.Ψυχικού Παντελής Χαροκόπος ο τ. Δήμαρχος Πεύκης κ Παύλος Καμάρας, ο τ. Δήμαρχος Χαλανδρίου κ Γιώργος Κουράσης, η Αντιδήμαρχος Αναστασία Αγγελάκη, η Αντιδήμαρχος κα Αικατερίνη Πετρίτση- Μουράντ, ο Αντιδήμαρχος Αλκιβιάδης Γάτος, ο Αντιδήμαρχος Βύρων Σαμαρόπουλος, η Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Άννα Κούμπα, η Αντιπρόεδρος ΔΗ.ΚΕ.ΦΙ.Ψ Σόφη  Ζαφρακοπούλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Δελακουρίδης, Νικόλαος Ζερβός, Αλίκη Γκιζελή, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Εβελίνα Παλτσόγλου, τα μέλη των ΔΣ ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ Θεόδωρος Μπούρας,  Μαρία-Άντα Φουστέρη, Μαρία Καραγιάννη, τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος «Γ. Ζογγολόπουλος» Υβόνη Θεοδωρίδου, Γιούρη Θεοδωρίδης Ελισάβετ Μωρέτη, η Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους κυρία Μαριέττα Μινώτου, η Έλια Πορταλάκη, ο Διοικητής Τροχαίας Κηφισιάς κύριος Γιάννης Δημητρακόπουλος, η Διευθύντρια του Αστυνομικού Τμήματος Φιλοθέης-Ψυχικού κ. Βασιλική Βαβάτσικου, ο Πρόεδρος Ε.Ε.Ι. Ρίτσαρντ Τζάκσον, από την Σχολή Μωραϊτη ο κ. Γιώργος Κασιμάτης, η Πρόεδρος της ΕΣΕΕΠΑ κ. Έφη Προκοπάκη καθώς και πλήθος πολιτών που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

 

 DSC3407OK 720