Προφανώς δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταξίωση για έναν καλλιτέχνη, από την «ζωντάνια» που αποκτούν τα έργα του, όσο τα χρόνια περνούν.

Έργα που δεν εκτίθενται σε κάποιο μουσείο, όμως… Αλλά έργα που βρίσκονται σαν ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής του περιπατητή, του κάτοικου! Έργα που λειτουργούν καθημερινά σε μια Κοινωνία που τα βιώνει σαν ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής της ζωής! Αυτό είναι το έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου που λειτουργεί έτσι ακριβώς όπως περιγράψαμε: σαν ένα μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων του δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού!

zaloggo glipto 1

 Η «Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη του Ψυχικού» περιλαμβάνει - από τον Οκτώβριο του 2010 - έξι συνολικά γλυπτά του Γιώργου Ζογγολοπούλου, ενώ φέτος εμπλουτίστηκε με το γλυπτό «Ζάλογγο» από τη συλλογή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και τα έργα της γλυπτοθήκης φωταγωγήθηκαν.

o g zoggolopoulos
Έτσι, η Τετάρτη 23 Μαΐου, θα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, αφιερωμένη στον μεγάλο γλύπτη! Ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στα επίσημα εγκαίνια της «Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού» στην Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου, τα οποία θα τελεστούν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με ξενάγηση αμέσως μετά στα γλυπτά της πλατείας που έχει το όνομα του γλύπτη.

 Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει την «Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού» στην Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου με αφορμή την πρόσφατη εγκατάσταση του γλυπτού «Ζάλογγο» και τον φωτισμό των γλυπτών σε αυτή.

051220105064
 
Ποια είναι σήμερα η Υπαίθρια γλυπτοθήκη

Η «Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού» περιλαμβάνει από τον Οκτώβριο του 2010 έξι γλυπτά του Γιώργου Ζογγολοπούλου. Ο «Ποσειδώνας», το «Γλυπτό της ΔΕΘ», οι «Ολυμπιακοί κύκλοι», η «Στήλη» και η «Ειράνα» και ο «Αλέξανδρος» είναι αντιπροσωπευτικά γλυπτά του Ζογγολόπουλου, από διαφορετικές περιόδους δημιουργίας που βρίσκονται εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τον Ιανουάριο του 2018 προστέθηκε και ένα έβδομο γλυπτό με τίτλο «Ζάλογγο», του οποίου τα τρία όμοια έργα που παρήγαγε ο γλύπτης βρίσκονται στο Μέγαρο της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην Εθνική Γλυπτοθήκη και στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη.
 
Τρία επιπλέον έργα του Ζογγολόπουλου, υπάρχουν διάσπαρτα στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. Οι εμβληματικές «Ομπρέλες» που υποδέχονται τους κατοίκους στον Φάρο του Ψυχικού. Λίγα μέτρα πιο μακριά - στην οδό Ολυμπιονικών - βρίσκεται η «Ελιά» στην ALPHA BANK της Λ. Κηφισίας, ενώ το υδροκινητικό γλυπτό «Τρεις κύκλοι» είναι τοποθετημένο στον εξωτερικό χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους , της οδού Δάφνης.

lipto
 
Ο γλύπτης και το Ίδρυμα

Ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος (1903-2004) και η σύζυγός του ζωγράφος Ελένη Πασχαλίδου – Ζογγολοπούλου (1909-1991) υπήρξαν από τους πρώτους κατοίκους του Ψυχικού ζώντας και δημιουργώντας στην περιοχή.
Το 2004, δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον γλύπτη, με έδρα την κατοικία του. το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου . Σήμερα, το Ίδρυμα διαφυλάσσει το έργο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γλυπτικής της Ελλάδας και αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτιστική στέγη στο Ψυχικό.
Το 1998, επί δημαρχίας Κρίτου Νεόφυτου, ο Δήμος Ψυχικού σε συνεργασία με τον γλύπτη εγκατέστησε στην είσοδό του στην Λεωφόρο Κηφισίας τις «Ομπρέλες», ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα γλυπτά της Ελλάδας, δημιουργώντας ένα ισχυρό εικαστικό τοπόσημο στην περιοχή.
Το 2010, επί δημαρχίας Ειρήνης Κατσαρού, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, πάλι σε συνεργασία με το Ίδρυμα και θέλοντας να τιμήσουν τον γλύπτη, ονοματοδότησαν την κεντρική πλατεία δυτικά του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ψυχικού που βρίσκεται πολύ κοντά στην κατοικία του καλλιτέχνη ως «Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου», ενώ για το δημόσιο αυτό χώρο οραματίστηκαν μια υπαίθρια θεματική γλυπτοθήκη! Ένα πάρκο γλυπτικής το οποίο λειτουργεί ως ένα ελεύθερα προσβάσιμο μουσείο.
Για τη δημιουργία και την υλοποίηση της «Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού» στην Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου, όλα αυτά τα χρόνια, εργάστηκαν συστηματικά η τ. αντιδήμαρχος, Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΚΑΠΑ) Νέλλη Λάβδα και ο αρχιτέκτονας και Γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου, Άγγελος Μωρέτης.
Τα τελευταία έξι χρόνια, κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, ο ΟΚΑΠΑ και το Ίδρυμα προσκαλούν τους πολίτες να γνωρίσουν από κοντά το έργο μεγάλου γλύπτη, όπως φιλοξενείται στη μοναδική υπαίθρια δημοτική γλυπτοθήκη στην Ελλάδα η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν ισχυρό πολιτιστικό πόλο έλξης της Αττικής.
Κάθε χρόνο τις ξεναγήσεις παρακολουθούν εκατοντάδες επισκέπτες, γενικού αλλά και ειδικού ενδιαφέροντος, ενώ η ικανοποίηση και η θερμή αποδοχή του κόσμου δημιουργεί προσδοκίες και αισιοδοξία για την περαιτέρω αξιοποίηση της μοναδικής στο είδος της «Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού» και των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει. Βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών μέσα από την ανάπτυξη ενός εικαστικού διαλόγου στο δημόσιο χώρο και μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, στις 18:30
στην Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου, στο Π. Ψυχικό
(δίπλα στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου)

Ώρα προσέλευσης: 18:30 - Ωρα έναρξης εκδήλωσης: 19:00. Θα ακολουθήσει φιλικό κέρασμα

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Χαιρετισμοί:
Παντελής Ξυριδάκης, - Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού
Νίκος Θεοδωρίδης - Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου
Ντένης Ζαχαρόπουλος, - Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελητής και Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων
 
Ξενάγηση στα γλυπτά της πλατείας:
Άγγελος Μωρέτης - Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου