Μέρος Β

Η ομάδα της ασφάλειας του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού, επιχειρεί κάθε βράδυ χωρισμένη σε τομείς, επιφορτισμένη να ελέγχει όλα τα δημοτικά κτίρια, τα σχολεία, τις παιδικές χαρές και να περνά όχι μόνο από τις λεωφόρους αλλά και από τα στενά με κατοικίες…

Και όλο αυτό, συμβαίνει πολλές φορές σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τις κεραίες τους έτοιμες να εντοπίσουν και οτιδήποτε αφορά στην περιουσία και την ασφάλεια των ίδιων των κατοίκων.

«Έχουμε ενημερώσει ιδιοκτήτες οχημάτων για ύποπτες κινήσεις γύρω από αυτά, έχουμε βρει πολλές φορές χαμένα κατοικίδια, έχουμε ενημερώσει την αστυνομία για κλοπή που συνέβαινε εκείνη ακριβώς τη στιγμή και η επιχείρηση οδήγησε σε σύλληψη. Να θυμηθώ πέρσι το Καλοκαίρι, που είχαμε εντοπίσει μια αρχική εστία φωτιάς στα σύνορα με το Γαλάτσι… Το σίγουρο είναι ότι με αυτή την δουλειά, σπάνια θα πλήξει κανείς» μας λέει γελώντας, για να μας θυμίσει και κάτι ακόμα: «Στις επιτυχίες μας είναι και η άμεση ενημέρωση για… «περίεργα κουτιά» που οδήγησαν σε άμεση επέμβαση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας».

asfaleia b meros 1

asfaleia b meros 2

Απ΄ όλα τα σημεία που περάσαμε σε όλο το Δήμο – και ήταν πολλά! – βλέπαμε τον Νίκο να κάνει τον συνηθισμένο του έλεγχο, όμως στα σχολεία και στις παιδικές χαρές, έδειχνε να δίνει μια ιδιαίτερη σημασία: «Έχω δύο μικρά παιδιά και καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι όλες αυτές οι υποδομές να είναι σε καλή κατάσταση!». Σημειώστε ότι και τα 8 οχήματα των περιπολιών, διανύουν καθημερινά - περίπου - 1.000 χιλιόμετρα στους δρόμους του Ψυχικού, της Φιλοθέης και του Νέου Ψυχικού.

Η ώρα έχει κυλήσει και λίγο η κουβέντα μας, λίγο οι εναλλασσόμενες «σκηνές από ταινίες» που διαδέχονταν η μια την άλλη, δεν μας έκανε να κοιτάξουμε το ρολόι μας. Όταν το κάναμε, καταλάβαμε ότι σε λίγο η βάρδια θα τέλειωνε! Η περιπολία για εμάς, έδειχνε να φτάνει στο τέλος της, όχι όμως και για τον Νίκο που μαζί με τους άλλους συνάδελφούς του είχαν μερικά ακόμα χιλιόμετρα να διανύσουν. Για μας ήταν μια πολύ διαφορετική εμπειρία και σταματώντας σε κεντρικό σημείο, σκεφτήκαμε ότι ήταν η ώρα για τον πρώτο πρωινό καφέ αν βρίσκαμε κάποιο σημείο να μένει ανοιχτό τέτοια ώρα ή μόλις να ανοίγει…

asfaleia b meros 3

Ο Νίκος μας έσφιξε το χέρι χαμογελώντας, μας ρώτησε πότε θα «βγει στον αέρα» η συνέντευξη για να πει και στα άλλα παιδιά να την δουν και μας ευχαρίστησε ζεστά, αντί να συμβεί το αντίστροφο… Αντί εμείς να προλάβουμε να τον ευχαριστήσουμε για τις χιλιάδες ώρες που έχει «γράψει» στο τιμόνι του περιπολικού του, όλα αυτά τα χρόνια.

«Θέλουμε να φανεί το έργο μας και – αλήθεια στο λέω - να ξέρουν οι κάτοικοι πως σε ό,τι χρειαστούν, εμείς θα τρέξουμε. Να πείτε και τα τηλέφωνα μας για να τα γνωρίζουν όλοι» μας προέτρεψε στο τέλος.

Καλή νύχτα, Νίκο και καλή συνέχεια.

Την ώρα που στην Φιλοθέη, στο Ν. Ψυχικό και το Ψυχικό οι περισσότεροι χαλαρώνουμε

στην ασφάλεια του σπιτιού μας ή κοιμόμαστε…

Εκεί έξω, υπάρχουν μικροί ήρωες.

Η παγωνιά που είχε αρχίσει να πέφτει από τα μεσάνυχτα,

έμοιαζε να μην υπάρχει για εμάς.

Κάτι «ζεστό» είχε συμβεί απόψε”…