Νυχτερινή βάρδια, με τα περιπολικά της ασφάλειας στον Δήμο

Την ώρα που στην Φιλοθέη, το Ψυχικό και το Νέο Ψυχικό, οι περισσότεροι χαλαρώνουμε στην ασφάλεια του σπιτιού μας ή κοιμόμαστε… Εκεί “έξω”, υπάρχουν κάποιοι μικροί ήρωες. Αξίζει λοιπόν - έστω κι αν είναι νύχτα – να… «φωτίσουμε» αυτό που κάνουν!

Η συνάντησή μας ήταν κλεισμένη για τις 10 το βράδυ, μπροστά από το Δημαρχείο. Είναι η ώρα που ξεκινά η βάρδιά τους κάθε βράδυ. Η αλήθεια είναι ότι πηγαίναμε στο ρεπορτάζ, με την αίσθηση ότι θα συναντήσουμε ανθρώπους που κάνουν μια εργασία σχεδόν καταναγκαστικά, μόνο για τα προς το ζείν. Το αποτέλεσμα, ευτυχώς… δεν μας δικαίωσε!

Μέρος Α

Στις 10 ακριβώς, παρκάρουμε έξω από το Δημαρχείο, για να συναντήσουμε τον αρχιφύλακα της ομάδας που περιπολεί κάθε βράδυ, στο Νέο Ψυχικό, τη Φιλοθέη και το Παλιό Ψυχικό, έχοντας συμφωνήσει να περάσουμε μαζί του κάποιες ώρες, με το όχημα της περιπολίας.

asfaleia a meros 2

Μας περίμενε με αναμμένη την μηχανή και μας ζήτησε «5 λεπτάκια», για να δώσει τις τελευταίες οδηγίες στα παιδιά που ξεκινούσαν τη βάρδιά τους. Χωρίς να καθυστερήσει λεπτό παραπάνω, βρέθηκε στη διάθεσή μας και από τα πρώτα λεπτά της κουβέντας μας, έδειξε πραγματικός «χείμαρρος».

Μπαίνοντας μέσα στο περιπολικό, ήταν σαν να ζούσαμε σκηνή από ταινία…

Ο ασύρματος δεν σταματούσε να μας φέρνει τις φωνές και των υπόλοιπων 7 περιπολικών που ενημέρωναν για τις κινήσεις τους. Αφήνοντας την Α΄πλατεία του Ψυχικού και στην αρχή της οδού Διαμαντίδου, ο Νίκος κόβει ταχύτητα ερευνώντας αν «όλα πάνε καλά» στον παιδικό σταθμό που στέκει σκοτεινός αλλά ασφαλής. Η ταχύτητα ανεβαίνει, αλλά όχι τόσο που να ξεφεύγει κάθε λεπτομέρεια που υπάρχει μέσα στο σκοτάδι. Στην δεύτερη πλατεία, στρίβουμε μπαίνοντας σε ένα στενό, η ταχύτητα χαμηλώνει και τα φώτα από μια μοτοσικλέτα δείχνουν να είναι σταματημένη… Το περιπολικό κόβει και άλλο ταχύτητα, ο φάρος μόνιμα αναμμένος και φτάνουμε δίπλα της. Το νεαρό ζευγάρι που μάλλον λέει την τελευταία «καληνύχτα» μας κοιτάει λίγο περίεργα… Λογικό, μετά από την διακοπή μιας τέτοιας στιγμής… Διακριτικά, τους αφήνουμε πίσω μας με ένα χαμόγελο για να συνεχίσουμε με κατεύθυνση προς την Φιλοθέη αυτή την φορά.

asfaleia a meros 5

  • «Νίκο, πότε κοιμάσαι;» ήταν η πρώτη απορία που έσπασε την σιωπή που είχε πέσει. Αν δεν το ξέρετε, οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το επόμενο πρωί. «Γυρνάω σπίτι και κοιμάμαι αμέσως. Ξυπνάω κατά τις 12 το μεσημέρι για να πάρω τα παιδιά από το σχολείο και λίγο μετά το μεσημέρι κοιμάμαι πάλι, μέχρι την ώρα που θα ξυπνήσω για να ετοιμαστώ για την επόμενη βάρδιά μου»! Για να κλείσει με την φράση: «Μπορεί εγώ να μην μένω εδώ, αλλά σε αυτή την περιοχή περνάω πλέον τη μισή μου ζωή και την έχω αγαπήσει».

asfaleia a meros 3

Η Φιλοθέη ετοιμάζεται να κοιμηθεί και η ώρα έχει μόλις περάσει τα μεσάνυχτα. Είναι η δεύτερη φορά που περνάμε από εκεί απόψε, αν και ο οδηγός μας συνηθίζει να μην ακολουθεί ποτέ την ίδια διαδρομή.

Μπροστά μας έχουμε τώρα ένα αυτοκίνητο που κινείται με χαμηλή ταχύτητα στα δεξιά του δρόμου σαν να ψάχνει κάτι ή σαν ο οδηγός να θέλει να σκοτώσει την ώρα του… «Ωπ! Τι έχουμε εδώ;» ακούγεται η φωνή του Νίκου, αν και κάτι ανάλογο σκεφτήκαμε και εμείς…

Μπορεί ο νόμος να μην δίνει τη δυνατότητα επέμβασης στις εταιρίες Security, όμως η διαρκής παρουσία τους στους κεντρικούς δρόμους και τα μικρά στενά και στα τρία προάστια, αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για κάθε παράνομη ενέργεια. «Σχεδόν καθημερινά, επικοινωνεί μαζί μου ο Δήμος, για να μάθουν αν είχαμε τίποτα περίεργο. Ο Δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι… Όλοι είναι σε επικοινωνία μαζί μας. Τους παίρνω και εγώ στο τηλέφωνο - ό,τι ώρα και αν είναι - αν τύχει να υπάρχει κάποιο θέμα που πρέπει να ενημερωθούν».

Κόβουμε ταχύτητα, μένουμε σταθερά πίσω από το προπορευόμενο αυτοκίνητο και το ακολουθούμε αργά. Ο οδηγός του ούτε αυξάνει ταχύτητα, ούτε σταματά, αφού ο φάρος που αναβοσβήνει στον ουρανό του αυτοκινήτου μας δεν αφήνει περιθώρια για να μην καταλάβει ποιοι είμαστε. Ο ασύρματος αυτή την φορά παίρνει «σοβαρότερο» ρόλο… Απλά και με λίγες λέξεις, η αστυνομία ενημερώνεται και σε λίγα δευτερόλεπτα παίρνουμε απάντηση. Δεν έχουν περάσει παρά μόνο μερικά λεπτά και ένας δεύτερος φάρος – αυτή την φορά του περιπολικού της αστυνομίας - εμφανίζεται μπροστά μας να έρχεται προς το μέρος μας. Δεν είμαστε μαθημένοι και οι παλμοί μας αρχίζουν σταθερά να ανεβαίνουν… Η «σκηνή από ταινία» εμφανίζεται ξανά… Το περιπολικό κάνει σινιάλο με τα φώτα στο αυτοκίνητο μπροστά μας, σχεδόν του κόβει τον δρόμο και όλοι μας σταματάμε. Περισσότεροι παλμοί, σε εμάς τουλάχιστον… Μένουμε σε απόσταση ασφαλείας πίσω του, αφήνοντας του αστυνομικούς να αναλάβουν τα υπόλοιπα. Γίνεται μια σύντομη εξακρίβωση, το αυτοκίνητο μπροστά μας δεν είναι ύποπτο, ούτε ο οδηγός του, όπως μας δείχνουν με ένα νεύμα του χεριού τους… Πλησιάζουμε, κατεβάζουμε το παράθυρο και ο Νίκος ρωτάει: «Όλα καλά; Αποχωρούμε παιδιά…».

asfaleia a meros 4

Ναι, αποχωρήσαμε για να βρεθούμε μετά από λίγο, στα στενά του Νέου Ψυχικού μέσα στην απόλυτη ηρεμία της νύχτας που ήταν πια στην μέση της. Περνάμε από φωτισμένες πλατείες, σχολεία, παιδικές χαρές αλλά και από δρόμους που φαινομενικά δεν έχουν τίποτε το περίεργο για να ελέγξουμε. Και όμως, πρέπει να περνάμε από παντού!

(Τηλέφωνο εταιρείας φύλαξης :  210 6713063)

Τέλος Α μέρους (Συνεχίζεται)