Μπορεί να ήταν ένα συνηθισμένο Σαββατιάτικο απόγευμα στο Μέγαρο μουσικής…

Μπορεί μια συναυλία ενός Δημοτικού ωδείου να μην δημιουργούσε συνειρμούς που οδηγούσαν σε μια λαμπρή παράσταση όπως αυτές τις Εθνικής Λυρικής σκηνής… Η πραγματικότητα όμως, διέψευσε τα πάντα!

Οι πόρτες του Μεγάρου μουσικής της Αθήνας, άνοιξαν το Σάββατο που μας πέρασε για το Δημοτικό Ωδείο Φιλοθέης-Ψυχικού!

Εκεί βρέθηκαν οι μαθητές της τάξης μονωδίας, μαζί με την δασκάλα τους Lyudmyla Bondarenko, για να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Άριες και τραγούδια που κάλυψαν όλες τις περιόδους της κλασικής μουσικής.

megaro 6

megaro 4

Πέρα από την ποιότητα που ήταν διάχυτη σε όλα – από τον φωτισμό μέχρι την ίδια την αίθουσα- η συναυλία μας ξάφνιασε, από την στιγμή που η πρώτη νότα «πέταξε» στην αίθουσα. Μας έφερε ιδιαίτερα ευχάριστες ανατροπές που κανείς μας δεν περίμενε. Η αρχή της… ανατροπής, ξεκίνησε όταν η αίθουσα άρχισε να γεμίζει, καλύπτοντας όλα τα καθίσματα που ήταν διαθέσιμα. Η δεύτερη ανατροπή, ήρθε όταν παρατηρούσε κανείς τον μέσο όρο ηλικίας, που ήταν αισθητά χαμηλότερος από ότι θα περίμενε κανείς. Και τέλος… Η ίδια η συναυλία! Μια εξαιρετική ματιά, άρτιες φωνές και σοφά επιλεγμένο ρεπερτόριο. Ειδικά εδώ, ο ακροατής δεν κουράστηκε ούτε στιγμή από ένα είδος ή μια περίοδο της μουσικής, καθώς οι νότες εναλλάσσονταν από τον «θρησκευτικό» Handel στον «ανοιξιάτικο» Vivaldi και από τον έντονα «Αυστριακό»Strauss καταλήγοντας στον… Μάγο του Οζ! 

Η δεύτερη κεντρική ανατροπή, ήταν η παρουσία των ερμηνευτών, που χωρίς κανένα άλλο στοιχείο πέρα από την φωνή τους και την στάση του σώματος, κατάφεραν να περνούν κάθε συναίσθημα από αυτό που ερμήνευαν. Και αυτό, γιατί τις περισσότερες φορές, δίνουμε περισσότερη έμφαση στον οπτικό παράγοντα, ενώ ο θεατής πρέπει πρώτα απ΄όλα να «νοιώσει» την αίσθηση που του δημιουργεί η μουσική και η ερμηνεία ενός λιμπρέτου.

megaro 8

megaro 5

Σε γνωστή Κυριακάτικη εφημερίδα, μόλις χθές, ο Μπάρι Κόσκι – καλλιτεχνικός διευθυντής της Komische Opera του Βερολίνου, ήταν εξαιρετικά εύστοχος: «…Συνηθίζω να λέω στους σπουδαστές της Τέχνης μας, ότι αν δεν είναι σε θέση να ζωντανέψουν μια όπερα με τίποτα πέρα από τους τραγουδιστές πάνω σε μια άδεια σκηνή, καλύτερα να ψάξουν για άλλο επάγγελμα. Και αυτό, γιατί η όπερα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα… Αντικατοπτρίζει την αλήθεια!».

Στην συναυλία ακούστηκαν έργα που κάλυψαν χαρακτηριστικό μέρος από την Ιστορία της κλασσικής μουσικής: Handel, Bach, Vivaldi, Mozart, Donizetti, Strauss, αλλά και Kurt Weill, όπως και ελληνικές οπερέτες των  Γιαννίδη, Σαμαρά και Σακελλαρίδη. Τέλος το πρόγραμμα έκλεισε με σύγχρονα κομμάτια από τα πασίγνωστα Les Miserables, Wizard of Oz και Moonlight Serenade.

 

megaro 1

megaro 7

megaro 2

megaro 3

megaro 9

megaro 10

megaro 11