Χθες Κυριακή 15 Οκτωβρίου και το Αθλητικό κέντρο στο Νέο Ψυχικό, είχε μια εντελώς διαφορετική αποστολή από αυτή που όλοι ξέρουμε: 

για τέταρτη χρονιά,  ο Σύλλογος Κρητών «ΜΙΝΩΣ» γιόρτασε «Τα καζανέματα» την  γιορτή της τσικουδιάς. Μια γιορτή που έχει καθιερωθεί σε ετήσια βάση, μαζί με αυτήν της «Μάχης της Κρήτης» αλλά και την «Ημέρα της Γυναίκας».Και το ρακοκάζανο "πήρε φωτιά" με το απίστευτο άρωμα να βλέπει το φως της ζωής...

Η επιτυχία της γιορτής ήταν και φέτος μεγάλη με τα μέλη του συλλόγου, τους φίλους και τους συντοπίτες να χαίρονται την Κρητική μουσική και τα χορευτικά που ξεσήκωσαν τον κόσμο.

 

Ο χορός άναψε και το καζάνι το ίδιο : Απόσταξη της φρέσκιας τσικουδιάς κάνοντας καλά την δουλειά του, όπως εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η συνέχεια δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική… Οι νέοι αλλά και οι αρκετά μεγαλύτεροι έκαναν το καθήκον τους… Ρακές, φαγητό, χορός και τραγούδι. Έτσι όπως του έπρεπε, με άλλα λόγια! Τα χορευτικά τμήματα Κρητικών & παραδοσιακών χορών με δασκάλους τους Στ. Καλογερόπουλο & Ηλία Τζίμη, έκαναν και αυτά καλά την δουλειά τους, μιας και – το ξαναλέμε! – γιορτή χωρίς γλέντι δεν γίνεται... Η μουσική επιμέλεια και η επιλογή των κειμένων ήταν της Βασιλικής Τσιμπούκη, ενώ στο τραγούδι και την αφήγηση, η Δώρα Σωπασουδάκη, που την συνόδευαν συνοδεία κρητική λύρα & λαούτο.

Την εκδήλωση  τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Παντελής  Ξυριδάκης, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ Πολιτικής Προστασίας Κατερίνα Πετρίτση-Μουράντ  καθώς και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι του Δήμου μας. 

Ο Σύλλογος Κρητών ΜΙΝΩΣ ιδρύθηκε το 1965 με έδρα το Νέο Ψυχικό αλλά δραστηριοποιείται και στις 3 δημοτικές κοινότητες του ενιαίου Δήμου, παραμένοντας γνωστός για τις εκδηλώσεις του, εκτός  από τις συχνές εκδρομές, τις θεατρικές παραστάσεις και τις ομιλίες που διοργανώνει. Ο στόχος του, παραμένει όμοιος όπως ήταν πάντα : η συνάντηση του Κρητικού στοιχείου  του Δήμου μας και η διάδοση της Κρητικής παράδοσης, των κρητικών ηθών και εθίμων.  Έτσι, καθιερώθηκαν και οι δύο μεγάλες εορτές, η «Μάχη της Κρήτης» και η «Γιορτή της Τσικουδιάς» που μαζί με τη διδασκαλία των Κρητικών χορών  προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανές τις Κρητικές μνήμες και την Κρητική παράδοση.

Ο Σύλλογος καλεί όλους τους κατοίκους του Δήμου ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ που έχουν Κρητική καταγωγή ή – απλά – είναι φίλοι της Κρήτης, να γίνουν μέλη του Συλλόγου για να  έχει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.

Τέλος, θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε τον Δήμο  για τη πολύτιμη βοήθεια που μας παρέχει. 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ-ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ «Ο ΜΙΝΩΣ» : Θεμιστοκλέους 59, Ν.Ψυχικό / Τ.Κ. 154 51, Τηλ. 210 6748761

 

 

Πηγή : parathyro.net