Ένα σχολείο με παράδοση και ιστορία. Για πολλούς από εμάς, είναι «το σχολείο μας» αλλά παράλληλα αποτελεί και ένα εξαιρετικό «φυτώριο» που δημιουργεί ανθρώπους με γνώση ουσιαστική.

  Εκεί λοιπόν, στις Ουρσουλίνες του Νέου Ψυχικού, βρέθηκε ένα πλήθος καλεσμένων του διευθυντή της frère Mario, σε μια πανέμορφη γιορτή. Όχι μια τυπική γιορτή, αλλά μια γνωριμία με τους χαρούμενους μαθητές του σχολείου, για να μάθουμε από ποια υλικά είναι φτιαγμένη η γνώση και η μαθητεία της. Σίγουρα, από υλικά που η λειτουργία τους : «…οδηγεί στην Αριστεία που είναι η αρχή της προόδου». Η τελευταία φράση, προέρχεται από τον ίδιο τον Δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελή Ξυριδάκη που τίμησε την εκδήλωση και μίλησε περιγράφοντας εξαιρετικά την ουσία της γνώσης και των σχολείων σαν τις Ουρσουλίνες. Για το ποιοι ήταν παρόντες, «μιλούν» οι φωτογραφίες αν και η πιο «ηχηρή» απόδειξη της επιτυχίας, είναι τα ίδια τα χαμόγελα των παιδιών.

Σαν μικρά αποσπάσματα από την ομιλία του Δημάρχου, επιλέγουμε αυτά που ακολουθούν και πιστεύουμε ότι αξίζει να το διαβάσει κανείς. Όχι γιατί προέρχονται από επίσημα χείλη, αλλά γιατί συμπεριλαμβάνουν έννοιες και απόψεις σύγχρονες και – κυρίως – απαραίτητες, ειδικά στην εποχή που ζούμε.

FullSizeRender2 720χ320

«…Συνεχίστε να κοιτάτε ψηλά! Να πιστεύετε στον εαυτό σας και να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Μη δεχθείτε να ψαλιδίσετε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας. Μη δεχθείτε ποτέ εκπτώσεις στα ιδανικά, στις αρχές και στις αξίες που έχετε πάρει από τις οικογένειές σας και από το Σχολείο σας».

«…Η αριστεία – παρά το ότι έχει κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια – εξακολουθεί να είναι η κεντρική αρχή της προόδου. Είναι αυτή που επιτρέπει στους ανθρώπους να αναδειχθούν και να προκόψουν, με βάση το ταλέντο, τις ικανότητες και την προσπάθειά τους, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική τους θέση. Αυτή είναι η αριστεία που βοήθησε την πατρίδα μας να ανασυνταχθεί και να ανακάμψει, σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας της. Κι αν σήμερα κάποιοι επιχειρούν να αναδείξουν σε αξίες την ισοπέδωση και τη μετριότητα, οι άριστοι είναι αυτοί που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν ένα καλύτερο μέλλον αλλά και να οδηγήσουν την Ελληνική κοινωνία μπροστά.

«… Είναι πραγματικά τιμή για τον τόπο μας να φιλοξενεί ένα σχολείο με τόσο μεγάλη παράδοση και σημαντική προσφορά στο χώρο της εκπαίδευσης και πιστεύω ότι η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τα εκπαιδευτικά πράγματα ολόκληρης της χώρας μας. Εδώ και τρεις αιώνες (!) προσφέρει μόρφωση και καλλιέργεια σε γενιές και γενιές μαθητών, δίνοντάς τους γνώσεις και εφόδια, απέναντι στις προκλήσεις κάθε εποχής, ενώ παράλληλα μεριμνά και για τη διάπλαση προσωπικοτήτων με ήθος, με αρχές και με αξίες».